Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ανθηδών»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 12 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Πρώτη αναφορά για την πόλη κάνει ο [[Όμηρος]] στην [[Ιλιάδα]] και συγκεκριμένα στην ραψωδία Β', στον κατάλογο των πλοίων. Μάλιστα ο Όμηρος της δίνει το προσωνύμιο "Εσχατόεσσα" που σημαίνει η πιο απομακρυσμένη από γεωγραφικής άποψης πόλη των Βοιωτών προς τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Η Ανθηδώνα αποτελούσε το λιμάνι (επίνειον) των [[Θήβα|Θηβών]] στον βόρειο Ευβοϊκό. Σημαντικό μυθολογικό πρόσωπο από την Ανθηδώνα ήταν ο [[Γλαύκος ο Ανθηδόνιος]], ο οποίος ήταν θαλασσινή θεότητα. Ήταν ένα είδος [[Τρίτων|Τρίτωνα]], από την μέση και πάνω άνδρας και από την μέση και κάτω [[ψάρι]].
 
Σημαντικός αρχαιολογικός οδηγός για τη πόλη της Ανθηδώνας αποτελεί ο αρχαίος Έλληνας περιηγητής [[Παυσανίας]] με έργο του "Ελλάδος Περιήγησις" και συγκεκριμένα τον τόμο "Βοιωτικά". Με τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ναός της [[Περσεφόνη|Περσεφόνης]]. Επίσης έχει βρεθεί και πρωτοχριστιανική εκκλησία, των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Η πόλις επήλθε σε παρακμή κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, λόγω των επιδρομών [[πειρατεία|πειρατών]]. Αυτό ανάγκασε τους κατοίκους της να αποτραβηχτούν προς το εσωτερικό και συγκεκριμένα στις βόρειες υπώρειες του όρους Μεσσάπιο (σημερινή ονομασία [[ΧτυπάςΚτυπάς]]) και να ιδρύσουν έναν κτηνοτροφικό οικισμό που αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής κοινότητας των Λουκισίων.
 
Με το [[σχέδιο Καποδίστριας|σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας"]] το 1997, η ευρύτερη περιοχή των βοιωτικών ακτών που γειτνιάζουν με τον πορθμό του Ευρίπου κοντά στη πόλη της Χαλκίδας και βρέχονται από τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ονομάστηκαν [[Δήμος Ανθηδώνας]]. Ανήκουν γεωγραφικά στην Βοιωτία, αλλά νομαρχιακά υπάγονται στον [[νομός Ευβοίας|νομό Ευβοίας]]. Ο σύγχρονος Δήμος Ανθηδώνας περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα της Δροσιάς -το οποίο είναι και η πρωτεύουσα του Δήμου- και το δημοτικό διαμέρισμα των Λουκισίων, επίσης περιλαμβάνονται οι οικισμοί της Ξηρόβρυσης, και το Οντάθι στη περιοχή της [[Ριτσώνα|Ριτσώνας]] (παλιά εθνική οδός Χαλκίδος - Θηβών), των Σκροπονερίων και της Υλίκης. Ο πληθυσμός του σύγχρονου Δήμου Ανθηδώνος φτάνει τα 6104 άτομα. Η συνολική έκταση του δήμου φτάνει τα 137.266 στρέμματα.
34

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης