Κάτω Μηλιά Πιερίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (Ρομπότ: Αφαιρώ 3 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q2817358)
Στην περιοχή βορειοανατολικά της Κάτω Μηλιάς, έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (θέση Βροντισμένη), ανάμεσα στα οποία και μιας αρχαιότατης ρωμαϊκής πόλης (πιθανόν της Πουδαίας, σύμφωνα με το Χάμοντ). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα .
 
Έπειτα από την κατάκτηση των Τούρκων, οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τις πεδινές τοποθεσίες και εγκαταστάθηκαν στα βουνά. Στα μέσα του 16ου αιώνα οι κάτοικοι της Βροντισμένης{{πηγή}} μαζί με ξυλοκόπους από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, μετακινήθηκαν στα ορεινά και ίδρυσαν τη Μηλιά, στη θέση της σημερινής [[Άνω Μηλιά Πιερίας|Άνω Μηλιάς]], όπου κτίστηκε και ο πρώτος ναός, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μεταξύ των ιδρυτών της Μηλιάς ήταν και οι [[Λαζαίοι]]. Στα μέσα του 17ου αιώνα με επικεφαλής τους τελευταίους, οι κάτοικοι της Μηλιάς απέκρουσαν επιδρομή των Τούρκων. Όμως, ο γιος του Αλή Πασά, ο Βελή Πασάς, εξεστράτευσε εναντίον των Λαζαίων και έπειτα από πολιορκία κατέλαβε με προδοσία τον Πύργο τους, όπου φυλάγονταν πολεμοφόδια και τρόφιμα. Με έφοδο διέφυγαν οι καπεταναίοι από τον Πύργο και συνέχισαν τον αγώνα τους στη Νότια Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονταν μέσα στον Πύργο ήταν και ο [[Νικόλαος Κασομούλης]]. Η χειρότερη στιγμή για το χωριό ήρθε στις [[2 Απριλίου]] [[1822]] όταν οι Τούρκοι το πυρπόλησαν και κατέστρεψαν εντελώς και το ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος οικοδομήθηκε ξανά αργότερα. Από την Κάτω Μηλιά κατάγονταν ο οπλαρχηγός της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Επανάστασης του 1821]] [[Μήτρος Λιακόπουλος]]. Εκτός από τη δράση των Λαζαίων, οι Μηλιώτες συμμετείχαν και στα επαναστατικά κινήματα του 1854 και 1878.
 
Στη διάρκεια του Πολέμου με τους Ιταλούς, το 1940, βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό 4 Μηλιώτες και 2 ήταν αγνοούμενοι. Η κορυφαία αντιστασιακή πράξη έγινε στις [[18 Απριλίου]] [[1943]] με τη μάχη στα Τάχνιστα, όπου σκοτώθηκαν 5 Μηλιώτες, σε έναν άνισο αγώνα με τους Ναζί.
22.587

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης