Εθνική κάσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική κάσσα ήταν η επίσημη ονομασία ειδικού ταμείου εισφορών για την οικονομική ενίσχυση της Φιλικής Εταιρείας που συστάθηκε το 1820 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη κατ' απομίμηση του «Κιβωτίου Ελέους» που είχε συστήσει το 1819 ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρ' όλες τις προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος είχε απευθύνει σχετικές εγκυκλίους προς τους απανταχού τότε Έλληνες, η «Εθνική κάσσα» δεν ευδοκίμησε, με αποτέλεσμα να συγχωνευθεί με το ταμείο της εφορίας της Φιλικής Εταιρείας της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έρανοι υπέρ αυτής με διάφορα προσχήματα όπως για την ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων κλπ. Τα ποσά όμως που συλλέγονταν —αν και δεν δημοσιοποιήθηκαν— διαθέτονταν πραγματικά υπέρ των σκοπών της Φιλικής Εταιρείας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παρόμοιο περίπου ταμείο με το όνομα «κάσσα» δημιουργήθηκε και στις Σπέτσες για τις ανάγκες των ναυτικών. Αυτό αποτέλεσε και την πρώιμη ιδέα της ασφάλισης των Ναυτικών, που υλοποίησε αργότερα η Βασίλισσα Αμαλία δημιουργώντας το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, γνωστό ως Ν.Α.Τ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]