Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βικιπαίδεια»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλλαγή ορολογίας από άρθρα σε λήμματα
(Αναίρεση έκδοσης 3753862 από τον 5.55.162.50 (User talk:5.55.162.50) βανδαλισμός)
(Αλλαγή ορολογίας από άρθρα σε λήμματα)
[[Αρχείο:Wikipedia-logo-v2.svg|300px|right|thumb|Το σήμα της ''Βικιπαίδειας'']]
Η '''Βικιπαίδεια''' (ο όρος προήλθε από το [[αγγλική γλώσσα|Αγγλικό]] '''Wikipedia''' σε ελεύθερη μεταγραφή) είναι μία διεθνής, [[ελεύθερο περιεχόμενο|ελεύθερου περιεχομένου]], εξελισσόμενη δια συνεργασίας [[εγκυκλοπαίδεια]], η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikipedia.org στο [[Διαδίκτυο]]. Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό [[wiki]], κάτι που σημαίνει ότι άρθραλήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις [[15 Ιανουαρίου]] [[2001]] ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες [[Nupedia]], με ιδρυτή τον [[Τζίμι Γουέιλς]] και λειτουργεί τώρα από το [[Μη κερδοσκοπικός οργανισμός|μη κερδοσκοπικό]] [[Wikimedia|Ίδρυμα Wikimedia]] (Wikimedia Foundation). Η [[Αγγλική Βικιπαίδεια]] περιλαμβάνει σχεδόν 4.000.000 άρθραλήμματα. Η Βικιπαίδεια έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και έχουν γεννηθεί διάφορα αδελφά προγράμματα, όπως το [[Βικιλεξικό]] (Wiktionary), τα [[Βικιβιβλία]] (Wikibooks) και τα [[Βικινέα]] (Wikinews).
 
ΆρθραΛήμματα της Βικιπαίδειας αναφέρονται τακτικά από τα [[Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης]] και τον [[Ακαδημαϊκός κόσμος|ακαδημαϊκό κόσμο]], που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική "[http://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Ουδετερότητα ουδετερότητας]" κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια [[Αντικειμενικός|αντικειμενική]] αλήθεια. Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο [[βανδαλισμός]] και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως [[πηγής αναφοράς]] (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο. Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες.
 
== Κύρια χαρακτηριστικά ==
Οι συμμετέχοντες στη Βικιπαίδεια, από κοινού, ακολουθούν και επιβάλλουν ορισμένους βασικούς κανόνες που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ομαλής και δημιουργικής λειτουργίας του σχεδίου Wikipedia. Οι ακόλουθοι είναι μερικοί από αυτούς τους κανόνες [http://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Πολιτική].
 
Πρώτος, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των συμμετεχόντων όλων των [[ιδεολογία|ιδεολογιών]] και εθνικοτήτων, η Βικιπαίδεια είναι αφοσιωμένη στο να εκθέτει τα άρθραλήμματά της όσο πιο αμερόληπτα γίνεται. Ο σκοπός δεν είναι να εκτεθούν άρθρατα λήμματα από μία "αντικειμενική" οπτική γωνία-- αυτή είναι μια κοινή παρανόηση του κανόνα -- αλλά η δίκαιη και αμερόληπτη παρουσίαση όλων των απόψεων επί ενός θέματος [http://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Ουδετερότητα].
 
== Αδελφικά εγχειρήματα ==
220

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης