Υπουργικό Συμβούλιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Με την ονομασία '''Υπουργικό Συμβούλιο''' (και παλαιότερα ''υπουργικόν συμβούλιον''), φέρεται το συλ...
 
Azimout (συζήτηση | συνεισφορές)
χώρισα τα ελληνοκεντρικά από τα γενικά
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Με την ονομασία '''Υπουργικό Συμβούλιο''' (και παλαιότερα ''υπουργικόν συμβούλιον''), φέρεται το συλλογικό όργανο του κράτους που συγκροτείται από τους [[υπουργός|υπουργούς]] και [[υφυπουργός|υφυπουργούς]] και του οποίου προΐσταται ο [[Πρωθυπουργός]]. Ο όρος υπό την στενή έννοιά του είναι συνώνυμος με τη λέξη [[Κυβέρνηση]] (''Κυβέρνησις''), σύμφωνα με το άρθρο 81 του συντάγματος (1975): "''την Κυβέρνησιν αποτελεί το υπουργικόν συμβούλιον ''". Επίσης πολλές φορές σε ανώτερο επίπεδο καλείται, επί το συντομότερο, [[Υπουργείο]].
Με την ονομασία '''Υπουργικό Συμβούλιο''' (και παλαιότερα ''υπουργικόν συμβούλιον''), φέρεται το συλλογικό όργανο του κράτους που συγκροτείται από τους [[υπουργός|υπουργούς]] και [[υφυπουργός|υφυπουργούς]] και του οποίου προΐσταται ο [[Πρωθυπουργός]]. Ο όρος υπό την στενή έννοιά του είναι συνώνυμος με τη λέξη [[Κυβέρνηση]].


Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αγγλική καταγωγή που προήλθε περί τα τέλη του 16ου αιώνα, ως "Διαρκές" ή "Ιδιαίτερον Συμβούλιον" (Privy Council) που το συγκροτούσαν ευγενείς ή δακεκριμένα πρόσωπα έμπιστα του Στέμματος, το οποίο ήταν διάφορο από το Συμβούλιο Στέμματος.
Τα μέλη, η σύνθεση και η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται διά νόμου, ενώ με διάταγμα που προωθείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυβέρνησης διορίζονται ένας ή περισσότεροι εκ των υπουργών Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου, ή σε έκτακτη περίπτωση προσωρινός αντιπρόεδρος - αναπληρωτής.


Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο επί παντός κυβερνητικού συστήματος (πολτεύματος) και ούτε απαντάται σε όλα τα κράτη. Για παράδειγμα ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στο προεδρικό σύστημα των [[ΗΠΑ]] όπου οι υπουργοί δεν συγκροτούν κανέα συλλογικό όργανο απασχολούμενος ο καθένας στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ενώ η ενότητα της εκεί κυνέρνησης εξασφαλίζεται από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο επί παντός κυβερνητικού συστήματος (πολιτεύματος) και ούτε απαντάται σε όλα τα κράτη. Για παράδειγμα ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στο προεδρικό σύστημα των [[ΗΠΑ]] όπου οι υπουργοί δεν συγκροτούν κανένα συλλογικό όργανο απασχολούμενος ο καθένας στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ενώ η ενότητα της εκεί κυνέρνησης εξασφαλίζεται από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.


== Ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο ==
== Σημειώσεις ==
Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε αμέσως μετά τον ερχομό του Βασιλέως [[Όθων]]α, το [[1833]], δια του '''Β.Δ. 3/10 Απριλίου 1833''' "''Περί σχηματισμού των Γεαμματειών''" (σημερινών υπουργείων) όπου στο άρθρο 5 ορίζονταν "''η ολομέλεια των Γραμματέων της Επικρατείας σχηματίζει το Υπουργικόν Συμβούλιον''". Τα μέλη, η σύνθεση και η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται διά νόμου, ενώ με διάταγμα που προωθείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυβέρνησης διορίζονται ένας ή περισσότεροι εκ των υπουργών Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου, ή σε έκτακτη περίπτωση προσωρινός αντιπρόεδρος - αναπληρωτής.
* Το άρθρο 81 του συντάγματος 1975 είναι το αντίστοιχο αρθρο 76 του συντάγματος 1952.

* Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αγγλική καταγωγή που προήλθε περί τα τέλη του 16ου αιώνα, ως "Διαρκές" ή "Ιδιαίτερον Συμβούλιον" (Privy Council) που το συγκροτούσαν ευγενείς ή δακεκριμένα πρόσωπα έμπιστα του Στέμματος, το οποίο ήταν διάφορο από το Συμβούλιο Στέμματος.
Το άρθρο 81 του [[Σύνταγμα της Ελλάδας|Ελληνικού Συντάγματος του 1975]] είναι το αντίστοιχο αρθρο 76 του Συντάγματος του 1952.
* Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε αμέσως μετά τον ερχομό του Βασιλέως [[Όθων]]α, το [[1833]], δια του '''Β.Δ. 3/10 Απριλίου 1833''' "''Περί σχηματισμού των Γεαμματειών''" (σημερινών υπουργείων) όπου στο άρθρο 5 ορίζονταν "''η ολομέλεια των Γραμματέων της Επικρατείας σχηματίζει το Υπουργικόν Συμβούλιον''".


[[Κατηγορία: Συνταγματικό Δίκαιο]]
[[Κατηγορία: Συνταγματικό Δίκαιο]]

Έκδοση από την 15:43, 3 Οκτωβρίου 2010

Με την ονομασία Υπουργικό Συμβούλιο (και παλαιότερα υπουργικόν συμβούλιον), φέρεται το συλλογικό όργανο του κράτους που συγκροτείται από τους υπουργούς και υφυπουργούς και του οποίου προΐσταται ο Πρωθυπουργός. Ο όρος υπό την στενή έννοιά του είναι συνώνυμος με τη λέξη Κυβέρνηση.

Ο Θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αγγλική καταγωγή που προήλθε περί τα τέλη του 16ου αιώνα, ως "Διαρκές" ή "Ιδιαίτερον Συμβούλιον" (Privy Council) που το συγκροτούσαν ευγενείς ή δακεκριμένα πρόσωπα έμπιστα του Στέμματος, το οποίο ήταν διάφορο από το Συμβούλιο Στέμματος.

Ο θεσμός του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο επί παντός κυβερνητικού συστήματος (πολιτεύματος) και ούτε απαντάται σε όλα τα κράτη. Για παράδειγμα ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στο προεδρικό σύστημα των ΗΠΑ όπου οι υπουργοί δεν συγκροτούν κανένα συλλογικό όργανο απασχολούμενος ο καθένας στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ενώ η ενότητα της εκεί κυνέρνησης εξασφαλίζεται από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο

Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε αμέσως μετά τον ερχομό του Βασιλέως Όθωνα, το 1833, δια του Β.Δ. 3/10 Απριλίου 1833 "Περί σχηματισμού των Γεαμματειών" (σημερινών υπουργείων) όπου στο άρθρο 5 ορίζονταν "η ολομέλεια των Γραμματέων της Επικρατείας σχηματίζει το Υπουργικόν Συμβούλιον". Τα μέλη, η σύνθεση και η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται διά νόμου, ενώ με διάταγμα που προωθείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυβέρνησης διορίζονται ένας ή περισσότεροι εκ των υπουργών Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου, ή σε έκτακτη περίπτωση προσωρινός αντιπρόεδρος - αναπληρωτής.

Το άρθρο 81 του Ελληνικού Συντάγματος του 1975 είναι το αντίστοιχο αρθρο 76 του Συντάγματος του 1952.