Εθνική Φινλανδίας (χόκεϊ επί πάγου ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φινλανδία
Ψευδώνυμο(α)Leijonat, Lejonen
ΟμοσπονδίαSJL
Χρώματα ομάδαςΛευκό, Μπλε
         
Κωδικός ΙΙΧΦFIN
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Εντός
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Εκτός

Η εθνική ομάδα χόκεϊ επί πάγου ανδρών της Φινλανδίας εκπροσωπεί τη Φινλανδία στις διεθνείς διοργανώσεις χόκεϊ επί πάγου. Η ομάδα τελεί υπό την εποπτεία της Φινλανδικής Ομοσπονδίας Xόκεϊ επί Πάγου (SJL), μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου. Έχει το ψευδώνυμο «Leijonat» (Lejonen) Η Φινλανδία θεωρείται μέλος των λεγόμενων «Big Six», των έξι ισχυρότερων εθνικών ομάδων ανδρών, μαζί με τον Καναδά, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.[1]

Τα τελευταία χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά στις καλύτερες ομάδες στο διεθνές χόκεϊ. Το 2013, η ομάδα βρισκόταν στη 2η θέση με 3345 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη του IIHF. Ωστόσο, έχουν χάσει 8 από τους 10 τελικούς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στους οποίους μετείχαν, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα μετά την καθιέρωση των πλέιοφς στις διοργανώσεις.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου του 1995, η Φινλανδία κέρδισε τον πρώτο της χρυσό σε διεθνές επίπεδο. Η Φινλανδία έφθασε στον τελικό κερδίζοντας με 5-0 επί της Γαλλίας στα προημιτελικά και με 2-0 στην Τσεχία στα ημιτελικά. Στον τελικό, οι Φινλανδοί αντιμετώπισαν την αντίπαλη και διοργανώτρια του πρωταθλήματος του 1995, τη Σουηδία. Στην πρώτη περίοδο του τελικού, ο Βίλε Πελτόνεν από την αριστερή πτέρυγα σημείωσε τέρμα και στη συνέχεια βοήθησε τον Τίμο Γιούτιλα να δώσει στη Φινλανδία ένα προβάδισμα 4-0, στο δρόμο για μια μεγάλη νίκη με 4-1.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NHL announces World Cup of Hockey for 2016». The Canadian Press. 24 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]