Εθνόσημο του Νίγηρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Εθνόσημο του Νίγηρα

Το εθνόσημο του Νίγηρα δείχνει μια σημαία με τέσσερα μέρη τυλιγμένη στα εθνικά χρώματα (πορτοκαλί, λευκό και πράσινο). Στο μέσο υπάρχει η επίσημη κρατική σφραγίδα. Πάνω σε πράσινο θυρεό φαίνονται τα τέσσερα χρυσά σύμβολα. Στο μέσο, υπάρχει ένας ήλιος, στα αριστερά ένα κάθετο δόρυ με δύο σταυρωτά ξίφη των Τουαρέγκ, στα δεξιά τρία στάχυα από κεχρί από σμαράγδια και από κάτω είναι η εμπρόσθια όψη του κεφαλιού ενός ζώου ζεμπού.

Κάτω από το εθνόσημο υπάρχει μία κορδέλα που φέρει την επίσημη ονομασία της χώρας στα γαλλικά: Republique du Niger.

Συμβολισμός χρωμάτων και συμβόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πορτοκαλί: συμβολίζει τη Σαχάρα στα βόρεια σύνορα του κράτους.
  • Πράσινο: για τις νότιες και δυτικές καταπράσινες κοιλάδες, τις οποίες διαρρέει ο Ποταμός Νίγηρας.
  • Λευκό: συμβολίζει την ελπίδα και επιπλέον για το Νίγηρα την περιοχή της σαβάνας.

Νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα του 1999 που αναπαράγει το κείμενο προηγούμενων Συνταγμάτων, διακρίνονται η Σφραγίδα του Κράτους (Le Sceau de l'État) για την οποία δεν καθορίζεται χρώμα για το θυρεό από το εθνόσημο της δημοκρατίας (Les Armoiries de la République) για το οποίο το σινόπλε ορίζεται ως χρώμα του θυρεού.[1] Το χρώμα σινόπλε είναι ανάλογο με το πράσινο. Ωστόσο, στα κτήρια και στις πρεσβείες το πράσινο δεν χρησιμοποιείται αλλά τα εμβλήματα είναι χρυσά ή μαύρα. Επί παραδείγματι, η Εθνοσυνέλευση του Νίγηρα έχει στο κτήριο ένα μεγάλο εθνόσημο με το θυρεό σε χρώμα χρυσό και τα εμβλήματα σε σκούρο χρυσό.[2] [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Constitution de la République du Niger, Adoptée le 18 juillet 1999 et promulguée par le décret n°99-320/PCRN du 9 août 1999. Titre premier : De l’État et de la souveraineté. Article premier (Άρθρο 1 του Συντάγματος του Νίγηρα, 1999)
  2. Προεδρία του Νίγηρα Αρχειοθετήθηκε 2007-10-30 στο Wayback Machine., περιγραφή και εικόνες και Εικόνες της Εθνοσυνέλευσης Αρχειοθετήθηκε 2007-08-18 στο Wayback Machine..
  3. Άρθρο 1 της πρώτης παραγράφου του Συντάγματος του 1999: Constitution Du Niger Du 18 Juillet 1999 (Promulguée par décret N° 99-320 / PCRN du 09 Août 1999) Αρχειοθετήθηκε 2008-10-02 στο Wayback Machine. και ιστότοπος της Προεδρίας του Νίγηρα Symboles du Niger Αρχειοθετήθηκε 2007-10-30 στο Wayback Machine..