Εκδόσεις Ψυχογιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι ελληνικός εκδοτικός οίκος. Η διανομή γίνεται κυρίως μέσω βιβλιοπωλείων, μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας και μέσω εκθέσεων βιβλίων. Η εταιρεία δημοσιεύει επίσης τους περισσότερους τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή. έχει τον μεγαλύτερο κατάλογο των ελληνόγλωσσων ηλεκτρονικών βιβλίων και η διανομή πραγματοποιείται μέσω του iTunes, του Kobo. Η εταιρεία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ στα ελληνικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Εκδόσεις Ψυχόγιος ιδρύθηκαν το 1979 από τον Θάνο Ψυχογιό, ο οποίος δημοσίευσε 4 παιδικά μυθιστορήματα.

Στη δεκαετία του '80 η εταιρεία ήταν γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό για την έκδοση βιβλίων παιδικής φαντασίας με δημοφιλείς συγγραφείς όπως ο Ρόαλντ Νταλ, ο Μίχαελ Έντε, ο Γκράχαμ Γκριν, ο Αντουάν ντε Σαιν-Εξυπερύ και άλλοι. Προς το τέλος της δεκαετίας η εταιρεία είχε μια τεράστια επιτυχία για το ενήλικο κοινό, αφού δημοσίευσε βιβλία του Πάτρικ Ζίσκιντ.

Στη δεκαετία του '90 η εταιρεία επέκτεινε τον κατάλογό της σε περισσότερους τίτλους μυθοπλασίας για ενήλικες, ενώ ενίσχυσε τις προσπάθειές της στη παιδική μυθοπολασία. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του οίκου ήταν ο Θεός των μικρών πραγμάτων της Αρουντάτι Ρόι, Το μαντολίνο του Καπετάν Κορέλλι από τον Λουί ντε Μπερνιέρ. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 οι Εκδόσεις Ψυχογιός δημοσίευσαν και τους πρώτους τίτλους της σειράς Χάρι Πότερ που αργότερα έγιναν πολύ δημοφιλείς στην ελληνική αγορά μετά την επιτυχία της σειράς στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο κ. Ψυχογιός συνεχίζει ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογός τους αποτελείται από πάνω από 1600 τίτλους που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν αναγνώστες όλων των ηλικιών.