Δολοφονία της Ήβης Αθανασιάδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ήβη Αθανασιάδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Ιουνίου 1926
Θάνατος16  Οκτωβρίου 1944
Πληροφορίες ασχολίας

Η Δολοφονία της Ήβης Αθανασιάδου συνέβη την ημέρα της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα, στο τέλος της Κατοχής. [1]

Η Ήβη Αθανασιάδου (1 Ιουνίου 192616 Οκτωβρίου 1944) γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Άννα την 1η Ιουνίου 1926, από εύπορους γονείς καταγόμενους από την Κωνσταντινούπολη, τον Θρασύβουλο και την Έλενα Αθανασιάδη το γένος Καλφόπουλου. Η Αθανασιάδου κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο, όπου φοιτούσε στο μοναδικό γυμνάσιο της περιοχής. Κατά την περίοδο της αποχώρησης του γερμανικού στρατού πολλοί νέοι είχαν βγεί στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση, γράφοντας συνθήματα υπέρ των επερχόμενων Συμμάχων επάνω στην άσφαλτο, ανάμεσα στις οδούς Αιόλου και Ποσειδώνος. Ενώ η Αθανασιάδου έγραφε «WELCOME OUR ALLIES» («καλώς ήλθατε σύμμαχοί μας»), ένας διερχόμενος Γερμανός αξιωματικός την είδε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ.[2] [3]

Προς τιμή της Αθανασιάδου, ο δρόμος που ζούσε, η τέως οδός Ευτέρπης, πήρε το όνομά της και κατασκευάστηκε μικρό μνημείο στο σημείο όπου εκτελέστηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βαρουφάκη, Ελένη (2006). Παλαιό Φάληρο: Οι δρόμοι αφηγούνται την ιστορία τους. Αθήνα: Αίολος. 
  2. Καμπύλης, Τάκης. «Δεν ζήτησα ποτέ τίποτα για να μην έχω καμία εξάρτηση». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/394763/article/epikairothta/ellada/den-zhthsa-pote-tipota-gia-na-mhn-exw-kamia-e3arthsh. 
  3. Ιωαννίδης, Γιάννης (1998). Παλαιό Φάληρο: Το χρονικό μιας όμορφης πόλης. Παλαιό Φάληρο: Advector-Γιούλη Ματαράγκα.