Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τεραβάντα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.129 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
έκανα μεταφραση απο το αντιστοιχο αρθρο της γαλλικης βικιπαιδειας
μ
(έκανα μεταφραση απο το αντιστοιχο αρθρο της γαλλικης βικιπαιδειας)
Ο Βουδισμός Θεραβάντα που κυριολεκτικά σημαίνει ¨Η διδασκαλία των Σοφών¨ ή ¨Δόγμα των Αρχαίων¨ είναι ένα αρχαίο παρακλάδι του Βουδισμού Χιναγιάνα . Είναι πιο κοντά στον πρώιμο βουδισμό από τα άλλα υπάρχοντα παρακλάδια. Είναι γραμμένο στην κλασσική ινδική γλώσσα Πάλι. Ο αριθμός των πιστών του βουδισμού Θεραβάντα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια. Έχει πιστούς σε όλο τον κόσμο αλλά πιο ευρεύως διαδεδομένος βουδισμός αυτής της σχολής βρίσκεται με περισσότερους συγκεντρωμένους πιστούς στην νότια και νοτιοανατολική Ασία.
{{πηγές|08|02|2016}}
Ένας από τους δύο κλάδους του [[Βουδισμός|Βουδισμού]] είναι ο '''Τεραβάντα'''. Είναι η επικρατούσα θρησκεία στις [[Σρι Λάνκα|Σρι Λάνκα,]] χώρες Νοτιοανατολικής Ασίας, [[Καμπότζη]], [[Λάος]], [[Ταϊλάνδη]], τμήματα της [[Ινδία]]ς και του [[Βιετνάμ]]. Επειδή επικρατεί περισσότερο στο νότο ονομάζεται και Νότιος Βουδισμός. Έχει 100.000.000 πιστούς και οι διδασκαλίες του εμπεριέχονται στο κυριότερο τμήμα του που είναι ο Κανόνας Πάλι.
 
Η Σρι Λάνκα θεωρείται το κέντρο του βουδισμού Θεραβάντα. Ξεκίνησε να διαδίδεται εκεί από τον 3ο αιώνα π.Χ. Στις μέρες μας έχει 14 εκατομμύρια πιστούς δηλαδή το 70% του πληθυσμού της Σρι Λάνκα. Στην νοτιοανατολική Ασία η Βιρμανία θεωρείται το κέντρο του βουδισμού θεραβάντα στον ηπειρωτικό κορμό της ηπείρου αριθμώντας 40 με 60 πιστούς δηλαδή το 85 με 89% του πληθυσμού της. Στην Ταϋλάνδη διαδόθηκε κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. διαμέσου της Βιρμανίας. Έχει σχεδόν 63 εκατομμύρια πιστούς δηλαδή το 95% του πληθυσμού. Στο Λάος μετά τον 16ο αιώνα η χώρα μεταστρέφεται στον βουδισμό θεραβάντα. Στις μέρες μας υπολογίζονται 4 εκατομμύρια πιστοί δηλαδή το 67% του πληθυσμού. Στην Καμπότζη η εξέλιξη αυτού του βουδισμού ήταν λίγο περίπλοκη. Στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. η χώρα μοιραζόταν μεταξύ επιρροών ινδουιστικών και βουδιστικών. Τον 9ο αιώνα μ.Χ. κυριάρχησε ο βουδισμός μαχαγιάνα αλλά και τα ινδουιστικά έθιμα έμεναν ακόμα σε ισχύ. Τελικά τον 14ο αιώνα ο βουδισμός θεραβάντα κυριάρχησε στην χώρα. Στις μέρες μας σχεδόν 14 εκατομμύρια πιστοί υπάρχουν δηλαδή το 95% του πληθυσμού. Στο Βιετνάμ μόνο το 2% του πληθυσμού πιστευει στον βουδισμό θεραβάντα.
 
{{Authority control}}
{{Βουδισμός-επέκταση}}
[[Κατηγορία:Βουδισμός]]
137

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης