Εκδρομή (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εκδρομή)
Εκδρομή
Σκηνή της ταινίας. Απεικονίζονται οι Λίλη Παπαγιάννη και Άγγελος Αντωνόπουλος
ΣκηνοθεσίαΤάκης Κανελλόπουλος
ΠαραγωγήΚώστας Κανελλόπουλος
ΣενάριοΓιώργος Κιτσόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΛίλη Παπαγιάννη
Άγγελος Αντωνόπουλος
Κώστας Καραγιώργης
ΜουσικήΝίκος Μαμαγκάκης
ΦωτογραφίαΣυράκος Δανάλης
ΜοντάζΤάκης Κανελλόπουλος
Πρώτη προβολή1966
Διάρκεια87΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Η Εκδρομή είναι ασπρόμαυρη ελληνική δραματική-αισθηματική ταινία, σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου και σενάριο του Γιώργου Κιτσόπουλου, παραγωγής του 1966.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1941 και ενώ μαίνεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ειρήνη επιλέγει να μείνει σε μια κωμόπολη των συνόρων, πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, για να βρίσκεται δίπλα στον άντρα της, Κώστα, που είναι υπολοχαγός. Παράλληλα έχει σχέσεις με έναν λοχία του συζύγου της, τον Στράτο.

Όταν ο Κώστας τραυματίζεται και μπαίνει στο νοσοκομείο για τέσσερις μέρες, ο Στράτος της λέει ότι ο άντρας της σκοτώθηκε και της ζητά να φύγουν μαζί, μακριά από τον πόλεμο. Ο Κώστας αναρρώνει και την καλεί να συναντηθούν στο νοσοκομείο. Εκείνη συνειδητοποιεί πως ένιωθε τη σχέση τους ελλειπή εξαρχής και πως έχει δυνατότερα συναισθήματα για τον Στράτο. Έτσι, αποφασίζει να φύγει μαζί του για μια "εκδρομή" περνώντας τα σύνορα, πιστεύοντας στην εξέλιξη της γνωριμίας τους και στη δύναμη της αγάπης τους και ενώ εκείνος έχει λιποτακτήσει.

Τους κυνηγά στρατιωτικό απόσπασμα, με εντολή ο Στράτος να εκτελεστεί, αν δεν παραδοθεί. Το απόσπασμα, τους βρίσκει λίγο πριν περάσουν τα σύνορα, τους περικυκλώνει, και ο Στράτος αγκαλιάζοντας και φιλώντας την Ειρήνη, την πυροβολεί.

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1966-1967. Κόβοντας 9.227 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 114η θέση ανάμεσα σε 117 ταινίες της ίδιας σεζόν. [1]

Η ιταλική εφημερίδα «Αβάντι» έγραψε για την ταινία: Ο Κανελλόπουλος με την Εκδρομή, κερδίζει επάξια μια σημαντική θέση ανάμεσα στους πιο μοντέρνους σκηνοθέτες της γενιάς του.

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει: [2]

Η ''Εκδρομή'' είναι από τις πλέον αγαπημένες ταινίες στη φειδωλή φιλμογραφία του πρόωρα χαμένου Κανελλόπουλου (1933 - 1990). Ένα κράμα από ασπρόμαυρη ρομαντική μελαγχολία, θανατολάγνα ερωτική έλξη και ένα πλανάρισμα δομημένο με τις αρχές των μεγαλύτερων ποιητών του σινεμά παγκοσμίως. Με μία υποκειμενική εκτίμηση, εάν ο Βισκόντι - λόγου χάριν - έφτιαχνε ταινία το ίδιο θέμα, οι ήρωες του θα φορούσαν πομπώδεις στολές της εποχής και θα κινούνταν σε εξίσου πομπώδη ντεκόρ. Ο Κανελλόπουλος ως γνήσιος Έλληνας, λάτρης της θάλασσας και του φωτός, μηδένισε το κοντέρ του φιλμικού χρόνου: Φόρεσε μέχρι και μαγιό στο παράνομο ζευγάρι, τόνισε το απέραντο πάθος τους και έκανε το θεατή να ξεχάσει πως λίγο πιο μακριά τους μαίνεται ένας φοβερός πόλεμος. Η Παπαγιάννη ήταν χάρμα οφθαλμών στην "Εκδρομή". Μετά τα συντηρητικά ταγεράκια της ΦΙΝΟΣ ή τα ρούχα που υπαινίσσονταν το φινετσάτο σεξ-απίλ της, στα χέρια του Κανελλόπουλου έγινε ο απόλυτος συνδυασμός του κοριτσιού της διπλανής πόρτας με την πιο τολμηρή, ηθικά και κοινωνικά, γυναίκα της εποχής της.

Το 1966, η Εκδρομή τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο φωτογραφίας και λαμβάνοντας τιμητική διάκριση σκηνοθεσίας. Η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών στην ταινία βραβείο για τη μουσική του Νικου Μαμαγκάκη και α' γυναικείου ρόλου στη Λίλυ Παπαγιάννη. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εκδρομή (1966) - retroDB». retroDB. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2021. 
  2. «Δυο λόγια για την Λίλη Παπαγιάννη, που απεβίωσε σήμερα | LiFO». www.lifo.gr. 12 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2021. 
  3. «ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ | 1966». onassis.org. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]