Δουκάτο του Κάλις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δουκάτο του Κάλις (πολωνικά: Księstwo kaliskie, λατινικά: Ducatus Calisiensis) ήταν φεουδαρχικό επαρχιακό δουκάτο στη Μείζων Πολωνία, με κέντρο την Περιοχή Κάλις. Πρωτεύουσά του ήταν το Κάλις.[1] Το κράτος ιδρύθηκε το 1177, ύστερα από το διαμελισμό του Δουκάτου της Μείζονος Πολωνίας, μετά την εξέγερση κατά του Μιέσκο Γ΄. Ο Δούκας Καζίμιρ Β΄ ο Δίκαιος της δυναστείας των Πιαστ έγινε ο πρώτος του ηγεμόνας.[2] Υπήρξε μέχρι το 1279, όταν ενώθηκε με τα δουκάτα του Γκνιέζνο και του Πόζναν, υπό την κυριαρχία του Πσέμισλ Β΄, σχηματίζοντας το Δουκάτο της Μείζονος Πολωνίας.[3] Παρέμεινε φέουδο εντός του Δουκάτου της Πολωνίας, μέχρι το 1227, και μετά έγινε ανεξάρτητο κράτος.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άντζεϊ Βέντζκι, Kalisz w państwie wczesnopiastowskim i w okresie rozbicia dzielnicowego. In: Władysław Rusiński (redactor), Dzieje Kalisza. σελ. 46–48.
  2. Γιούζεφ Ντόμπος, Kazimierz II Sprawiedliwy, σελ. 111-113.
  3. Μπρονίσουαφ Νοβάτσκι, Przemysł II, σελ. 97.
  4. Γέζι Βιροζούμσκι, Historia Polski do roku 1505, σελ. 104–111.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Πολωνικά) Wędzki, Andrzej (1977). «Kalisz w państwie wczesnopiastowskim i w okresie rozbicia dzielnicowego». Στο: Rusiński, Władysław. Dzieje Kalisza. Πόζναν: Wydawnictwo Poznańskie.