ΕΛΒΟ Κένταυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
EΛΒΟ Κένταυρος
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςΕλληνική Βιομηχανία Όπλων
Παραγωγή1998
ΣυναρμολόγησηΕλλάδα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΤεθωρακισμένο όχημα
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςMTU 6V199TE20 Κινητήρας Ντίζελ, 408hp
Διαστάσεις
Κενό Βάρος19,8 t (μικτό βάρος)

Το Κένταυρος είναι ένα όχημα θωρακισμένου πεζικού που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον ελληνικό κατασκευαστή οχημάτων ΕΛΒΟ. Το όχημα παίρνει το όνομά του από την ελληνική λέξη Κένταυρος ένα μυθικό πλάσμα. Μετά από αδιευκρίνιστες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών Λεωνίδας-2 και άλλων προσπαθειών βελτίωσης και κοινών εξελίξεων, η ΕΛΒΟ εργάστηκε εξ ολοκλήρου από μόνη της, με νέο σχεδιασμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε εκδώσει τότε ο Ελληνικός Στρατός. Το AIFV που αναπτύχθηκε από την ελληνική εταιρία με την επωνυμία «Κένταυρος» εισήχθη επίσημα στην έκθεση Defence Arms στην Αθήνα το 1998. Διαθέτει κινητήρα Diesel MTU 420 hp, 30 mm πυροβόλο EBO και 7,62 mm μηχανή- πυροβόλο όπλο (κατασκευασμένο από σχέδια Mauser και Rheinmetall), πυροκροτητές πυροκροτητών χειροβομβίδων Pyrkal, μηχανογραφικό σύστημα πυρόσβεσης Toxotis και πυργίσκο KUKA. Το πλήρωμα είναι 3 + 8, η μέγιστη ταχύτητα στους δρόμους είναι 75 km / h και το μέγιστο βάρος είναι 19,8 τόνους.

Παρά τις επιτυχείς δοκιμές του ελληνικού στρατού, την έγκρισή του και την αρχική συμφωνία του 2003 για μια σειρά 140 οχημάτων, η μοίρα του είναι αβέβαιη λόγω των επακόλουθων περικοπών στις σχετικές στρατιωτικές δαπάνες και της αξιολόγησης φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων. Το 2009 ο ελληνικός στρατός υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας για 450 BMP-3, αλλά από το 2012 η σύμβαση καταψύχθηκε και ο ελληνικός στρατός εξακολουθεί να αναζητά 500 IFV για να αντικαταστήσει τη γήρανση του BMP-1 και εξετάζεται η αγορά 500 IFV.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύτος είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο χάλυβα. Ο κινητήρας τοποθετείται στο μπροστινό-δεξί διαμέρισμα, ενώ ο οδηγός βρίσκεται μπροστά αριστερά. Ο πυργίσκος ακολουθεί και στη συνέχεια το διαμέρισμα των στρατευμάτων. Ο οδηγός προσεγγίζει τη θέση του είτε από μια καταπακτή στέγης είτε από το διαμέρισμα των στρατευμάτων. Ο κυβερνήτης βρίσκεται στο πυργίσκο E-8 KUKA 1-man πίσω από τον οδηγό. Ο χώρος των στρατευμάτων είναι προσβάσιμος από δύο πίσω πόρτες, καθώς και από δύο θύρες οροφής. Ο ηγέτης της ομάδας τοποθετεί μόνος του, με τους υπόλοιπους άνδρες στις πλευρές σε σειρές 3 και 4 ατόμων. Τα στρατεύματα διαθέτουν δύο οπτικά περισκόπια για επίγνωση της κατάστασης. Το εσωτερικό του οχήματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άνετη κίνηση των ανδρών ύψους έως 1,90 μ.

Το όχημα διαθέτει θωράκιση χάλυβα, συγκεντρωμένη κυρίως στο εμπρόσθιο τόξο. Το εμπρόσθιο τόξο βαθμολογείται ως απόδειξη για γύρους APDS-T διαμέτρου 30x173mm στα 1.500 μέτρα, 25x137mm στα 400 μέτρα και 20x139mm στα 30 μέτρα. Οι πλευρές είναι απόδειξη σε γύρους AP 12,7mm στα 100 μέτρα και πλήρη απόδειξη σε γύρους 7,62mm. Το όχημα είναι απόδειξη για το σφαίρα πυροβολικού στα 15 μέτρα και για τα ορυχεία των 2,5 kg. Το όχημα είναι ικανό να δέχεται επιπλέον παθητική και αντιδραστική θωράκιση και προσφέρεται με την επιλογή περιτυλιγμάτων στο εσωτερικό του οχήματος.

Ο κινητήρας MTU 183TE22 έχει ξηρό βάρος 725 kg και απαιτεί 19 kg λαδιού και 15 kg ψυκτικού υγρού για λειτουργία. Μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε θερμοκρασίες από -46 έως +52 ° C. Μπορεί να προσεγγιστεί από μια μεγάλη υδραυλική υποβοηθούμενη καταπακτή και να αφαιρεθεί από το όχημα σε 15 λεπτά. Συνδέεται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων ZF LSG-1000, με τελική μετάδοση RENK SU-1201C. Υπάρχουν 6 σχέσεις εμπρός και 2 όπισθεν.

Ο πυργίσκος 1-man KUKA E-8 είναι κατασκευασμένος από συγκολλημένο χάλυβα και έχει χαμηλό προφίλ. Ζυγίζει 1.585 kg. Αρχικά προσφέρθηκε με πυροβόλο Bushmaster II διαμέτρου 30mm, αλλά το πρωτότυπο Kentavros είχε άδεια παραγωγής από EBO (τώρα EAS) Mauser Mk30, επίσης 30mm. Υπάρχουν 100 γύροι APDS-T και 100 HE-I έτοιμοι για χρήση στον πυργίσκο, με άλλα 196 αποθηκευμένα μέσα στο κύτος. Ο πυργίσκος διασχίζει 30 ° ανά δευτερόλεπτο και το όπλο ανυψώνεται από -10 ° έως + 45 °, επίσης σε ταχύτητα 30 ° / δευτερόλεπτο. Όλες οι κινήσεις γίνονται ηλεκτρικά, ενώ υπάρχει επίσης και ένα εφεδρικό χειροκίνητο σύστημα. Το δευτερογενές όπλο είναι ένα πολυβόλο MG3A1 μήκους 7,62 mm. Μπορεί να αντικατασταθεί με ένα βαρύ πολυβόλο 12,7mm ή ένα αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων 40mm. Ο πυργίσκος έχει επίσης την πρόβλεψη για την προσθήκη εκτοξευτή AT ή AA. ( αντιαρματικό ή αντιαεροπορικό εκτοξευτή)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]