Εθνικός Δρυμός Μαυρόβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικός Δρυμός Μαυρόβου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικός Δρυμός Μαυρόβου
41°38′14″N 20°40′1″E
ΧώραΒόρεια Μακεδονία[1]
Χαρακτηρισμός1949
Κατηγορία πρ. περιοχήςΔΕΠΦ κατηγορία 2: Εθνικό Πάρκο
Έκταση72.204,1 εκτάριο[2]
Υψόμετρο1.719 μέτρα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Εθνικός Δρυμός Μαυρόβου (σλαβομακεδονικά: Национален парк Маврово) είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις εθνικούς δρυμούς της Βόρειας Μακεδονίας. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 780 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χαρακτηρίζεται από βαθιά φαράγγια, λίμνες και πυκνά δάση που αφθονούν σε ποικίλη άγρια ​​ζωή. Ιδρύθηκε το 1949 με νόμο που ψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση της χώρας· αργότερα η νομοθεσία άλλαξε για να επιβάλει ένα πολύ αυστηρότερο σύστημα προστασίας, χωρίζοντας τον δρυμό σε τρεις ζώνες: αυστηρά φυσικά καταφύγια, διαχειριζόμενα καταφύγια και τουριστική ζώνη.

Το ανάγλυφο του δρυμού περιέχει τρία αλπικά ορεινά συστήματα: τα βουνά Σκάρδος, Κόραμπ και Μπίστρα. ο Σκάρδος και το Κόραμπ ξεπερνούν τα 2700 μέτρα σε ύψος (η κορυφή Κόραμπ, στα 2764 μ., είναι η υψηλότερη στη Βόρεια Μακεδονία). Τα βουνά αυτά διακρίνονται από τις πολλές χιονισμένες, οδοντωτές κορυφές και τα πλατιά χορταριασμένα οροπέδια κάτω από αυτά. Ανάμεσα στα τρία βουνά εκτείνεται το φαράγγι Ράντικα για περισσότερα από 25 χλμ. Κάθετοι βράχοι άνω των 300 μέτρων υψώνονται πάνω από τα νερά του ποταμού Ράντικα.

Η περιοχή του δρυμού περιέχει άλλα ενδιαφέροντα φυσικά φαινόμενα—τον ψηλότερο καταρράκτη στα Βαλκάνια (με κατακόρυφη πτώση περίπου 120 μ.), αλπικούς βάλτους στον Σκάρδο ως απομεινάρια της εποχής των παγετώνων, σπάνιο καρστικό ανάγλυφο (συμπεριλαμβανομένων όμορφων σπηλαίων) στο όρη Μπίστρα, καθώς και πολυάριθμες παγετωνικές λίμνες σε όλη την αλπική ζώνη.

Ο εθνικός δρυμός, η λίμνη και η περιοχή έχουν πάρει το όνομά τους από τον οικισμό Μαύροβο.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]