Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαγνητική δυναμική γραμμή»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Οι μαγνητικές δυναμικές γραμμές φέρονται προσανατολισμένες και δείχνουν τη φορά της έντασης του πεδίου. Αυτές δεν περιορίζονται μόνο εντός του μαγνήτη αλλά εκχέονται και πέριξ αυτού με αφετηρία το βόρειο [[μαγνητικός πόλος|μαγνητικό πόλο]], (του πεδίου) και καταλήγουν στο νότιο μαγνητικό πόλο, όπου και τερματίζουν.
 
Πειραματικά οι μαγνητικές δυναμικές γραμμές μπορούν να γίνουν αντιληπτές στο [[μαγνητικό φάσμα]] που δημιουργείται από τηντη διάταξη που λαμβάνουν τα ρινίσματα του σιδήρου. Συνεπώς οι μαγνητικές γραμμές συμπίπτουν με τις τροχιές που θα μπορούσαν ν΄ ακολουθήσουν οι βόρειες μαγνητικές μάζες στη περίπτωση που θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στο μαγνητικό πεδίο.
 
Ο αριθμός των μαγνητικών δυναμικών γραμμών είναι ανάλογος της έντασης του μαγνητικού πεδίου, που σημαίνει ότι όσο περισσότερες δυναμικές γραμμές διέρχονται από ένα σημείο ενός μαγνητικού πεδίου τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του πεδίου στο σημείο αυτό.<br>
 
===Μαγνητική δυναμική γραμμή ομοειδούς μαγνητικού πεδίου===
Σύμφωνα με τα παραπάνω, περί των μαγνητικών γραμμών και λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι η ένταση ενός ομογενούς μαγνητικού πεδρίουπεδίου* είναι σε όλα του τα σημεία ίδια, εύκολα συμπεραίνεται ότι οι μαγνητικές γραμμές σ΄ ένα ομογενές πεδίο θα είναι παράλληλες και θα ισαπέχουν.
:(*) Ομογενές μαγνητικό πεδίο σχηματίζεται, για παράδειγμα, μεταξύ των πόλων ενός πεταλοειδούς μαγνήτη ή στο εσωτερικό ενός πηνίου όταν διαρρέεται αυτό από ηλεκτρικό ρεύμα.
 
83.354

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης