Εθνοτικές ομάδες στην Αλγερία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι εθνοτικές ομάδες στην Αλγερία περιλαμβάνουν Άραβες, Βερβέρους και Ευρωπαίους.[1][2]

Βερβέροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βερβέροι αποτελούν τον αυτόχθονο πληθυσμό της Αλγερίας. Ξεκινώντας με το βασίλειο της Νουμιδίας μέχρι το Μεσαίωνα, οι Βερβέροι είχαν εκτενείς ιστορικές σχέσεις τόσο με τους Ρωμαίους όσο και με τους Φοίνικες, που τελικά έχτισαν την Καρχηδόνα στη γη τους. Μερικώς εκρωμαϊσμένοι και εκχριστιανισμένοι κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι Βερβέροι και οι περιοχές τους εξισλαμίστηκαν τον 7ο αιώνα με την επέκταση της Αυτοκρατορίας των Ομαγιαδών της Συρίας. Προηγούμενες ρωμαιο-βερβερικές πόλεις άρχισαν σταδιακά να γίνονται αραβο-βερβερικές, με την ανάπτυξη εκεί του αραβοϊσλαμικού πολιτισμού. Η αραβοποίηση θεωρήθηκε ως ένα μικρό φαινόμενο, κυρίως λόγω των πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ του νέου Μαγκρέμπ και του παλαιού Μασρέκ του αραβικού κόσμου μέχρι τον 12ο αιώνα. Με την εισβολή της φυλής των Βεδουίνων Μπανού Χιλάλ επεκτάθηκε η πολιτισμική επιρροή των Αράβων στις εσωτερικές περιοχές. Μέσα σε λίγους αιώνες, η γλωσσική αραβοποίηση του Μαγκρέμπ έγινε πολύ πιο σημαντική και κυρίαρχη.

Οι βερβερόφωνοι Αλγερινοί χωρίζονται σε πολλές υποομάδες. Οι Καβύλοι, φυλή αγροτικής ενασχόλησης, ζουν στο συμπαγές ορεινό τμήμα του βόρειου τμήματος της χώρας μεταξύ Αλγερίου και Κωνσταντίνης. Οι Σαουίγια ζει στα Όρη Ωρές της βορειοανατολικής χώρας. Οι φυλές Τσενούα και διάφορες παρόμοιες ομάδες των Ζενάτα κατοικούν σε μια πολύ μεγάλη περιοχή από την κεντρική έως τη δυτική Αλγερία. Οι Μοζαβίτες καταλαμβάνουν αγροτικές περιοχές στην όαση Μζαμπ. Φυλές της ερήμου περιλαμβάνουν τους Τουαρέγκ και τους Τουάτ.

Άλλες εθνοτικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες εθνοτικές ομάδες στην Αλγερία περιλαμβάνουν Ευρωπαίους γαλλικής, ισπανικής, ιταλικής και μαλτέζικης καταγωγής, οι οποίοι υπολογίζονται σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού κατά το 2005. Στην Αλγερία υπήρχε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα περισσότερα μέλη εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Παραπομπέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. UNESCO (2009). «Diversité et interculturalité en Algérie» (PDF). UNESCO. σελ. 9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Ιουλίου 2013. 
  2. «Africa :: ALGERIA». CIA The World Factbook. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2010.