Στένκιλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0)
Υποστήριξε τον [[Εκχριστιανισμός της Σκανδιναβίας|εκχριστιανισμό της Σουηδίας]] και συνεργάστηκε με επισκόπους από την [[Αρχιεπισκοπή της Βρέμης]]. Ωστόσο, όταν ο [[Άνταλβαρντ ο Νεώτερος]] θέλησε να καταστρέψει το [[Ναός της Ουψάλας|Ναό της Ουψάλας]] στην [[Σιγκτούνα]], ο Στένκιλ σταμάτησε τα σχέδια του Άνταλβαρντ, καθώς φοβόταν μία εξέγερση των παγανιστών. Οι φόβοι ήταν μάλλον δικαιολογημένοι. Ο γιος του Στένκιλ, [[Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας]], καθαιρέθηκε και εξορίστηκε όταν θέλησε να ακυρώσει τις ειδωλολατρικές θυσίες στον ναό<ref>[https://web.archive.org/web/20061227085107/http://www.home.ix.netcom.com/%7Ekyamazak/myth/norse/kershaw/Kershaw1s-hervor-and-heithrek.htm The Saga of Hervör and Heithrek] Internet Archive</ref>.
 
Ο Στένκιλ έμεινε στην ιστορία ως ο βασιλιάς που αγαπούσε τους δυτικούς [[Γεάτες|Γεάτες]], περισσότερο από όλους τους άλλους υπηκόους του, και επαινέθηκε ως μεγάλος τοξότης του οποίου τα χτυπήματα παρουσιάζονταν με θαυμασμό. Η παράδοση που θέλει τον Στένκιλ να είναι αγαπητός από τους Γεάτες φαίνεται να υποστηρίζεται και από τον [[Σνόρρι Στούρλουσον]]<ref>[http://omacl.org/Heimskringla/hardrade2.html Heimskringla or The Chronicle of the Kings of Norway] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110519185952/http://omacl.org/Heimskringla/hardrade2.html |date=2011-05-19 }} The Online Medieval and Classical Library</ref>.
 
Πέθανε το 1066. Σύμφωνα με ένα θρύλο, τάφηκε στο "βασιλικό λόφο" κοντά στο [[Στόρα Λεβένε|Λεβένε]]<ref>[http://wadbring.com/historia/sidor/levene.htm Levene] Wadbring</ref>. Οι τρεις γιοι του, [[Χάλστεν Στένκιλσον]], [[Χάκαν ο Ερυθρός]] και [[Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας|Ίνγκε Α']], έγιναν όλοι τους βασιλείς της Σουηδίας<ref>[https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=13946 Håkan röde] Riksarkivet</ref>.
154.752

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης