Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαρία Θηρεσία των Βουρβόνων, βασίλισσα της Πολωνίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
{{πληροφορίες προσώπου}}
Η '''Μαρία -Θηρεσία των Βουρβόνων''' (Marie Thérèse: 1 Φεβρουαρίου 1666 - 22 Φεβρουαρίου 1732<ref> 403 Forbidden Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine.</ref>) από τον [[Οίκος του Κοντέ|Οίκο των βουρβόνων-Κονντέ]] ήταν ηκόρη του πρίγκιπα του Κονντέ και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Κοντί και τυπικήτιτουλάρια βασίλισσα της Πολωνίας (από το 1697).
 
==Βιογραφία==
Η Μαρία -Θηρεσία γεννήθηκε στο Hôtel de Condé στο Παρίσι την 1η Φεβρουαρίου 1666 ως κόρη του [[Ερρίκος Γ΄ του Κοντέ|Ερρίκου Γ΄]] πρίγκιπα του Κοντέ]]Κονντέ και της πριγκίπισσας [[Άννα ΕριέτταΕρριέττα τουτης ΠαλατίνουΒαυαρίας|ΆνναΆννας=Ερριέττας Εριέττατων Βίττελσμπαχ]], κόρης του Παλατίνου[[Εδουάρδος του Παλατινάτου-Ζίμμερν|Εδουάρδου]] κόμη του Παλατινάτου-Ζίμμερν. Γνωστή από τη γέννηση ως ''Mademoiselle de Bourbon'', πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα [[Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας|Μαρία-Θηρεσία των Αψβούργων]] (σύζυγο, του βασιλιά [[Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας|Λουδοβίκου ΙΔ΄]]).
Σχεδιάστηκε για να παντρευτεί τον Ιταλό [[Εμμανουήλ Φιλβέρτος του Καρινιάνο|Εμμανουήλ Φιλβέρτο του Καρινιάνο]], αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία Θηρεσία παντρεύτηκε τον [[Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί|Φραγκίσκο Λουδοβίκο του Κοντί]], στις Βερσαλλίες.
 
Σχεδιάστηκε γιαΕπρόκειτο να παντρευτεί τον Ιταλό [[Εμμανουήλ Φιλβέρτος του Καρινιάνο|Εμμανουήλ -Φιλβέρτο του ΚαρινιάνοΟίκου της Σαβοΐας]] πρίγκιπα του Καρινιάνο, αλλά στις 22 Ιανουαρίου 1688, η Μαρία -Θηρεσία παντρεύτηκε τον [[Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί|Φραγκίσκο -Λουδοβίκο τουτων ΚοντίΒουρβόνων]] πρίγκιπα του Κοντί, στις Βερσαλλίες.
Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή του ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στο βασίλειο ότι είχε μια υπόθεση με την νύφη της συζύγου του, τη [[Λουίζα Φραγκίσκη, δούκισσα των Βουρβόνων]]. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις<ref> Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.</ref> και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.
 
Η νύφη ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, αλλά η προσοχή τουεκείνου ήταν αλλού. Ήταν γνωστό στοστη βασίλειοΓαλλία ότι είχε μιαμία υπόθεσησχέση με τηντη νύφη της συζύγου του, τη [[Λουίζα Φραγκίσκη, δούκισσα των Βουρβόνων|Λουίζα-Φραγκίσκη]]. Ειπώθηκε επίσης ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις<ref> Pevitt, Christine, Philippe, Duc d'Orléans: Regent of France, Weidenfeld & Nicolson, London, 1997, (English), p.100.</ref> και δεν έδωσε πολλή προσοχή τη γυναίκα του.
Η Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες του Κοντί, κυρίως στο Château de L'Isle-Adam. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το θάνατο του Πρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, μ' έπαινους από πολλούς στο δικαστήριο. Η [[Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατίνου]], η Δούκισσα Δούκισας της Ορλεάνης και η μητέρα του [[Φίλιππος της Ορλεάνης (1674-1723)|Φίλιππου της Ορλεάνης]] έγραψε για τη χήρα Μαρία Θηρεσία:
 
Η Μαρία-Θηρεσία είχε μια δύσκολη σχέση με τα παιδιά της και ως εκ τούτου ζούσε ήσυχα στις διάφορες κατοικίες τουτων Κοντί, κυρίως στο ChâteauΣατώ deντε Lλ'IsleΙλ-AdamΑντάμ. Η οικογένεια συμφιλιώθηκε αργότερα μετά το θάνατοτέλος του Πρίγκιπαπρίγκιπα του Κοντί. Η Μαρία -Θηρεσία ήταν γνωστή για την ήσυχη προσωπικότητά της και την ευσέβειά της, μ'με έπαινους από πολλούς στοστην δικαστήριοΑυλή. Η [[Ελισάβετ Καρλόττα του ΠαλατίνουΠαλατινάτου]], η Δούκισσα Δούκισας τηςΔούκισαςτης Ορλεάνης και η μητέρα τουτού [[Φίλιππος της Ορλεάνης (1674-1723)|Φίλιππου της Ορλεάνης]] έγραψε για τη χήρα Μαρία -Θηρεσία:
"Νομίζω ότι πρέπει να έχει κάποιο γερμανικό αίμα στις φλέβες της. Είναι μικροκαμωμένη, και κάπως από τη μία πλευρά, αλλά δεν έχει καμπούρα. Έχει ωραία μάτια, όπως ο πατέρας της. Δεν είναι όμορφη, αλλά είναι ενάρετη και ευσεβής. Αυτό που υπέφερε λόγω του συζύγου της ενθάρρυνε τη γενική συμπόνια".<ref> Translated Memoirs of the Duchess of Orléans</ref>
 
===Βασίλισσα της Πολωνίας===
Το 1697, στον σύζυγο της Μαρίας-Θηρεσίας προσφέρθηκε το πολωνικό στέμμα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο πρίγκιπας του Κοντί πήγε στην Πολωνία για να επιθεωρήσει το πιθανό νέο του βασίλειο, ενώ η Μαρία -Θηρεσία έμεινε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θεωρήθηκε η βασίλισσα της Πολωνίας και ο σύζυγός της βασιλιάς<ref> Journal historique du règne de Louis XIV par le Marquis de Dangeau</ref>. Με βάση τις ψηφοφορίες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο σύζυγός της ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, αλλά όταν εκείνος έφτασε στο [[Γκντανσκ]], διαπίστωσε ότι ο [[Αυγούστος Β΄ ο Δυνατός|Αύγουστος Β΄]] της Σαξονίας είχε πάρει τη θέση του στο θρόνο και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία.
 
===Εστεμμένη Πριγκίπισσα===
Το 1709, ο σύζυγός της πέθανε στο Παρίσι. Η Θηρεσία έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας του Κοντί.
Μετά τοτον θάνατο τουτού συζύγου της, γύρισεέστρεψε την προσοχή της στην ανακαίνιση των κατοικιών Contiτων Κοντί, ξεκινώντας από το HôtelΟτέλ deντε ContiΚοντί, τώρα MinistèreΥπουργείο deτων l'artisanatΤεχνών. Αναθέτει στον Robertρομπέρ deντε CotteΚοττ, Premierπρώτο Architecteαρχιτέκτονα duτου Roiβασιλιά, να κάνει το έργο. Το 1713, η κόρη της [[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα]] παντρεύτηκε τον [[Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ|Λουδοβίκο Ερρίκο Α΄]] πρίγκιπα του Κοντέ]], γιο της πρώην ερωμένης τουτού συζύγου της, Λουίζαςτής Λουίζας-Φραγκίσκης. Την ίδια ημέρα, σε διπλή γαμήλια τελετή στις ΒερσαλλίεςΒερσαλίες, ο γιος της, ο νέος πρίγκιπας του Κοντί, παντρεύτηκενυμφεύτηκε έναμία άλλοάλλη παιδίκόρη της πριγκίπισσας Λουίζας -Φραγκίσκης, τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων|Λουίζα-Ελισάβετ]], που πήρε τότε τον τίτλο που είχε η Μαρία-Θηρεσία για σχεδόν τριάντα χρόνια.
 
Η Μαρία -Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο HôtelΟτέλ deντε ContiΚοντί, πιθανότατα λόγω της [[σύφιλη]]ς που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην Égliseεκκλησία SaintΣαιντ-Andréαντρέ desντεζ ArcsΑρκ, στο LΛ'IsleΙλ dντ'AdamΑντάμ. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μονάρχωνμοναρχών του 19ου και του 20ού αιώνα.
 
==Οικογένεια==
* [[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα των Βουρβόνων]] (18 Απριλίου 1689 - 21 Μαρτίου 1720), παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο, χωρίς τέκνα.
* [[Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί|Λουδοβίκος-Αρμάνδος Β΄]] (10 Νοεμβρίου 1695 - 4 Μαΐου 1727), παντρεύτηκενυμφεύτηκε τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων]] και είχε τέκνα.
* [[Λουίζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων (1696–1750)|Λουίζα -Αδελαΐδα]] (2 Νοεμβρίου 1696 - 20 Νοεμβρίου 1750) πέθανε άγαμη.
* ένα παιδί 1693, ένας γιος 1694-1698, μία κόρη 1697-1699, Λουδοβίκος-Φραγκίσκος 1703-1704, απεβίωσαν μικρά.
 
Η Μαρία Θηρεσία πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στο Hôtel de Conti, πιθανότατα λόγω της [[σύφιλη]]ς που είχε κολλήσει από τον σύζυγό της. Τάφηκε στην Église Saint-André des Arcs, στο L'Isle d'Adam. Η Θηρεσία είναι πρόγονος πολλών ευρωπαίων μονάρχων του 19ου και του 20ού αιώνα.
==Παιδιά==
*[[Μαριάννα των Βουρβόνων (1689–1720)|Μαριάννα των Βουρβόνων]] (18 Απριλίου 1689 - 21 Μαρτίου 1720) παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ερρίκο, χωρίς τέκνα.
*Άγνωστο όνομα (18 Νοεμβρίου 1693 - 22 Νοεμβρίου 1693) πέθανε στην βρεφική ηλικία.
*Αγόρι (1 Δεκεμβρίου 1694 - 25 Απριλίου 1698) πέθανε στην παιδική ηλικία.
*[[Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄ του Κοντί]] (10 Νοεμβρίου 1695 - 4 Μαΐου 1727) παντρεύτηκε τη [[Λουίζα Ελισάβετ των Βουρβόνων]] και είχε τέκνα.
*[[Λουίζα Αδελαΐδα των Βουρβόνων (1696–1750)|Λουίζα Αδελαΐδα]] (2 Νοεμβρίου 1696 - 20 Νοεμβρίου 1750) πέθανε άγαμη.
*Κορίτσι (19 Νοεμβρίου 1697 - 13 Αυγούστου 1699) πέθανε στην παιδική ηλικία.
*Λουδοβίκος Φραγκίσκος, (27 Ιουλίου 1703 - 21 Ιανουαρίου 1704) πέθανε στην παιδική ηλικία
==Παραπομπές==
<references />
 
{{Commonscat}}
 
{{Authority control}}
 
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Marie Thérèse de Bourbon}}
98.031

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης