Δολάριο Νήσων Κουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δολάριο
Χώρα: Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ
Υποδιαίρεση: 100 λεπτά (cents)
Κωδικός ISO 4217: Κανείς
Συντομογρ.:

Το δολάριο (dollar) είναι το αναμνηστικό νόμισμα των Νήσων Κουκ και υποδιαιρείται σε 100 λεπτά (cents). Σημειώνεται ότι στα κέρματα των 50 λεπτών αναγράφεται η ονομαστική αξία ως 50 τένε (tene). Η αξία του είναι ίση με το Δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, με το οποίο ταυτίζεται για τα νησιά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1967 στα νησιά Κουκ χρησιμοποιούνταν η Λίρα της Νέας Ζηλανδίας για νόμισμα. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το Δολάριο της Νέας Ζηλανδίας. Το 1972 βγήκαν από το νομισματοκοπείο κέρματα ειδικά για τα Νησιά Κουκ, ενώ το 1987 εμφανίστηκαν και χαρτονομίσματα. Το Δολάριο των Νήσων Κουκ έχει ίση αξία με το Δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.

Κέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1972 εισήχθησαν κέρματα του 1 και των 2 λεπτών από χαλκό και κέρματα των 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 δολαρίου από χαλκονικέλιο. Όλα είχαν ίδιο μέγεθος και σύνθεση όπως τα αντίστοιχα νεοζηλανδικά κέρματα. Το 1983 σταμάτησε η παραγωγή των κερμάτων του 1 και των 2 λεπτών. Το 1987 έγιναν και άλλες αλλαγές και κάποια κέρματα απέκτησαν δωδεκαγωνικό σχήμα. Επίσης, κυκλοφόρησαν κέρματα του 1 και των 2 δολαρίων από χαλκονικέλιο και των 5 δολαρίων από αλουμίνιο και χαλκό.

Χαρτονομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987 εισήχθησαν από την κυβέρνηση χαρτονομίσματα των 3, 10 και 20 δολαρίων, τα οποία ακολουθήθηκαν από τα τραπεζογραμμάτια των 50 δολαρίων ως μέρος μιας νέας σειράς χαρτονομισμάτων το 1992. Τα χαρτονομίσματα αυτά τυπώνονταν ως το 1995.Οι κάτοικοι των νησιών Κουκ δείχνουν προτίμηση στα τραπεζογραμμάτια της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι τα χαρτονομίσματα των Κουκ Νήσων είναι τα νόμιμα.