Ειδική βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ειδική Βιβλιοθήκη είναι μια βιβλιοθήκη που δεν είναι Ακαδημαϊκή, Σχολική, Λαϊκή ή Εθνική Βιβλιοθήκη. Στην κατηγορία των Ειδικών  Βιβλιοθηκών περιλαμβάνονται οι Βιβλιοθήκες  Επιχειρήσεων, Νομικές Βιβλιοθήκες, Ιατρικές Βιβλιοθήκες, Βιβλιοθήκες Μουσείων, Βιβλιοθήκες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,  και άλλες. Αυτές οι βιβλιοθήκες δεν είναι συνήθως ανοικτές στο ευρύ κοινό.

Οι Ειδικές βιβλιοθήκες είναι επίσης γνωστές και ως Κέντρα Πληροφόρησης. Στελεχώνονται από βιβλιοθηκονόμους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν  πτυχίο στην επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας αλλά δεν είναι εξειδικευμένοι στον τομέα της εκάστοτε Ειδικής

Οι Ειδικές Βιβλιοθήκες συνήθως έχουν  χρήστες με ιδιαίτερες ανάγκες και παρέχουν πιο εξειδικευμένη πληροφορία, συγκριτικά με άλλου είδους  βιβλιοθήκες . Έχουν δημιουργηθεί για να ικανοποιούν της πληροφοριακές ανάγκες του οργανισμού στον οποίο ανήκουν. Κάποιες Ειδικές Βιβλιοθήκες μπορεί να είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και  προσφέρουν υπηρεσίες παρόμοιες με τις Ερευνητικές,  Ακαδημαϊκές, Λαϊκές ή Παιδικές Βιβλιοθήκες, αλλά περιορίζουν στις υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα στο  δανεισμό βιβλίων. Δεδομένης της εξαιρετικά ατομική φύση των ειδικών βιβλιοθηκών, τους επισκέπτες σε μια ειδική βιβλιοθήκη είναι συχνά συνιστάται να ελέγξει ποιες υπηρεσίες και περιορισμοί ισχύουν εκείνη τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.

Οι Συλλογή της Ειδικής Βιβλιοθήκες είναι «ειδική», όπως οι χρήστες και οι υπηρεσίες της. Για παράδειγμα, η βιβλιοθήκη ενός  Ερευνητικού Ινστιτούτου παρέχει πληροφορίες στους επιστήμονες που δεν έχουν το χρόνο να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη. Τρέχουσα Υπηρεσία Ενημέρωσης  και η επιλεκτική διάδοση των πληροφοριών είναι πολύ συχνές. Η απαρίθμηση των ειδικών βιβλιοθηκών σε αυτό το άρθρο δεν είναι πλήρης. Οι ειδικές βιβλιοθήκες ως ένα πεδίο που ορίζεται από το ότι δεν είναι δημόσιες, σχολικές, ακαδημαϊκές, ή εθνικές βιβλιοθήκες, και είναι ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες ή ενός συγκεκριμένου ιδρύματος θέμα. Ειδικές βιβλιοθήκες μπορούν να ονομάζονται βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφοριών, συλλογές πληροφοριών για τον πόρο, ή άλλα ονόματα, συνήθως αποφασίζεται από τον φορέα ότι η βιβλιοθήκη συνδέεται με, ένα γενικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό για την βιβλιοθήκη .

Στην τρέχουσα κατάστασή τους της βιβλιοθήκης ανεξάρτητα από το δημόσιο, ακαδημαϊκό, καθώς και αρχειακό βιβλιοθήκες, ειδικές βιβλιοθήκες είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, όταν άρχισε να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό υποσύνολο των βιβλιοθηκών, λόγω της άκρως ατομικιστική και ανεξάρτητο χαρακτήρα της πιο ειδικές βιβλιοθήκες. Ίσως πιο κοντινή ημερομηνία να αναθέσει στις απαρχές των ειδικών βιβλιοθηκών στη σύγχρονη έννοια είναι 1909, η χρονιά που η Ειδικές Βιβλιοθήκες Ένωση , μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης της βιβλιοθήκης που αφορούν ειδικά με ειδικές βιβλιοθήκες, ιδρύθηκε. Περιγράφοντας την ιστορία των ειδικών βιβλιοθηκών στη σύγχρονη έννοια της λέξης είναι, συνεπώς, δύσκολο, καθώς τα μόνα κριτήρια για τον ορισμό ειδικού βιβλιοθήκη είναι ότι είναι μια βιβλιοθήκη - η ίδια μια συχνά ασαφής όρος - ότι δεν είναι υπήκοος, της έρευνας, της αναφοράς, δημόσια , ακαδημαϊκών, των παιδιών, ή αρχειακή βιβλιοθήκη. Ως αποτέλεσμα, μια άποψη της ιστορίας της σύγχρονης ειδικών βιβλιοθηκών είναι ότι είναι ό, τι η ιστορία των άλλων τύπων των βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται. Ωστόσο, η εξεύρεση την ιστορία αυτών των τύπων των ομάδων πριν από την σύγχρονη έννοια των ειδικών βιβλιοθηκών αποκαλύπτει ότι η έννοια των ειδικών βιβλιοθηκών, όπως βιβλιοθήκες που υπάρχουν για την υποστήριξη συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων ή ιδρύματα στόχος τους είναι πιθανόν η παλαιότερη στην ύπαρξη. Οι πρώτες γνωστές βιβλιοθήκες, που χρονολογείται από την αρχή της γνωστής ιστορίας, καταγράφονται εμπορικές συναλλαγές και τα αποθέματα. [ 1 ] [ 2 ]

Σήμερα, αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία των εταιρικών βιβλιοθήκες, που συζητούνται παρακάτω. Ομοίως, ένας σημαντικός αριθμός από τα σφηνοειδή δίσκια που ανακτώνται από την Βιβλιοθήκη του Ashurbanipal λεπτομέρεια Βαβυλωνίων θρησκευτικές πεποιθήσεις και τους μύθους. [ 3 ] Και πάλι, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, θρησκευτικές βιβλιοθήκες είναι συχνά θεωρείται ειδικών βιβλιοθηκών. Φυσικά, νωρίς βιβλιοθήκες γενικά δεν θεωρούνται ειδικές βιβλιοθήκες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά είναι ωστόσο σαφές ότι οι βιβλιοθήκες σήμερα ομαδοποιούνται κάτω από την ετικέτα των ειδικών βιβλιοθηκών καιρό, προγενέστερες της ετικέτας. Επαγγελματικοί Σύλλογοι [ edit ] Μια σημαντική επαγγελματική ένωση για ειδικές βιβλιοθήκες είναι η Ειδικές Βιβλιοθήκες Ένωση , η οποία έχει τα κεφάλαια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Chartered Institute της Βιβλιοθήκης και τους επαγγελματίες της Πληροφορικής και της Αυστραλίας Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Ένωση έχουν επίσης ομάδες εστίασης αφιερωμένο σε ειδικές βιβλιοθήκες. Πιο ειδικές ενώσεις βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο μπορεί να βρεθούν στη Λίστα Ενώσεων Βιβλιοθηκών .

Η ASLIB δημιουργήθηκε το 1924 ως η Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών και Γραφείων Πληροφόρησης, αλλά πήρε επίσημα το όνομα Aslib το 1949, όταν συγχωνεύθηκε με τον Βρετανικό Σύλλογο Διεθνούς Βιβλιογραφίας. Τα 2.600 μέλη του περιλάμβαναν βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, εθνικές βιβλιοθήκες, δημόσιες επιχειρήσεις, επιστημονικούς συλλόγους, κυβερνητικές υπηρεσίες, και κολλέγια και ινστιτούτα διαφόρων ειδών καθώς και 400 ιδιώτες. Σχεδόν 600 μέλη ήταν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο της Aslib στην μικροφωτογράφηση των τεχνικών περιοδικών του εχθρού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προσέλκυσε Κυβερνητική υποστήριξη και σχεδόν ένα τρίτο του εισοδήματος, πλέον προερχόταν από το Τμήμα της Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας. Αυτή η Ένωση και οι ανάγκες της μεταπολεμικής βιομηχανικής ανάπτυξης έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Aslib στην επιστήμη και στην τεχνολογία της πληροφόρησης, αλλά οι κοινωνικές επιστήμες και οι ανθρωπιστικές εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των μελών της. Οι στόχοι της Ένωσης, εν συντομία, ήταν να ενθαρρύνει τη δημιουργία Ειδικών Βιβλιοθηκών και Υπηρεσιών Πληροφόρησης και με την χρήση των κατάλληλων μεθόδων να προωθήσει την αποτελεσματική τους λειτουργία.[1] Εταιρική Βιβλιοθήκες .

Ένα εταιρικό βιβλιοθήκη είναι μια συλλογή των πόρων που περιέχονται σε μια εταιρική οντότητα . Εταιρική βιβλιοθήκες βοηθούν στην οργάνωση και τη διάδοση πληροφοριών σε όλη την οργάνωση για δικό του όφελος. Συχνά υποστηρίζουν περιοχές στην εταιρεία σχετικά με τη χρηματοδότηση , διαχείριση , μάρκετινγκ και τεχνική εξειδίκευση. Όσον αφορά το μέγεθος, είναι σπάνια πολύ μεγάλα, και τα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση. [ 4 ] Ένα σημαντικό ζήτημα στην εταιρική βιβλιοθήκες σχετίζεται με τη δυσκολία βάζοντας μια τιμή δολαρίου στις άυλες υπηρεσίες η βιβλιοθήκη παρέχει στους μητρική της εταιρεία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών που παρέχονται από την εταιρική βιβλιοθήκες σώζει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και μπορεί να βοηθήσει στην ανταγωνιστική κατασκοπεία εργασίας. [ 5 ] Ωστόσο, καμία από αυτές τις τιμές μπορεί να μετρηθεί εύκολα, γεγονός που περιπλέκεται περαιτέρω από την κατανόηση ότι η γνώση μπορεί να είναι χρήσιμη αμέσως μετά την εξαγορά , ή σε οποιαδήποτε απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον. [ 6 ] Για τους λόγους αυτούς, οι προϋπολογισμοί των εταιρικών βιβλιοθήκες συχνά αμφισβητηθεί. Νόμος Βιβλιοθήκες

Κύριο άρθρο: Νόμος βιβλιοθήκη Οι βιβλιοθήκες του νόμου σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές του νόμου , οι δικηγόροι , οι δικαστές και τους υπαλλήλους του νόμου , καθώς και άλλα άτομα διεξαγωγή νομικής έρευνας. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες του νόμου που συνδέονται με τα σχολεία του νόμου, οι επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου ή κρατικών δικαστηρίων για τη χρήση της πελατείας του αντίστοιχου οργάνου, αν και μερικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες διατηρούν επίσης ένα ειδικό νομικό τμήμα. Τυπικά, οι συλλογές των βιβλιοθηκών νόμου προσαρμοσμένες στα συγκεκριμένα νομικά συμφέροντα και αρμοδιότητα του οργάνου που επισυνάπτονται και περιλαμβάνουν περιορίζονται σε συλλογές νομικών υλικού εκτός του καθορισμένου εύρους. Οι περισσότεροι βιβλιοθηκονόμοι νόμου έχουν μεταπτυχιακά στη νομοθεσία, βιβλιοθηκονομία, και συχνά και τα δύο. Ωστόσο, οι νομικές υπηρεσίες αναφοράς που είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό είναι συνήθως εξαιρετικά περιορισμένη λόγω νομικών περιορισμών σχετικά με τη μη δικηγόροι παρέχουν νομικές συμβουλές. Ιατρικές Βιβλιοθήκες

Ιατρική βιβλιοθήκη

Ιατρικές βιβλιοθήκες, επίσης γνωστή ως βιβλιοθήκες νοσοκομείων ή βιβλιοθήκες για την υγεία, έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τις ανάγκες των γιατρών, επαγγελματιών υγείας, ιατρικούς ερευνητές, φοιτητές ιατρικής, οι ασθενείς και οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για το ιατρικό τομέα. Οι περισσότερες ιατρικές βιβλιοθήκες που προορίζονται να βοηθήσουν ενεργό επαγγελματίες υγείας, τους ερευνητές και το κοινό που ενδιαφέρεται για την έρευνα τον ιατρικό τομέα και συνδέονται με νοσοκομεία, ιατρικές ερευνητικές εγκαταστάσεις, ιατρικές σχολές, και παρόμοια ιδρύματα. Παρόμοια με τις βιβλιοθήκες του νόμου, οι περισσότερες ιατρικές βιβλιοθηκονόμοι έχουν πτυχία σε ένα βιολογικό ή ιατρικό τομέα, αντί ή εκτός από την επίσημη κατάρτιση της βιβλιοθήκης, και η ειδική φύση της συλλογής ιατρική βιβλιοθήκη είναι προσαρμοσμένες στον τομέα ή είδος της φροντίδας που ιδρύματος της βιβλιοθήκης ειδικεύεται στην . Μερικά νοσοκομεία διατηρούν επίσης μια βιβλιοθήκη ειδικά για την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο των ασθενών και όχι στην έρευνα, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική ανάπτυξη, και αυτές οι βιβλιοθήκες τείνουν να λειτουργούν παρόμοια με τις δημόσιες βιβλιοθήκες αν τις συλλογές τους μπορεί να σταθμίζεται έναντι ιατρικά και συναφή έργα ή θέμα.

Στρατιωτική Βιβλιοθήκες [ edit ]

Οι στρατιωτικές βιβλιοθήκες σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τις ανάγκες των μελών των ενόπλων δυνάμεων ενός έθνους και το λοιπό προσωπικό που συνδέονται με τη μονάδα ή τη βάση ότι η βιβλιοθήκη είναι ένα μέρος της. [ 7 ] Οι πρωταρχικές ευθύνες των στρατιωτικών βιβλιοθήκες βοηθούν το στρατιωτικό προσωπικό με πρόσβαση σε πόρους για επαγγελματική ανάπτυξη, προσωπική εκπαίδευση, και ψυχαγωγία. Στρατιωτικές βιβλιοθήκες που συνδέονται με στρατιωτικές βάσεις συχνά περιλαμβάνουν συλλογές και οι υπηρεσίες για τις οικογένειες του προσωπικού που απασχολείται στη βάση και μπορούν επίσης να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της βάσης, μονάδες που λαμβάνουν εκεί, και για το προσωπικό. Οι άλλες στρατιωτικές βιβλιοθήκες παρέχουν άμεση στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρέχοντας πρόσβαση σε συναφείς πόρους ή την οργάνωση και τη διάδοση των πληροφοριών που σχετίζονται άμεσα με μια στρατιωτική μονάδα ή τις δραστηριότητες του οργανισμού. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ευθύνες της βιβλιοθήκης, των στρατιωτικών βιβλιοθήκες μπορούν να στελεχώνονται από πολιτικό βιβλιοθηκονόμους, στρατιωτικό προσωπικό με βιβλιοθήκη ή οργανωτικά κατάρτισης, ή και τα δύο. Μεταφορές Βιβλιοθήκες

Μεταφορές βιβλιοθήκες έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τη μελέτη, την έρευνα και τη διάδοση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη μεταφορά . Θα παρέχει τους πόρους που σχετίζονται με την πολιτική , τους κανονισμούς, τις δραστηριότητες, και άλλες πτυχές της μεταφοράς. Οι χρήστες των βιβλιοθηκών μεταφοράς περιλαμβάνουν μηχανικοί , πολεοδόμοι , ανάδοχοι , ακαδημαϊκούς ερευνητές και στο ευρύ κοινό. [ 8 ] Οι βιβλιοθήκες Μεταφορών βρίσκεται σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης, καθώς και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα . Μεγάλες βιβλιοθήκες μεταφοράς μπορούν να βρεθούν στο Ηνωμένες Πολιτείες , τον Καναδά , το Ηνωμένο Βασίλειο , τη Σουηδία , την Αυστραλία και την Ιαπωνία . [ 9 ]

Μουσείο Βιβλιοθήκες [ edit ]

Βιβλιοθήκες μουσείων είναι βιβλιοθήκες μέσα σε μουσεία . Νέα Βιβλιοθήκες [ edit ] Βιβλιοθήκες που διατηρούν συλλογές νέα άρθρα και ειδήσεις που σχετίζονται με αντικείμενα. Hemerotec [ edit ] Αρχεία εφημερίδες, περιοδικά και άλλες περιοδικές εκδόσεις σε έντυπη μορφή στις δημόσιες βιβλιοθήκες μπορεί να ονομάζεται Hemerotec σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε ένα αρχείο ή μια συλλογή από εφημερίδες, περιοδικά και άλλα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα ενός συγκεκριμένου τύπου, όπως αρχεία εγγράφων των εκδοτών.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για τα αρχεία των τελευταίων σελίδων. Ένα πρόσωπο Βιβλιοθήκες [ edit ] Δείτε βιβλιοθήκες ενός ατόμου Αναφορές [ Επεξεργασία ] Άλμα πάνω ^ Renfrew, Colin. Προϊστορία Η παραγωγή του ανθρώπινου νου , Νέα Υόρκη: Σύγχρονη Βιβλιοθήκη, 2008. Άλμα πάνω ^ Roberts, John Morris (17 Ιουλ 1997). Μια σύντομη ιστορία του κόσμου . Oxford University Press. σ. 35 . Ανακτήθηκε 7 του Μάρτη του 2012 . Άλμα πάνω ^ Britishmuseum.org "Ασσουρμπανιπάλ Βιβλιοθήκη Φάση 1», Βρετανικό Μουσείο One Άλμα πάνω ^ Prusak, Laurence, και Matarazzo, James M. «Η αξία της Εταιρικής Βιβλιοθήκες:. Η έρευνα του 1995" SPECIALIST 18, no. 1 (1995): 9-15 Άλμα πάνω ^ Keyes, Alison Μ. «Η αξία της Ειδικής Βιβλιοθήκης:. Αξιολόγηση και Ανάλυση" Ειδικές Βιβλιοθήκες 86, no. 3 (1995): 172 έως 87 Άλμα πάνω ^ Edgar, William B. "Corporate Library Επιλογή Resource: Εξερευνώντας Στήριξης για την Εταιρική Βασικών Δεξιοτήτων». Η Βιβλιοθήκη Τριμηνιαία Vol. 77, αρ. 4 (Οκτώβριος 2007), σσ. 385-408. doi : 10.1086/520996 Άλμα πάνω ^ https://archive.is/20130324204151/http://military.sla.org/ Άλμα πάνω ^ Boteler, Jennifer (Μάιος / Ιούνιος 2011). "Masters της Πληροφορίας» . Δημοσίων Οδών (Washington, DC: US Federal Highway Administration) 74 (6):. 28-33 OCLC 733951671 . Ανακτήθηκε 9 Αυγ. 2012 . Άλμα πάνω ^ Dresley, Susan C., ed. (2012). Κατάλογος Μεταφορών Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης (10η έκδοση).. Washington, DC: Έρευνα και καινοτόμες Διοίκησης Τεχνολογίας, Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ . Ανακτήθηκε 9 Αυγ. 2012 . Cloonan, Michele V.? Berger, Sidney Ε. «Η συνεχής εξέλιξη των Ειδικών Συλλογών Βιβλιοθηκονομίας», στο: Τάσεις Βιβλιοθήκη. 52, no. 1, (2003): 9 ISSN: 0024 έως 2594 Scammell, Alison Εγχειρίδιο Ειδικών Βιβλιοθηκονομίας και εργασίας . Λονδίνο:. Aslib, © 1997 ISBN 0-85142-398-1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Special library της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).