Δολάριο Σουρινάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δολάριο
Χώρα: Σουρινάμ Σουρινάμ
Υποδιαίρεση: 100 σεντς (cents)
Κωδικός ISO 4217: SRD
Συντομογρ.: $
Κέρμα της σειράς των γκούλντεν που έγινε νόμιμο μέσο συναλλαγής αντί του δολαρίου.

Το δολάριο (κωδικός νομίσματος SRD) είναι το νόμισμα του Σουρινάμ από το 2004. Υποδιαιρείται σε 100 σεντς (cents).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δολάριο αντικατέστησε το γκούλντεν του Σουρινάμ την πρώτη ημέρα του 2004 και το 1 δολάριο έγινε ίσο σε αξία με 1000 γκούλντεν. Στην αρχή μόνο τα κέρματα ήταν διαθέσιμα και τα χαρτονομίσματα δεν εκδόθηκαν παρά στα μέσα του Φεβρουαρίου, εξαιτίας προβλήματος με τον εκτυπωτή της Τράπεζας του Καναδά.

Τα παλιά κέρματα που ήταν σε αξία σεντ (δηλαδή 1/100 του γκούλντεν) απέκτησαν την αξία τους αντίστοιχα με το δολάριο. Έτσι, για παράδειγμα, ένα κέρμα των 25 σεντ, το οποίο νωρίτερα άξιζε ένα τέταρτο του γκούλντεν, τώρα ήταν ίσο με ένα τέταρτο του δολαρίου.

Με την τροποποίηση 121 του ISO 4217 δόθηκε στο νόμισμα ο κωδικός SRD στη θέση του γκούλντεν του Σουρινάμ (SRG).

Κέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα κυκλοφορούν κέρματα σε ονομαστική αξία των 1, 5, 10, 25, 100 και 250 σεντς , ίδιες αξίες με το προηγούμενο νόμισμα.

Τραπεζογραμμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η κυβέρνηση εισήγαγε τραπεζογραμμάτια (muntbiljet) του 1 και των 2½ δολαρίων. Ακολούθησε η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20, 50 και των 100 δολαρίων, από την Κεντρική Τράπεζα του Σουρινάμ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Surinamese dollar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).