Γαελικός αθλητισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο γαελικός αθλητισμός περιλαμβάνει όλο το φάσμα των γηγενών αθλημάτων στην Ιρλανδία, τα οποία βρίσκονται υπό την αιγίδα της Γαελικής Αθλητικής Ομοσπονδίας (GAA). Το γαελικό ποδόσφαιρο και το χέρλινγκ είναι τα δύο βασικά αθλήματα. Άλλα αθλήματα που διεξάγονται από την GAA είναι το ιρλανδικό χάντμπολ και το ράουντερς.

Η γυναικεία έκδοση του χέρλινγκ είναι το καμόγκι, για το οποίο είναι υπεύθυνη η Ομοσπονδία Καμόγκι της Ιρλανδίας και το γαελικό ποδόσφαιρο γυναικών, με αρμόδια τη Γαελική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Γυναικών. Ενώ για τις διοργανώσεις των γυναικών δεν είναι υπεύθυνη η GAA, εντούτοις συνδέονται στενά μ' αυτή.[1]

Σήμερα, τα γαελικά αθλήματα είναι τα πιο δημοφιλή στην Ιρλανδία όσον αφορά την προσέλευση φιλάθλων σε σημαντικά παιχνίδια.[2] Παρά την οικονομική ύφεση, οι συμμετοχές το 2009 αυξήθηκαν κατά 11% εν σχέση με το 2008.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moran, Mary (2011). A Game of Our Own: The History of Camogie. Dublin, Ireland: Cumann Camógaíochta. ISBN 1908591005. 
  2. «GAA attendance figures» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2006. 
  3. GAA buck recession trend RTÉ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gaelic games της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).