Διώρυγα Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχεδιασμένη πορεία της διώρυγας

H Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (τουρκικά: Kanal İstanbul) είναι έργο για την τεχνητή υδάτινη οδό, η οποία σχεδιάζεται από την Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, συνδέοντας τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, και επομένως με τις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. H Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης αν επιτευχθεί θα διχοτομήσει την τρέχουσα ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και έτσι θα αποτελέσει ένα νησί μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης (το νησί θα έχει ακτογραμμή με τη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τη νέα διώρυγα και τον Βόσπορο).[1] Η νέα πλωτή οδός θα παρακάμψει τον σημερινό Βόσπορο.

Η διώρυγα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της ναυτιλιακής κίνησης στο Βόσπορο. Προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 160 πλοίων διέλευσης την ημέρα - παρόμοια με τον τρέχοντα όγκο κυκλοφορίας μέσω του Βοσπόρου, όπου η κυκλοφοριακή συμφόρηση αφήνει τα πλοία να περιμένουν στην ουρά για μέρες για να περάσουν από το στενό. Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποθέσει ότι ο κύριος λόγος για την κατασκευή της διώρυγας είναι η παράκαμψη της Συνθήκης του Μοντρέ, η οποία περιορίζει τον αριθμό και την ποσότητα των πολεμικών πλοίων από δυνάμεις εκτός της Μαύρης Θαλάσσης που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, καθώς και να απαγορεύσουν τα διόδια στην κυκλοφορία διαβαίνοντάς την.[2] Τον Ιανουάριο του 2018, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν θα υπόκειται στη Συνθήκη του Μοντρέ.[2]

Το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή λιμένων (έναν μεγάλο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης), κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και τεχνητά νησιά που θα ενσωματωθούν στη διώρυγα, καθώς και την κατασκευή νέων περιοχών αντισεισμικών κατοικιών κατά μήκος της διώρυγας.[3] Τα τεχνητά νησιά σχεδιάζονται να χτιστούν χρησιμοποιώντας το χώμα που σκάφτηκε για τη διώρυγα. Τα έργα μεταφορών που θα ενσωματωθούν στο έργο της διώρυγας περιλαμβάνουν το τρένο υψηλής ταχύτητας Χάλκαλη-Καπικούλε, το τρένο TCDD, το μετρό Γενικαπί-Σεφάκιοϊ-Μπεϋλίκντουζου και Μαχμούτμπεϋ-Εσενγιούρτ στην Κωνσταντινούπολη και τη διέλευση αυτοκινητόδρομου D-100, τον αυτοκινητόδρομο Τεμ και τον Αυτοκινητόδρομο Σαζλιμπόσνα. Η χρηματοδότηση της διώρυγας αναμένεται να γίνει μέσω ενός μοντέλου κατασκευής-λειτουργίας-μεταφοράς, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση αναμένει να αποφέρει έσοδα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, χάρη εν μέρει σε χρέωση εξυπηρέτησης για τη διέλευση.[4] Κριτικοί, όπως ο Δρ. Μπόραταβ, αμφισβήτησαν αυτόν τον αριθμό και δήλωσαν ότι τα καθαρά έσοδα θα μπορούσαν να είναι αρνητικά.[5] Άλλες επικρίσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη διοίκησης πόρων για την εστίαση στην ετοιμότητα σεισμού και την αντιμετώπιση οικονομικών θεμάτων,[6][7] και πιθανές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkey to build waterway to bypass Bosphorus Straits». BBC News. 2011-04-27. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13207304. 
  2. 2,0 2,1 «How Istanbul's man-made canal project could trigger an arms race». South China Morning Post (στα Αγγλικά). 3 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «Kanal Istanbul gets ministry nod on environment - Turkey News» (στα αγγλικά). Hürriyet Daily News. 2020-01-17. http://www.hurriyetdailynews.com/kanal-istanbul-gets-ministry-nod-on-environment-151093. Ανακτήθηκε στις 2020-01-17. 
  4. Ullyett, Richard (2 Μαΐου 2019). «Canal Istanbul – the largest construction project in the world for a decade». PortSEurope. 
  5. «Canal Istanbul Workshop» (PDF). Ιανουάριος 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020. 
  6. «İmamoğlu: Kanal İstanbul, cinayet projesidir». www.sozcu.com.tr. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021. 
  7. «İmamoğlu, Kanal İstanbul bütçesiyle yapılabilecekleri sıraladı». www.finansgundem.com (στα Τουρκικά). 25 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021. 
  8. «Will Istanbul's Massive New Canal Be an Environmental Disaster?». National Geographic News (στα Αγγλικά). 28 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021.