Δυναστεία Νγκουιέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δυναστεία Νγκουιέν (βιετναμικά: Nguyễn triều) ήταν η τελευταία οικογενειακή οικογένεια του Ανναμ.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυτού Μεγαλειότης Μπαο-Ντάι πραγματοποίησε το προσκύνημα στους Τάφους των προγόνων της Δυναστείας στο Τανχ-Χόα την 17η ημέρα του 10ου μήνα (4 Νοεμβρίου 1932).

Ο κανόνας τους διήρκεσε συνολικά 143 χρόνια. Ξεκίνησε το 1802, όταν ο αυτοκράτορας Γκια Λονγκ ανέβηκε στο θρόνο αφού νίκησε τη δυναστεία Τάι Σον και έληξε το 1945, όταν ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτήθηκε από το θρόνο και μεταβίβασε τη δύναμη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γκια Λονγκ, το έθνος έγινε επίσημα γνωστό ως Βιετνάμ (越南), αλλά από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Μιν Μανγκ, το έθνος μετονομάστηκε σε Νταϊνάμ (大南, κυριολεκτικά «Μεγάλος Νότος»). Η διακυβέρνηση σημαδεύτηκε από την αυξανόμενη επιρροή της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Το έθνος τελικά χωρίστηκε σε τρία μέρη: την Κοχινκίνα που έγινε γαλλική αποικία, το Ανάμ και το Τονκίνο που έγιναν ονομαστικά ανεξάρτητα προτεκτοράτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Li, Tana· Reid, Anthony (1993). Southern Vietnam under the Nguyễn. Economic History of Southeast Asia Project. Australian National University. ISBN 981-3016-69-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]