Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χλωρίνη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: αφαιρέθηκαν παραπομπές
Με τον όρο '''Χλωρίνη''' αναφερόμαστε στο κατοχυρωμενο -εδώ και 60 έτη- εμπορικό σήμα της εταιρειας ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, κάτω από το οποίο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO), τα οποία προορίζονται για οικιακή χρήση, κύρια για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, καθώς επίσης και για λεύκανση ρούχων.
 
Τα χλωριολευκαντικά προϊόντα, όπως η Χλωρίνη, είναι διαλύματα NaClO περιεκτικότητας από 3% έως 6%, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Έχουν χρώμα υποκίτρινο, έχουν έντονη οσμή χλωρίου και είναι καυστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η πυκνότητα ενός διαλύματος 6% είναι περίπου 1,1 gr/cm<sup>3</sup>. Η δραστικότητα ενός διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου εξαρτάται από το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρασκευή και στη χρήση του. Και τούτο γιατί υφίσταται [[υδρόλυση]], είτε βρίσκεται σε ανοικτό είτε σε κλειστό δοχείο. Η υδρόλυση είναι, επίσης, συνάρτηση της θερμοκρασίας. Συνήθως, τοΤο εμπορικό διάλυμα έχει διάρκεια ζωής (διατηρεί την απολυμαντική του δράση)περίπου πέντε12 έως εννέα24 μήνες <ref>[http://www.lenntech.com/water-disinfection/disinfectants-sodium-hypochlorite.htm | Lenntech]</ref>, με την προϋπόθεση ότι δε φυλάσσεται σε θερμοκρασίες από αυτές του δωματίου.
 
Χημικά, το υποχλωριώδες νάτριο είναι ισχυρό οξειδωτικό σε περιεκτικότητες άνω του 40%, ενώ θεωρείται μετρίας οξειδωτικότητας σε διαλύματα κάτω του 40%, όπως η χλωρίνη (NFPA 430, 2000). Ωστόσο, επειδή ως σταθεροποιητής της διάσπασης του, που, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτόματα, περιέχεται [[καυστικό νάτριο]] (NaOH), τα χλώρια είναι διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Τα χλώρια είναι, επίσης, δηλητήρια, αν καταποθούν.
H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> + NaClO → NaCl + H<sub>2</sub>O + O<sub>2</sub>
 
Η αντίδραση παράγει ελεύθερο οξυγόνο, ενώ με άλλες ουσίες είναι δυνατό να παραχθεί ελεύθερο αέριο[[χλώριο]], το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο δηλητήριο.
 
Στο εμπόριο κυκλοφορούν χλώριαχλωριολευκαντικά από αρκετούς κατασκευαστές (με συνήθη περιεκτικότητα περίπου 3%), ενώ σε άλλες χώρες έχει το εμπορικό όνομα "chlorinebleach" εκτός της Γαλλίας, όπου είναι γνωστή ως "Eau de Javel" από το όνομα της εταιρείας που την έθεσε πρώτη σε εμπορική χρήση.
 
==Πηγές==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης