Γιάννης Σκουλαρίκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
[[Κατηγορία:Βουλευτές Ηλείας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Ηλείας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Ηλείοι πολιτικοί]]
[[Κατηγορία:Μέλη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος]]
[[Κατηγορία:Μέλη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος]]

Έκδοση από την 22:55, 3 Δεκεμβρίου 2015

Γιάννης Σκουλαρίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Αυγούστου 1928
Θάνατος15  Σεπτεμβρίου 2008
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας (1988–1989)
Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας (Μάρτιος 1989 – Ιουνίου 1989)
Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας (1994–1995)
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας (1981–1985)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Ηλείας)[1]
εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1996–2000)[2]
εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2002–2003)[2]

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης (1 Αυγούστου 1928 - 15 Σεπτεμβρίου 2008) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος της πρώτης κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος το 1974, που αριθμούσε μόλις 12 βουλευτές. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά το 1981, αναδείχθηκε στον «πατέρα» του σημερινού σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) της οποίας το όνομα ο ίδιος επέλεξε.

Η ζωή του

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στο Σμίλα του νομού Ηλείας το 1928. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες, υπήρξε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και στο Εργατικό Δίκαιο.

Στην κατοχή

Κατά της διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ το καλοκαίρι του 1943 σε ηλικία 15 ετών και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ από τις γραμμές του οποίου πολέμησε εναντίον των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Απογοητευμένος από τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τα αμέσως επόμενα χρόνια αφιερώθηκε στα μαθήματα και τις σπουδές του.

Μετά τον πόλεμο

Διακρίθηκε στις φοιτητικές και πολιτικές δίκες του Ανένδοτου Αγώνα της Ένωσης Κέντρου (1961 - 1963). Μάλιστα ως δικηγόρος της εργατικής οργάνωσης Συνδικαλιστική Αλλαγή ήρθε σε σύγκρουση με τον αυταρχικό εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια, που αργότερα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Κόλλιας πρωτοστατούσε στις διώξεις κατά της οργάνωσης με πρόσχημα ότι σε αυτή είχαν εισχωρήσει Σοβιετικοί πράκτορες.

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης επίσης διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) από το 1963 μέχρι το 1965, ενώ από το 1965 ως το 1967 ήταν πρόεδρος των Δημοκρατικών Συνδέσμων (πολιτικής κίνησης που λειτουργούσε ως μηχανισμός στελεχών του Ανδρέα Παπανδρέου) με γενικό γραμματέα τον Λευτέρη Βερυβάκη, επίσης μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967 - 1974), ανέπτυξε αντιστασιακή δράση μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων ΕΚΔΑ και ΔΕΚΑ και στη συνέχεια, ως μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη και αφού κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, τελικά εξορίσθηκε για 3,5 χρόνια. Μετά την επιστροφή του από την εξορία πήρε μέρος ως δικηγόρος υπεράσπισης αντιστασιακών σε δίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών.

Μεταπολίτευση και συμμετοχή στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ

Στη μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ του οποίου και εκλέχθηκε βουλευτής στο νομό Ηλείας για πρώτη φορά στις εκλογές του 1974. Έκτοτε εκλεγόταν βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ έως τον Ιανουάριο του 2003, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα, στις εκλογές του 1993 έλαβε 32.800 ψήφους στην Ηλεία.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (1981 - 1985). Ως γενικό γραμματέα του υπουργείου διόρισε τον Παναγιώτη (Τάκη) Αναγνωστόπουλο, απόστρατο δημοκρατικό αξιωματικό του Στρατού που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Στα κυριότερα έργα του κατατάσσεται η κατάργηση των παραδοσιακών σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία Πόλεων και Χωροφυλακή) και η δημιουργία της σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό του υπουργείου, στην βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών και στήριξε τις προσπάθειες για δημιουργία συνδικαλιστικού κινήματος μέσα στην Αστυνομία, προσπάθεια που ευοδώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Η διάλυση της Χωροφυλακής είχε μεγάλη συμβολική αξία, λόγω του αμφιλεγόμενου παρελθόντος της και του ρόλου της στις διώξεις πολιτών με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, αλλά είχε και πρακτική αξία, με την έννοια ότι καταργήθηκαν απαρχαιωμένες πρακτικές όπως ο στρατωνισμός του προσωπικού και η άδεια που έπρεπε να πάρει ο αστυνομικός από την υπηρεσία για τέλεση γάμου. Ο Σκουλαρίκης αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από το πιο συντηρητικά στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, αλλά γενικά ήταν αγαπητός: η θητεία του συνδέθηκε με αυξήσεις μισθών, ενώ ο ίδιος πολλές φορές υπερασπιζόταν στα δικαστήρια αστυνομικούς σε διάφορες υποθέσεις τους.

Στην δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ο Γιάννης Σκουλαρίκης διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 1988 μέχρι τον Μάρτιο του 1989 και υπουργός Δικαιοσύνης από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 1989.

Στην τελευταία κυβέρνησή του, ο Ανδρέας Παπανδρέου του εμπιστεύθηκε εκ νέου υπουργικά καθήκοντα. Διορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέση την οποία κατείχε από τον Ιούλιο του 1994 ως τον Σεπτέμβριο του 1995.

Το κλείσιμο της πολιτικής του καριέρας

Ο Ιωάννης Σκουλαρίκης στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 εξελέγη από τον πρώτο γύρο δήμαρχος στην Αρχαία Ολυμπία με ποσοστό 52,2%. Εργάστηκε για την ανάπτυξη των υποδομών του Δήμου, για την αισθητική ανάπλαση της πόλης της Α. Ολυμπίας και εγκαινίασε οικολογικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Συνέδεσε το όνομά του, ως Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και εν συνεχεία, το 2007, έκλεισε την πολιτική του καριέρα.

Απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 στο ίδιο μέρος που γεννήθηκε, σε ηλικία 80 ετών. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.