Δολάριο της Νέας Σκωτίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 6: Γραμμή 6:


==Χαρτονομίσματα==
==Χαρτονομίσματα==
Μεταξύ των ετών 1861 και 1866 η κυβέρνηση της Νέα Σκωτίας εξέδωσε χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων. Επιπλέον τρεις ιδιωτικές τράπεζες η ''Bank of Nova Scotia'', η ''Halifax Banking Company'' και ''Merchants Bank of Halifax'' εξέδωσαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία 20 δολαρίων. Αργότερα οι τρεις αυτές τράπεζες συνέχισαν να τυπώνουν χαρτονομίσματα του Καναδικού δολαρίου.
Μεταξύ των ετών 1861 και 1866 η κυβέρνηση της Νέα Σκωτίας εξέδωσε [[Χαρτονόμισμα|χαρτονομίσματα]] των 5 δολαρίων. Επιπλέον τρεις ιδιωτικές τράπεζες η ''Bank of Nova Scotia'', η ''Halifax Banking Company'' και ''Merchants Bank of Halifax'' εξέδωσαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία 20 δολαρίων. Αργότερα οι τρεις αυτές τράπεζες συνέχισαν να τυπώνουν χαρτονομίσματα του Καναδικού δολαρίου.


Επίσης η υπό διαμόρφωση τότε [[Καναδάς|συνομοσπονδία του Καναδά]] λίγο πριν προσχωρίσει σε αυτήν η Νέα Σκωτία εξέδωσε χαρτονομίσματα με ημερομηνία 1866 στα οποία είχε επιτυπωθεί η φράση «Payable in Halifax / only» (πληρωτέα στο Χάλιφαξ / μόνο). Aυτά τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν στην Νέα Σκωτία ως τοπικό νόμισμα. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων τα οποία όμως είχαν ισοτιμία 4,86 δολαρίων Καναδά
Επίσης η υπό διαμόρφωση τότε [[Καναδάς|συνομοσπονδία του Καναδά]] λίγο πριν προσχωρίσει σε αυτήν η Νέα Σκωτία, εξέδωσε χαρτονομίσματα με ημερομηνία 1866 στα οποία είχε επιτυπωθεί η φράση «Payable in Halifax / only» (πληρωτέα στο Χάλιφαξ / μόνο). Aυτά τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν στην Νέα Σκωτία ως τοπικό νόμισμα. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων τα οποία όμως είχαν ισοτιμία 4,86 δολαρίων Καναδά


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 13:51, 10 Μαρτίου 2011

Το δολάριο ήταν νόμισμα της Νέας Σκωτίας από το 1860 έως το 1871[1] και υποδιαιρούταν σε 100 σεντ. Αντικατέστησε την λίρα της Νέας Σκωτίας με ισοτιμία 5 δολάρια = 1 λίρα. Το 1871 αντικαταστάθηκε από το δολάριο του Καναδά με ισοτιμία 0,73 δολάρια Καναδά = 0,75 δολάρια της Νέας Σκωτίας διατηρώντας έτσι την ισοτιμία των δύο νομισμάτων η οποία είχε ήδη διαμορφωθεί από το 1860.


Κέρματα

Μεταξύ των ετών 1861 και 1864 κόπηκαν χάλκινα κέρματα του ½ και 1 σεντ τα οποία ήταν και τα μοναδικά κέρματα του νομίσματος αυτού που κόπηκαν ποτέ.

Χαρτονομίσματα

Μεταξύ των ετών 1861 και 1866 η κυβέρνηση της Νέα Σκωτίας εξέδωσε χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων. Επιπλέον τρεις ιδιωτικές τράπεζες η Bank of Nova Scotia, η Halifax Banking Company και Merchants Bank of Halifax εξέδωσαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία 20 δολαρίων. Αργότερα οι τρεις αυτές τράπεζες συνέχισαν να τυπώνουν χαρτονομίσματα του Καναδικού δολαρίου.

Επίσης η υπό διαμόρφωση τότε συνομοσπονδία του Καναδά λίγο πριν προσχωρίσει σε αυτήν η Νέα Σκωτία, εξέδωσε χαρτονομίσματα με ημερομηνία 1866 στα οποία είχε επιτυπωθεί η φράση «Payable in Halifax / only» (πληρωτέα στο Χάλιφαξ / μόνο). Aυτά τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν στην Νέα Σκωτία ως τοπικό νόμισμα. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων τα οποία όμως είχαν ισοτιμία 4,86 δολαρίων Καναδά

Πηγές

  1. [1] Η ιστορία του Καναδικού Δολαρίου (αγγλικά)
  • Krause, Chester L. and Clifford Mishler (1991). Standard Catalog of World Coins: 1801–1991 (18th ed. ed.). Krause Publications. ISBN 0873411501.
  • Pick, Albert (1990). Standard Catalog of World Paper Money: Specialized Issues. Colin R. Bruce II and Neil Shafer (editors) (6th ed.). Krause Publications. ISBN 0-87341-149-8.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nova Scotian dollar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).