Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Nestlé»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
181 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 7 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: az:Nestle)
 
== Ιστορία ==
ΗΟ φαρμακοποιόος Ανρί Νεστλέ ιδρύθηκε(Henri Nestlé) που καταγόταν από την Φρανκφούρτη το [[1860]] στο Βεβέ (Vevey) της Ελβετίας απότην τονεταιρία. ΑνρίO Νεστλέ (Henri Nestlé), ένα φαρμακοποιό, ο οποίος είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Αυτή η τροφή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο κοινό, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκε σε ένα νεογνό, του οποίου ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάνει ανεκτό το μητρικό γάλα, σώζοντας, έτσι, την ζωή του.<ref>[http://www.nestle.com/AllAbout/History/HistoryList.htm Ιστορία της Νεστλέ <small>(αγγλικά)</small>]</ref> Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το [[1905]], συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company" με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.
 
Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το [[Ηνωμένο Βασίλειο]], η [[Γερμανία]] και η [[Ισπανία]]. Το πρώτο εργοστάσιο στις [[Η.Π.Α]] ιδρύθηκε στο Φούλτον της [[Νέα Υόρκη (πολιτεία)|Νέας Υόρκης]]. Από την Νεστλέ Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του πλέον διεθνές γνωστού [[Φραπέ]].
 
 
Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το [[Ηνωμένο Βασίλειο]], η [[Γερμανία]] και η [[Ισπανία]]. Το πρώτο εργοστάσιο στις [[Η.Π.Α]] ιδρύθηκε στο Φούλτον της [[Νέα Υόρκη (πολιτεία)|Νέας Υόρκης]].
 
== Η Νεστλέ σήμερα ==
Διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων. Γνωστά προϊόντα της στην Ελλάδα είναι ο [[στιγμιαίος καφές]] ''Nescafe'', τα είδη βρεφικής διατροφής "Neslac", "Nan" κ. ά,. οι σοκολάτες "Crunch", "Smarties" "KitKat", στιγμιαία ροφήματα ([[Νεσκουίκ]]), προϊόντα μαγειρικής με την επωνυμία "Maggi", μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό ("Κορπή", "Perrier"), παγωτά, προϊόντα για κατοικίδια (όπως τα "Friskies") κ. ά. Η Νεστλέ είναι, επίσης, ο κυριότερος μέτοχος της εταιρείας προϊόντων κοσμητικής "L’ Oreal".<ref>[http://www.nestle.gr/learn_about681a.html?id=1 Η Ιστορία της Νεστλέ <small>(ελληνικά)</small>]</ref>
 
Toν Φεβρουάριο του 2009, πρόστιμο 29,9 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Nestle Ελλάς, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την πενταετία 2002 2006, η εταιρεία παρεμπόδιζε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές στιγμιαίου καφέ και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαγόρευε στις καφετέριες και τους διανομείς να προμηθεύονται καφέ από άλλες εταιρίες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την πενταετία 2002 2006, η εταιρεία παρεμπόδιζε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές στιγμιαίου καφέ και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαγόρευε στις καφετέριες και τους διανομείς να προμηθεύονται καφέ από άλλες εταιρίες.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η NESTLE έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ με τους εξής τρόπους:
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης