Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μονή Κλειστών»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
|αφιερωμένη=[[Κοίμηση της Θεοτόκου]]
}}
 
Η '''παλαίφατος και Σεβασμία Ιερά Μονή "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" Κλειστών'''-Φυλής είναι παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της [[Πάρνηθα|Πάρνηθας]] στην Αττική και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., κοντά στο αρχαίο φρούριο της [[Φυλή Αττικής|Φυλής]] και περίπου 3 χλμ. από τη Χασιά. Η θέση της Μονή έχει μια υπέροχη θέα προς Νότο το [[Θριάσιο πεδίο]], το λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού.
 
Η Μονή αυτή τιμάται στο όνομα της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου και ονομάζεται Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά» που βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».
Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε αυτή η Μονή. Από την αρχιτεκτονική της μορφή της εκκλησίας της που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο θεωρείται πως έχει κτιστεί κατά τον 16ον ή 17ον αιώνα. Στον νάρθηκα του ναού φέρεται εγχάρακτη χρονολογία 1204 που μάλλον φαίνεται πως έχει σημειωθεί μεταγενέστερα λανθασμένα.
 
Η Μονή Κλειστών υπήρξε άλλοτε ανδρώα και άλλοτε γυναικεία μονή. Το 1930 ήταν ανδρώα μονή, ενώ το 1933 ανασυστήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χρυσόστομο Παπαδόπουλο σε γυναικεία (Π.Δ 25/7/1933 ΦΕΚ 275/1933). Το [[1951]] ήταν εγκατεστημένες 8 μοναχές. Στην απογραφή του [[2001]] αριθμούσε 56 μοναχές. Από το έτος [[2010]] υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, προηγουμένως υπαγόνταν ειςτηνεις την [[Αρχιεπισκοπή Αθηνών]].
 
[[Κατηγορία:Μονές της Αττικής|Κλειστων]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης