Εθνική Τσεχίας (χόκεϊ επί πάγου ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσεχική Δημοκρατία
ΟμοσπονδίαČSLH
Στάδιο έδραςO2 Arena
Χρώματα ομάδαςΛευκό, Κόκκινο, Μπλε
              
Κωδικός ΙΙΧΦCZE
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Εντός
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Εκτός

Η εθνική ομάδα χόκεϊ επί πάγου ανδρών της Τσεχίας εκπροσωπεί την Τσεχική Δημοκρατία στις διεθνείς διοργανώσεις χόκεϊ επί πάγου και τελεί υπό τον έλεγχο της Τσεχικής Ομοσπονδίας Xόκεϊ επί Πάγου (ČSLH), που είναι υπεύθυνη για το άθλημα στη χώρα. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες χόκεϊ επί πάγου στον κόσμο και μέλος της λεγόμενης «Big Six», των έξι ισχυρότερων εθνικών ομάδων χόκεϊ επί πάγου ανδρών στον κόσμο, μαζί με τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.[1][2] Η Τσεχική Δημοκρατία έχει 72.075 επίσημα εγγεγραμμένους παίκτες σε οργανωμένο χόκεϊ (0,7% του πληθυσμού της).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τσέχοι κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998 και τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα από το 1999 έως το 2001. Τα επόμενα τρία χρόνια, η ομάδα δεν κατέκτησε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα και την Οστράβα, διατηρώντας έτσι τα αρνητικά αποτελέσματα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ως διοργανώτρια. Αλλά το επόμενο έτος, οι Τσέχοι κέρδισαν το χρυσό στο τουρνουά του 2005, το μόνο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος του NHL την περίοδο 2004-05, όλοι οι παίκτες του NHL μπορούσαν να συμμετέχουν.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006, οι Τσέχοι κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο, νικώντας Ρωσία 3–0 στο παιχνίδι για το χάλκινο μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, οι Τσέχοι κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο, χάνοντας από τη Σουηδία στον τελικό. Η Τσεχία κέρδισε επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 στη Γερμανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NHL announces World Cup of Hockey for 2016». The Canadian Press. 24 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «Russia - Czech Republic». IIHF. 2 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Czech Republic men's national ice hockey team της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).