Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τέταρτη εξουσία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Ο όρος '''Τέταρτη Εξουσία''' αναφέρεται στα [[ΜΜΕΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης]] (ΜΜΕ). Αρχικά αναφερόταν στον [[τύπος|Τύπο]], καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. [[ραδιόφωνο]], [[τηλεόραση]], [[Internet]]), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα.
<br />
Ο όρος '''Τέταρτη Εξουσία''' αναφέρεται στα [[ΜΜΕ]]. Αρχικά αναφερόταν στον [[τύπος|Τύπο]], καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. [[ραδιόφωνο]], [[τηλεόραση]], [[Internet]]), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα.
 
Ο τίτλος της Τέταρτης Εξουσίας δίνεται με βάση τις τρεις (προηγούμενες) εξουσίες :
== Φιλελεύθερη Θεώρηση ==
 
Σύμφωνα με τη φιλελεύθερη προσέγγιση απ' την οποία προέρχεται και η έννοια της Τέταρτης Εξουσίας, τα ΜΜΕ ύστερα από την απελευθέρωση και ανεξαρτητοποίησή τους από το κράτος, συνέβαλαν στην εκδημοκράτησήεκδημοκράτισή του.<br />Αυτό αιτιολογείται με κάποιες από τις λειτουργίες που πραγματοποιούν:
Κι αυτό αιτιολογείται με κάποιες από τις λειτουργίες που πραγματοποιούν:
*Δρουν ελεγκτικά απέναντι στο κράτος και παρακολουθούν την άσκηση των τριών εξουσιών, αποκαλύπτοντας τυχόν καταχρήσεις και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια, επιτελούν δηλαδή το ρόλο "φύλακα".
*Παρέχουν ενημέρωση σχετικά με δημόσια ζητήματα σε ολοένα και περισσότερες ομάδες διευρύνοντας έτσι το πολιτικό έθνος. Καθώς αυξάνεται λοιπόν το μέγεθός του αυξάνεται και η δύναμη, δηλαδή ενισχύεται η δημοκρατικότητά του.
 
 
'''=== Φεμινιστική θεώρηση''' ===
 
Σύμφωνα με τη φεμινιστική προσέγγιση των μέσων η εξέλιξη των [[Ελληνικά ΜΜΕ|ΜΜΕ]] σχετίζεται με την δύσκολη και συνταρακτική προσπάθεια απελευθέρωσης των γυναικών. Συγκεκριμένα:
*Το τέλος του 20 ου αιώνα αποτελεί ορόσημο στην πορεία του φεμινιστικού κινήματος το οποίο ενισχύθηκε και από αλλαγές που έγιναν στην οικονομία όπως η μετατόπιση του κέντρου βάρους στις υπηρεσίες. Οι γυναίκες καθιερώνονται πλέον σε πολλά επαγγέλματα ενώ συμμετέχουν ενεργά και στην πολιτική ζωή. Οι αλλαγές αυτές φυσικά αντικατοπτρίστηκαν και στα ΜΜΕ τα οποία πλέον έχουν περιορίσει σημαντικά τις στερεότυπες αναπαραστάσεις των γυναικών.
 
'''=== Η Θεώρηση της Λαϊκής Κουλτούρας''' ===
 
Η βασική θεωρία της λαϊκής κουλτούρας είναι ότι η απελευθέρωση των ΜΜΕ προς όλες τις κοινωνικές τάξεις δηλαδή η εκλαΐκευσή τους συντελεί στην εκδημοκράτησήεκδημοκράτισή τους.
'''Η Θεώρηση της Λαϊκής Κουλτούρας'''
 
Η βασική θεωρία της λαϊκής κουλτούρας είναι ότι η απελευθέρωση των ΜΜΕ προς όλες τις κοινωνικές τάξεις δηλαδή η εκλαΐκευσή τους συντελεί στην εκδημοκράτησή τους.
 
Μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα επικρατούσε μια πολιτιστική ελίτ η οποία περιφρονούσε και καταδείκνυε τη μαζική κουλτούρα με αλαζονεία.Η λογική αυτή ήταν φανερή σε όλες τις μορφές πολιτισμού από τις βιβλιοθήκες (όπου έχει ληφθεί απόφαση για κατάργηση της ευτελούς λογοτεχνίας) μέχρι το ραδιόφωνο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυριακάτικο ηθικοπλαστικό πρόγραμμα του BBC.
7.645

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης