Ρόουζ Κένεντι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Πρώτα χρόνια: αλλαγή λέξης
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
→‎Πρώτα χρόνια: αλλαγή στίξης
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Γραμμή 27: Γραμμή 27:


==Πρώτα χρόνια==
==Πρώτα χρόνια==
Γεννήθηκε στη [[Βοστώνη]], την πρωτεύουσα της [[Μασαχουσέτη|Μασαχουσέτης]] και ήταν το μεγαλύτερο απ' τα 6 παιδιά του Δημάρχου της πόλης Τζον Φιτζέραλντ και της Μέρι Ζόζεφιν Χάνον. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε βρισκόταν στον αριθμό 4 της οδού Γκάρντεν Κουρτ στη συνοικία Νότιο Τμήμα. Τα υπόλοιπα 5 αδέρφια της ήταν η Μέρι Jr, ο Τόμας, ο Τζον Jr, η Γιούνις και ο Φρέντερικ. Όταν ήταν νέο κορίτσι, κατοικούσε σ' ένα σπίτι Ιταλικής Αρχιτεκτονικής με στέγη Μάνσαρντ στην περιοχή του Λόφου Άσμμοντ του Ντόρτσεστερ. Εκεί φοίτησε στη Λατινική Σχολή Θηλέων. Πολύ αργότερα το σπίτι στο οποίο έμενε η Φιτζέραλντ καταστράφηκε από [[πυρκαγιά]]. Προς τιμήν της μια πλατεία στη συμβολή της Λεωφόρου Γουίλις μες την οδό Χάρλεϊ μετονομάστηκε σε Πλατεία Ρόουζ Φιτζέραλντ Κένεντι. Η συγκεκριμένη πλατεία έλαβε την ονομασία αυτή κατόπιν πρωτοβουλίας του γιου της του Γερουσαστή Τεντ Κένεντι στις [[22 Ιουλίου]] του [[Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1992|1992]] όταν η Ρόουζ Κένεντι γιόρτασε τα 102α γενέθλιά της. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην [[Ολλανδία]] όπου φοίτησε στο Σχολείο της Μονής Καστέελ στο Βάαλς. και το [[1906]] αποφοίτησε απ' την Ανωτάτη Σχολή του Ντόρτσεστερ. Πραγαμτοποίησε επίσης μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας της Βοστώνης οι οποίες περιλάμβαναν εκμάθηση πιάνου. Λέμε επίσης πως ζήτησε απ' τον πατέρα της να την εγγράψει στο Κολλέγιο Γουιλισλέι όμως εκείνος αρνήθηκε και τότε εκείνη πήγε και γράφτηκε στο Κολλέγιο της Ιερής Καρδιάς του Μανχάταν.<ref>Με αυτή την ονομασία ήταν γνωστό εκείνα τα χρόνια το συγκεκριμένο Κολλέγιο.</ref> Το συγκεκριμένο Κολλέγιο δεν παρείχε σ' εκείνους οι οποίοι φοιτούσαν σ' αυτό τη δυνατότητα, μόλις τελείωναν τις σπουδές τους και αποφοιτούσαν, να διδάξουν εκεί πέρα. Το [[Προεδρική Εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1908|1908]] η Φιτζέραλντ και ο πατέρας της πραγματοποίησαν το Γύρο της Ευρώπης. Κατά το ταξίδι τους αυτό πήγαν και στο [[Βατικανό]] όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν ιδιαιτέρως με τον [[Πάπας|Πάπα]] [[Πάπας Πίος Ι΄|Πίο Ι΄]].
Γεννήθηκε στη [[Βοστώνη]], την πρωτεύουσα της [[Μασαχουσέτη|Μασαχουσέτης]] και ήταν το μεγαλύτερο απ' τα 6 παιδιά του Δημάρχου της πόλης Τζον Φιτζέραλντ και της Μέρι Ζόζεφιν Χάνον. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε βρισκόταν στον αριθμό 4 της οδού Γκάρντεν Κουρτ στη συνοικία Νότιο Τμήμα. Τα υπόλοιπα 5 αδέρφια της ήταν η Μέρι Jr, ο Τόμας, ο Τζον Jr, η Γιούνις και ο Φρέντερικ. Όταν ήταν νέο κορίτσι, κατοικούσε σ' ένα σπίτι Ιταλικής Αρχιτεκτονικής με στέγη Μάνσαρντ στην περιοχή του Λόφου Άσμμοντ του Ντόρτσεστερ. Εκεί φοίτησε στη Λατινική Σχολή Θηλέων. Πολύ αργότερα το σπίτι στο οποίο έμενε η Φιτζέραλντ καταστράφηκε από [[πυρκαγιά]]. Προς τιμήν της μια πλατεία στη συμβολή της Λεωφόρου Γουίλις μες την οδό Χάρλεϊ μετονομάστηκε σε Πλατεία Ρόουζ Φιτζέραλντ Κένεντι. Η συγκεκριμένη πλατεία έλαβε την ονομασία αυτή κατόπιν πρωτοβουλίας του γιου της του Γερουσαστή Τεντ Κένεντι στις [[22 Ιουλίου]] του [[Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1992|1992]] όταν η Ρόουζ Κένεντι γιόρτασε τα 102α γενέθλιά της. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην [[Ολλανδία]] όπου φοίτησε στο Σχολείο της Μονής Καστέελ στο Βάαλς, και το [[1906]] αποφοίτησε απ' την Ανωτάτη Σχολή του Ντόρτσεστερ. Πραγαμτοποίησε επίσης μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας της Βοστώνης οι οποίες περιλάμβαναν εκμάθηση πιάνου. Λέμε επίσης πως ζήτησε απ' τον πατέρα της να την εγγράψει στο Κολλέγιο Γουιλισλέι όμως εκείνος αρνήθηκε και τότε εκείνη πήγε και γράφτηκε στο Κολλέγιο της Ιερής Καρδιάς του Μανχάταν.<ref>Με αυτή την ονομασία ήταν γνωστό εκείνα τα χρόνια το συγκεκριμένο Κολλέγιο.</ref> Το συγκεκριμένο Κολλέγιο δεν παρείχε σ' εκείνους οι οποίοι φοιτούσαν σ' αυτό τη δυνατότητα, μόλις τελείωναν τις σπουδές τους και αποφοιτούσαν, να διδάξουν εκεί πέρα. Το [[Προεδρική Εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1908|1908]] η Φιτζέραλντ και ο πατέρας της πραγματοποίησαν το Γύρο της Ευρώπης. Κατά το ταξίδι τους αυτό πήγαν και στο [[Βατικανό]] όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν ιδιαιτέρως με τον [[Πάπας|Πάπα]] [[Πάπας Πίος Ι΄|Πίο Ι΄]].


==Γάμος και οικογένεια==
==Γάμος και οικογένεια==

Έκδοση από την 19:49, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ρόουζ Κένεντι
Ρόουζ Κένεντι 1965 - 1967
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22 Ιουλίου 1890
Βοστώνη Μασαχουσέτη ΗΠΑ
Θάνατος22 Ιανουαρίου 1995 (104 ετών)
Χαϊέινις Μασαχουσέτη ΗΠΑ
Αιτία θανάτουΠνευμονία
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςHolyhood Cemetery
ΕθνικότηταΑμερικανίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΛατινική Σχολή Θηλέων, Ανώτατη Σχολή του Ντόετσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοσμικός
ΤίτλοςΚοντέσα
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤζόζεφ Πάτρικ Κένεντι
ΤέκναΤζον Φιτζέραλντ Κένεντι[1]
Ρόσμαρι Κένεντι[1]
Καθλίν Κένεντι Κέιβεντις[1]
Γιούνις Κένεντι Σράιβερ[2][1]
Πατρίσια Κένεντι Λόφορντ[1]
Ρόμπερτ Κένεντι[1]
Τεντ Κένεντι[1]
Τζόζεφ Π. Κένεντι[2][1]
Τζιν Κένεντι Σμιθ[2][1]
ΓονείςΤζον Φιτζέραλντ, Μέρι Ζόζεφιν Χάνον
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρόουζ Κένεντι (Rose Elizabeth Fitzgerald Kennedy, 22 Ιουλίου 1890 - 22 Ιανουαρίου 1995) ήταν Αμερικανίδα φεμινίστρια και σοσιαλίστρια καθώς και μητέρα της Οικογένειας Κένεντι. Ήταν πολύ καλά μυημένη στα μυστικά του Ιρλανδικού Καθολικού Δόγματος της Βοστώνης όπου ο πατέρας της, ο Τζον Φιτζέραλντ ήταν Δήμαρχος. Ήταν σύζυγος του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι ο οποίος ήταν Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο στεγαζόταν στο χώρο του Δικαστηρίου του Αγίου Δημητρίου. Τρία απ' τα 9 παιδιά που απέκτησε το ζεύγος Κένεντι ήταν ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο Γερουσιαστής και υποψήφιος για την Προεδρία το 1968 με το Κόμμα των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Κένεντι και ο επίσης Γερουσιαστής Τεντ Κένεντι.

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στη Βοστώνη, την πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης και ήταν το μεγαλύτερο απ' τα 6 παιδιά του Δημάρχου της πόλης Τζον Φιτζέραλντ και της Μέρι Ζόζεφιν Χάνον. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε βρισκόταν στον αριθμό 4 της οδού Γκάρντεν Κουρτ στη συνοικία Νότιο Τμήμα. Τα υπόλοιπα 5 αδέρφια της ήταν η Μέρι Jr, ο Τόμας, ο Τζον Jr, η Γιούνις και ο Φρέντερικ. Όταν ήταν νέο κορίτσι, κατοικούσε σ' ένα σπίτι Ιταλικής Αρχιτεκτονικής με στέγη Μάνσαρντ στην περιοχή του Λόφου Άσμμοντ του Ντόρτσεστερ. Εκεί φοίτησε στη Λατινική Σχολή Θηλέων. Πολύ αργότερα το σπίτι στο οποίο έμενε η Φιτζέραλντ καταστράφηκε από πυρκαγιά. Προς τιμήν της μια πλατεία στη συμβολή της Λεωφόρου Γουίλις μες την οδό Χάρλεϊ μετονομάστηκε σε Πλατεία Ρόουζ Φιτζέραλντ Κένεντι. Η συγκεκριμένη πλατεία έλαβε την ονομασία αυτή κατόπιν πρωτοβουλίας του γιου της του Γερουσαστή Τεντ Κένεντι στις 22 Ιουλίου του 1992 όταν η Ρόουζ Κένεντι γιόρτασε τα 102α γενέθλιά της. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ολλανδία όπου φοίτησε στο Σχολείο της Μονής Καστέελ στο Βάαλς, και το 1906 αποφοίτησε απ' την Ανωτάτη Σχολή του Ντόρτσεστερ. Πραγαμτοποίησε επίσης μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας της Βοστώνης οι οποίες περιλάμβαναν εκμάθηση πιάνου. Λέμε επίσης πως ζήτησε απ' τον πατέρα της να την εγγράψει στο Κολλέγιο Γουιλισλέι όμως εκείνος αρνήθηκε και τότε εκείνη πήγε και γράφτηκε στο Κολλέγιο της Ιερής Καρδιάς του Μανχάταν.[3] Το συγκεκριμένο Κολλέγιο δεν παρείχε σ' εκείνους οι οποίοι φοιτούσαν σ' αυτό τη δυνατότητα, μόλις τελείωναν τις σπουδές τους και αποφοιτούσαν, να διδάξουν εκεί πέρα. Το 1908 η Φιτζέραλντ και ο πατέρας της πραγματοποίησαν το Γύρο της Ευρώπης. Κατά το ταξίδι τους αυτό πήγαν και στο Βατικανό όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν ιδιαιτέρως με τον Πάπα Πίο Ι΄.

Γάμος και οικογένεια

Στις 7 Οκτωβρίου του 1914 παντρεύτηκε με τον Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι απ' τον οποίο απέκτησε τα ακόλουθα 9 παιδιά:

Θάνατος

Η Ρόουζ Κένεντι πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 1995 σε ηλικία 104 ετών από πνευμονία.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 «Kindred Britain»
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Με αυτή την ονομασία ήταν γνωστό εκείνα τα χρόνια το συγκεκριμένο Κολλέγιο.