Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυτική Έρημος (Αίγυπτος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υψώματα σε σχήμα ηφαιστειακών κώνων στη «Μαύρη έρημο», τμήμα της Δυτικής Ερήμου της Αιγύπτου

Δυτική Έρημος της Αιγύπτου ονομάζεται η ερημική έκταση της χώρας που βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Νείλου, μέχρι τα σύνορα με τη Λιβύη. Στη διεύθυνση βορρά-νότου απλώνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τα σύνορα με το Σουδάν και συνεπώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της εκτάσεως του σημερινού κράτους της Αιγύπτου. Ονομάσθηκε έτσι σε αντίστιξη με την Ανατολική Έρημο, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά του Νείλου, μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα. Η Δυτική Έρημος είναι κυρίως μια βραχώδης έρημος (ρεγκ), μολονότι μια έκταση αμμώδους ερήμου (εργκ), γνωστή με την περιγραφική ονομασία Μεγάλη Θάλασσα της άμμου, βρίσκεται στο δυτικό μέρος, προς το λυβικό σύνορο.

Η Δυτική Έρημος καλύπτει έκταση 680.650 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τα δύο τρίτα της συνολικής εκτάσεως της χώρας.[1] Το μεγαλύτερο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε όλη αυτή την περιοχή είναι περίπου χίλια μέτρα, στο οροπέδιο Γκιλφ αλ Κεμπίρ στα νοτιοδυτικά της. Η Δυτική Έρημος δεν έχει βλάστηση και είναι ακατοίκητη, εκτός μιας τοξωτής αλυσίδας οάσεων, από τη γνωστή Όαση Σίβα (ή Σίουα) στα βορειοδυτικά μέχρι τη Χάργκα στα νότια. Το βόρειο μέρος της υπήρξε «θέατρο» πολεμικών συγκρούσεων στη νεότερη ιστορία, ιδίως κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διοικητικώς η τεράστια έκταση της Δυτικής Ερήμου υποδιαιρείται σε διάφορα κυβερνεία. in the north and west, the Matrouh Governorate

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]