Υποξία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
31 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 14 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: lt:Hipoksija (organizmas))
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''υποξία''' είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη υποξία) ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Η υποξία στην οποία υπάρχει ολική στέρηση [[οξυγόνο|οξυγόνου]] ονομάζεται ανοξία. Η υποξία είναι διαφορετική από την [[αποξαιμία]]. Η αποξαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η μερική πίεση του οξυγόνου στο αρτηριακό [[αίμα]] είναι αφύσικα χαμηλή. Ένα συχνό λάθος είναι η χρήση του όρου υποξαιμία, η οποία σημαίνει την μειωμένη ποσότητα οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα. Είναι δυνατό να υπάρχει χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα(λόγω π.χ. αναιμίας) αλλά η πίεσή του να είναι υψηλή.
 
Η υποξία στην οποία υπάρχει ολική στέρηση [[οξυγόνο|οξυγόνου]] ονομάζεται ανοξία.
Η υποξία είναι διαφορετική από την [[αποξαιμία]]. Η αποξαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η μερική πίεση του οξυγόνου στο αρτηριακό [[αίμα]] είναι αφύσικα χαμηλή. Ένα συχνό λάθος είναι η χρήση του όρου υποξαιμία, η οποία σημαίνει την μειωμένη ποσότητα οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα. Είναι δυνατό να υπάρχει χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα(λόγω π.χ. αναιμίας) αλλά η πίεσή του να είναι υψηλή.
 
Γενικευμένη υποξία συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους όταν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο όπου προκαλείται η ασθένεια του υψόμετρου, με πιθανές θανάσιμες επιπλοκές το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου, και το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου. Υποξία συμβαίνει επίσης σε υγιείς ανθρώπους όταν αυτοί εισπνεύσουν μείγματα αερίων με χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, οι δύτες για παράδειγμα, ιδίως αυτοί που χρησιμοποιούν ρυθμιστή για την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν. Η εκπαίδευση στο υψόμετρο εκμεταλλεύεται την ήπια υποξία που προκαλείται, για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα του αθλητή με αποτέλεσμα την υψηλότερη επίδοση αυτού.
 
==Είδη Υποξίας==
*'''Υποξική υποξία''', είναι μια γενικευμένη υποξία, μια ανεπάρκεια οξυγόνωσης ολόκληρου του οργανισμού. Ο όρος υποξική υποξία, αναφέρεται στο γεγονός ότι η υποξία επέρχεται σαν συνέπεια της χαμηλής μερικής πίεσης του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα, σε αντίθεση με τις άλλε μορφές που ακολουθούν στις οποίες η μερική πίεση είναι φυσιολογική. Η υποξική υποξία μπορεί να οφείλεται σε:
**Χαμηλή μερική πίεση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, όπως σε υψηλά υψόμετρα ή σε εισπνοή μειγμάτων αερίων που έχουν ρυθμιστεί λανθασμένα.
**Νυχτερινή άπνοια ή υπόπνοια, που προκαλεί μείωση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο.
**Ανεπαρκής πνευμονικός αερισμός.
**Παρακάμψεις στην πνευμονική κυκλοφορία ή οπή στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα που επιτρέπει την μετακίνηση αίματος μεταξύ των κοιλιών. Παρακάμψεις μπορούν να συμβούν από κατεστραμμένες κυψελίδες ή από μπλοκαρισμένα τμήματα του πνεύμονα. Με όποιο μηχανισμό και αν συμβαίνουν το αίμα που κυκλοφορεί στην πνευμονική κυκλοφορία δεν αερίζεται και δεν μπορεί να γίνει η ανταλλαγή των αερίων.
*'''Αναιμική υποξία''', σε αυτή την κατάσταση η μερική πίεση του οξυγόνου είναι φυσιολογική αλλά η περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο είναι μειωμένη.
*'''Υπαιμική υποξία''', όπου το αίμα δεν μπορεί να παραδώσει το οξυγόνο στους ιστούς. Αίτια για αυτή την κατάσταση είναι:
**Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, εμποδίζει την αιμοσφαιρίνη να απελευθερώσει το οξυγόνο που έχει δεσμεύσει.
**Μεθαιμοσφαιριναιμία, μία ανώμαλη μορφή αιμοσφαιρίνης δεσμεύει το οξυγόνο.
*'''Ιστοτοξική υποξία''', το οξυγόνο φτάνει κανονικά στους ιστούς αλλά τα κύτταρα δεν κατορθώνουν να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά λόγω απενεργοποίησης των ενζύμων οξειδωτικής φωσφορυλίωσης.
*'''Ισχαιμική, ή λιμνάζουσα υποξία''', υπάρχει τοπικός περιορισμός της ροής του επαρκώς οξυγονωμένου αίματος. Εν συνεχεία το ποσό του οξυγόνου που φτάνει στην περιοχή είναι ανεπαρκές. Παραδείγματα είναι η εγκεφαλική ισχαιμία, η καρδιακή ισχαιμία και η ενδομήτριος υποξία που αποτελεί σίγουρη αιτία περιγεννητικού θανάτου.
 
==Παθοφυσιολογία==
184

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης