Δυναμική μετεωρολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η δυναμική μετεωρολογία είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους της μετεωρολογίας. Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης του κλάδου αυτού είναι η ατμοσφαιρική δυναμική και παντός φαινομένου που προκαλείται εξ αυτής στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας.

Έτσι στα ενδιαφέροντα της δυναμικής μετεωρολογίας περιλαμβάνονται η δυναμική του ξηρού και του υγρού αέρα, η υδροστατική ισορροπία και η κατακόρυφη σταθερότητα ή μεταβλητότητα, οι βασικές κινήσεις των αερίων μαζών, οι τύποι ροής, οι στροβιλισμοί και κυκλοφορία αυτών, η δυναμική πρόβλεψη του καιρού με βάση αριθμητικές μεθόδους, σε συνάρτηση με τη θεωρία της στροβιλώδους ροής και της διάχυσης θερμότητας των υδρατμών και των ρύπων, καθώς και με άλλες σχετικές θεωρίες.

Γενικά ο κλάδος αυτός προσπαθεί αφενός να ερμηνεύσει τα διάφορα συμβαίνοντα φαινόμενα και αφετέρου, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόβλεψη των μελλοντικών καιρικών φαινομένων, έχοντας υπόψη τις βασικές σχέσεις ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, νόμους ιδανικών αερίων, θερμοδυναμικούς νόμους, εξισώσεις κίνησης και υγρασίας κ.λπ.

Σήμερα με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών μέσων και υπολογιστών ο κλάδος αυτός έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, τυγχάνοντας παράλληλα και εξαιρετικά πολύπλοκος, εξαρτώμενος κατά μεγάλο μέρος και από άλλους συναφείς κλάδους πρωτίστως της μετεωρολογίας, όπως της φυσικής των νεφών, της ακτινοβολίας, της μικρομετεωρολογίας ακόμα δε καιι της κλιματολογίας.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, τόμ. 21ος, σελ. 373