Δουβλίνο (Γαελική Αθλητική Ομοσπονδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουβλίνο
Ιρλανδικά:Áth Cliath
Αγγλικά:Dublin GAA
Επαρχία:Λένστερ
Χρ. κομητείας:Γαλάζιο, Μπλε          
Γήπεδα:Πάρνελ Παρκ
Κρόουκ Παρκ
Ιστοσελίδα:dublingaa.ie
Διοργανώσεις
NFL:Κατηγορία 1
NHL:Κατηγορία 1Α
Πρωτάθλημα Ποδ.:Σαμ Μαγκουάιρ Καπ
Πρωτάθλημα Χέρ.:Λιαμ Μακάρθι Καπ
Ποδόσφαιρο Γυν.:Μπρένταν Μάρτιν Καπ
Καμόγκι:Ο'Ντάφι Καπ
Εμφανίσεις
Κανονική
Εναλλακτική

Το Κομητειακό Συμβούλιο της Γαελικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στο Δουβλίνο (ιρλανδικά: Cumann Luthchleas Gael Coiste Contae Átha Cliath, αγγλικά: Dublin County Board of the Gaelic Athletic Association, Dublin GAA) είναι ένα από τα 32 συμβούλια της Γαελικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στην Ιρλανδία και είναι υπεύθυνο για το γαελικό αθλητισμό στην Κομητεία του Δουβλίνου και για τις διαπεριφερειακές ομάδες του Δουβλίνου.

Η ομάδα γαελικού ποδοσφαίρου του Δουβλίνου είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στο γαελικό αθλητισμό όσον αφορά την προσέλευση φιλάθλων, ενώ το 2015 αποτελούνταν από 286 συλλόγους. Η ομάδα και οι οπαδοί της είναι γνωστοί ως "The Dubs" ή "The Jacks".[1][2][3][4] Οι οπαδοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την κερκίδα Hill 16 του Κρόουκ Παρκ.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κομητειακό Συμβούλιο της Γαελικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στο Δουβλίνο είναι αρμόδιο για την περιοχή που συνδέεται με την παραδοσιακή Κομητεία του Δουβλίνου. Υπάρχουν 9 αξιωματικοί στο συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Cathaoirleach (Προέδρου). Το συμβούλιο υπόκειται στο Επαρχιακό Συμβούλιο της Γαελικής Αθλητικής Ομοσπονδίας στο Λένστερ.

Οι ομάδες του Δουβλίνου διεξάγουν τους εντός έδρας αγώνες τους στο Πάρνελ Παρκ του Ντόνικαρνεϊ στο βόρειο τμήμα της πόλης, αν και το Κρόουκ Παρκ χρησιμοποιείται για σημαντικούς αγώνες κατόπιν αιτήματος της GAA. Το Πάρνελ Παρκ φιλοξενεί επίσης όλα τα σημαντικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και χέρλινγκ των συλλόγων του Δουβλίνου.

Αντιπαλότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο γαελικό ποδόσφαιρο, η μεγαλύτερη αντιπαλότητα του Δουβλίνου ήταν με το κοντινό Μιθ. Και οι δύο κομητείες ήταν οι ισχυρότερες στο Λένστερ κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η αναμέτριση του 1991 αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο κομητειών. Η ομάδα γαελικού ποδοσφαίρου του Δουβλίνου έχει επίσης αντιπαλότητα με τη γειτονική Κιλντέαρ. Λιγότερες τοπικές αντιπαλότητες υπάρχουν με τις κοντινές Γουίκλοου, Λαις και Γουεστμίθ.

Σε εθνικό επίπεδο, η αντιπαλότητα του Δουβλίνου με το Κέρι είναι μία από τις πιο γνωστές της Ιρλανδίας. Το ντέρμπι μεταξύ των δύο κομητειών εντάθηκε στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Άλλες μικρότερες αντιπαλότητες στο γαελικό ποδόσφαιρο αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μεταξύ του Δουβλίνου και ομάδων όπως οι Κορκ, Τάιροουν, Ντόνεγκαλ και Γκάλγουεϊ, με την οποία αγωνίστηκε το Δουβλίνο στον τελικό του 1983 στο γνωστό ως το παιχνίδι της ντροπής.

Η ομάδα χέρλινγκ του Δουβλίνου έχει σε μικρότερο βαθμό αντιπαλότητα με τις αντίστοιχες ομάδες Κιλκένι, Όφαλι και Ουέξφορντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Jacks are back». Village.ie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2008-05-06. 
  2. «The Jacks are back». Roscommon Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2008. 
  3. «Reeling in the years ,1976». RTÉ. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2008. 
  4. «The Jacks are back (tcd)». Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dublin GAA της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).