Automatix

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βιομηχανικά ρομπότ της Ωτομάτιξ στην έκθεση Robots 85 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1985. Σε σειρά ρολογιού από κάτω αριστερά: Έιντ 600 (AID 600), Έιντ 900 (AID 900), Σιμτράκερ (Seamtracker), Γιάσκαβα Μότομαν (Yaskawa Motoman)

Η Ωτομάτιξ (Automatix Inc.), που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1980, ήταν η πρώτη εταιρία που έφτιαξε βιομηχανικά ρομπότ με ενσωματωμένη μηχανική όραση. Οι ιδρυτές της ήταν ο Βίκτορ Σίνμαν, εφευρέτης του βραχίονα Στάνφορντ, ο Φίλιπ Βίλερς, ο Μάικλ Κρόνιν, και ο Άρνολντ Ρίνολντ της Computervision, ο Τζέικ Ντίας και ο Νταν Νίγκρο της Data General, ο Γκόρντον Βάντερμπρουγκ της NBS και ο Νόρμαν Βίτελς του Πανεπιστημίου Κλαρκ.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα μηχανικής όρασης Autovision II εκθέτεται στην εμπορική έκθεση Technology 83 στο Ισραήλ το 1983. Η κάμερα στο τρίποδο κοιτάει προς τα κάτω σε ένα τραπέζι φωτός έτσι ώστε να παραχθεί μια εικόνα οπίσθιου φωτισμού (μπάκλιτ, backlit) που εμφανίζεται στην οθόνη, και που αργότερα γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας με εξαγωγή μπλομπ (blob extraction)

Τα πρώτα προϊόντα της εταιρίας ήταν το σύστημα μηχανικής όρασης Ωτοβίζιον (Autovision), το ρομπότ Ρομποβίζιον (Robovision) που έκανε συγκολλήσεις και το σύστημα συναρμολόγησης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Σάιμπερβίζιον (Cybervision). Η Ωτομάτιξ ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν τους μικροεπεξεργαστές Motorola 68000, αλλά καθώς το 1980 δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου λογισμικό για αυτό το μικροεπεξεργαστή η Ωτομάτιξ αναγκάστηκε να γράψει το δικό της λειτουργικό σύστημα και ρομποτική γλώσσα προγραμματισμού με το όνομα Ράιλ (RAIL). Το πρώτο της προϊόν με μηχανική όραση που κυκλοφόρησε τελικά είχε λογισμικό που αδειοδοτήθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Στάνφορντ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Ωτομάτιξ αντικατέστησε τον ιδιωτικό υπολογιστή 68000 στα προϊόντα της με όραση με ένα υπολογιστή Έιπλ Μάκιντος ΙΙ (Apple Macintosh II).

Το συγκολλητικό ρομπότ Seamtracker στο εργοστάσιο της Automatix στη Μπιλερίκα της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ): η κάμερα σε συνδυασμό με τη πηγή δομημένου φωτός επιτρέπουν στο ρομπότ να ακολουθεί αυτόματα το "μονοπάτι" της συγκόλλησης

Η Ωτομάτιξ χρησιμοποίησε κυρίως ρομποτικούς μηχανισμούς εισηγμένους από την εταιρεία Χιτάτσι (Hitachi, Ltd.) στην αρχή και αργότερα από τη Γιάσκαβα (Yaskawa) και την ΚΟΥΚΑ (KUKA). Σχεδίασε και κατασκεύασε το ένα Καρτεσιανό ρομπότ που ονομάστηκε Έιντ-600 (AID-600). Το 600 προοριζόταν για χρήση σε συναρμολογήσεις ακριβείας αλλά τελικά μετατράπηκε για συγκολλήσεις, και πιο συγκεκριμένα για συγκόλληση αδρανούς αερίου Βολφραμίου (TIG, το βολφράμιο είναι μέταλλο με βιομηχανικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά), μια χρήση που απαιτεί υψηλή ακρίβεια και ανεκτικότητα στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που δημιουργούνται από την ίδια τη διαδικασία συγκόλλησης. Η Ωτομάτιξ ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που έβγαλε στην αγορά ένα ρομπότ συγκόλλησης με δικιά του όραση με την επωνυμία Σίμτράκερ (Seamtracker). Σε αυτό το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε δομημένο λέιζερ και μονοχρωματικά φίλτρα έτσι ώστε να μπορεί να εμφανίζεται εικόνα ενώ λειτουργούσε ο βραχίονας συγκόλλησης. Μια άλλη ιδέα, που είχε διατυπωθεί από τον Σέινμαν, ήταν ο Ρομποτόκοσμος (RobotWorld), ένα σύστημα συνεργαζόμενων μικρών υποεξαρτημάτων αιωρούμενα από ένα δισδιάστατο γραμμικό μοτέρ. Αυτή η σειρά προϊόντων αργότερα πουλήθηκε στην Γιάσκαβα.[1]

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Automatix κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά χρηματοδότησης σε μορφή venture capital και μπήκε στο χρηματιστήριο με αρχική δημόσια προσφορά το 1983, αλλά δεν έβγαλε κέρδη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1994 η Automatix ενώθηκε με μια άλλη εταιρία μηχανικής όρασης, την Itran Corp. (Ίτραν), και τελικά σχηματίστηκε η εταιρία Acuity Imaging, Inc (Ακιούιτι). Η Acuity εξαγοράστηκε από την Robotics Vision Systems Inc. (RVSI) (Ρομπότικς Βίζιον Σύστεμς) Το Σεπτέμβριο του 1995. Έως τουλάχιστον και το 2004 η RVSI υποστηρίζει τα βελτιστοποιημένα συστήματα μηχανικής όρασης Automatix με την εμπορική επωνυμία PowerVision (Πάουερβίζιον).

Τον Αύγουστο του 2005 η RVSI εξαγοράστηκε από τη Ζήμενς Siemens Energy and Automation που από τα μέσα του 2008 πουλάει τα προϊόντα της RVSI Visionscape (Βίζιονσκέϊπ) και Hawkeye (Χάουκάι) μαζί με τη δικιά της γκάμα με την επωνυμία SIMATIC (Σιμάτικ), μερικά εκ των οποίων είναι μετονομαζόμενες έξυπνες κάμερες DVT/Cognex. Το Σεπτέμβρη του 2008 η Microscan Systems, Inc. (Μάικροσκαν Σύστεμς) από την Ρέντον της Πολιτείας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ εξαγόρασε το τμήμα μηχανικής όρασης της Ζήμενς, μαζί με τις σειρές Visionscape και Hawkeye.[1] Τον Ιανουάριο του 2009 το σύστημα της Powervision που προέρχεται από την Automatix πωλείται από την RPC Machine Vision Systems, έναν μεταπωλητή επιπρόσθετης αξίας της Μάικροσκαν (Microscan).[2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.motoman.com/products/worlds/robotworld.htm

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Computervision vs. Automatix (A) & (B), Harvard Business School case studies 384-142 & 384-143
  • patent 4841762: Symmetry calibration method for multi-configuration robots
  • patent 4597081: Encoder interface with error detection and method therefor
  • patent 4577344: Vision system
  • patent 4497996: Arc welding system with vision
  • patent 4413180: Method and apparatus for image acquisition utilizing a hollow shaft motor and a concave, cylindrical reflector
  • patent 4409478: Method and apparatus for image acquisition utilizing a concave, cylindrical reflector
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Automatix της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).