Δομημένο φως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σχέδιο δομημένου φωτός που βοηθά την εξέταση επιφανειών, σε δοκιμές στο Εργαστήριο Αεροπροώθησης (JPL) των ΗΠΑ.[1]

Το δομημένο φως είναι μια διαδικασία προβολής ενός προσχεδιασμένου σχεδίου εικονοστοιχείων (συχνά σε σε πλεκτές ή οριζόντιες γραμμές) σε μια επιφάνεια ή σκηνή. Ο τρόπος που πέφτει το φως όταν χτυπά πάνω στην επιφάνεια επιτρέπει σε συστήματα μηχανικής όρασης να υπολογίσουν το βάθος και άλλες πληροφορίες σχετικά με την επιφάνεια και τα αντικείμενα που βρίσκονται στη σκηνή. Το δομημένο φως χρησιμοποιείται πολύ στους τρισδιάστατους σαρωτές δομημένου φωτός.

Το συγκολλητικό ρομπότ Seamtracker (Σιμτράκερ) της εταιρείας κατασκευής συστημάτων μηχανικής όρασης Automatix (Ωτομάτιξ) στο εργοστάσιο της ιδίας στην πόλη Μπιλερίκα της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ: η κάμερα σε συνδυασμό με την πηγή δομημένου φωτός επιτρέπουν στο ρομπότ να ακολουθεί αυτόματα το "μονοπάτι" της συγκόλλησης

Το Αόρατο (ή μη-ανιχνεύσιμο) δομημένο φως είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί δομημένο φως χωρίς να ενοχλεί άλλες διεργασίες μηχανικής όρασης που αλλιώς θα μπερδεύονταν από το προβαλλόμενο σχέδιο. Για παράδειγμα, μια μέθοδος αόρατου δομημένου φωτός είναι η χρήση υπεριώδους φωτός ή φωτός σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης που αλλάζει συνεχώς μεταξύ δυο αντίστροφων σχεδίων.

Το δομημένο φως βρίσκει εφαρμογή σε αστυνομικές δυνάμεις ανά τον κόσμο για τη φωτογράφηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε μέρη που έχουν γίνει εγκλήματα, τα οποία αποτυπώματα δεν είναι μια επίπεδη επιφάνεια αλλά έχουν βάθος (δηλαδή τρισδιάστατες σκηνές όπως π.χ. το πόμολο μιας πόρτας). Ενώ προηγουμένως έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ταινία για να μπορέσουν να αναπαράγουν κάποιο δακτυλικό αποτύπωμα από τρισδιάστατη σκηνή, σήμερα με τη τεχνολογία δομημένου φωτός μπορούν απλώς να ανάψουν μια κάμερα η οποία ετοιμάζει αυτόματα ψηφιακή εικόνα με τα αποτυπώματα που ανιχνεύει.

Δες επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστημονικά άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Structured light της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).