Διπλή Παγίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διπλή Παγίδα
ΣκηνοθεσίαJon Amiel[1][2][3]
ΠαραγωγήΣον Κόνερι, Michael Hertzberg και Rhonda Tollefson
ΣενάριοΡόναλντ Μπας και William Broyles, Jr.
ΠρωταγωνιστέςΣον Κόνερι[2][3][4], Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς[2][3][4], Βινγκ Ρέιμς[2][3][1], Γουίλ Πάτον[3][1], Maury Chaykin[2][3][1], Κέβιν ΜακΝάλι[3][1], Τέρι Ο' Νιλ[1], Ντέιβιντ Γιπ[3][1], Tim Potter[3][1], Aaron Swartz[3][1] και Rolf Saxon[3][1]
ΜουσικήΚρίστοφερ Γιανγκ
ΦωτογραφίαΦιλ Μεχώ
ΜοντάζTerry Rawlings
ΕνδυματολόγοςPenny Rose
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox και Regency Enterprises
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή15  Απριλίου 1999 (Λος Άντζελες)[5]
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Διπλή Παγίδα (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Entrapment) είναι ταινία τρόμου του 1999, σε σκηνοθεσία Τζον Άμιελ και σε σενάριο του Ρόναλντ Μπας. Πρωταγωνιστούν ο Σον Κόνερι και η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς. Συμμετέχουν επίσης οι Γουίλ Πάτον, Βινγκ Ρέιμς και Μόρι Τσέικιν.

Η ταινία επικεντρώνεται στην σχέση ανάμεσα στην ερευνήτρια Βιρτζίνια "Τζιν" Μπέικερ και στον επαγγελματία κλέφτη Ρόμπερτ "Μακ" ΜακΝτούγκαλ καθώς επιχειρούν μια ληστεία στο γύρισμα της νέας χιλιετίας.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30 Απριλίου 1999 και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Ιουλίου 1999.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιρτζίνια "Τζιν" Μπέικερ είναι ερευνήτρια της εταιρείας Waverly Insurance. Ο Ρόμπερτ "Μακ" ΜακΝτούγκαλ είναι επαγγελματίας κλέφτης που ειδικεύεται στη διεθνή τέχνη. Ένας ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Ρέμπραντ κλέβεται μια νύχτα από ένα κτίριο γραφείων στη Νέα Υόρκη και η Τζιν στέλνεται μυστική για να ερευνήσει τον Μακ ως κύριο ύποπτο. Προσπαθεί να τον παγιδεύσει με μια πρόταση, ισχυριζόμενη ότι είναι και η ίδια επαγγελματίας κλέφτης, και του υπόσχεται ότι θα τον βοηθήσει να κλέψει μια ανεκτίμητης αξίας κινεζική μάσκα από το καλά φυλασσόμενο παλάτι του Μπέντφορντ. Πριν συμφωνήσει, ο Μακ λέει στην Τζιν τον Κανόνα Νούμερο Ένα : «Ποτέ μην κουβαλάς όπλο. Αν κουβαλάς όπλο, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσεις». Ταξιδεύουν στη Σκωτία και σχεδιάζουν την περίπλοκη κλοπή στο κρησφύγετο του Μακ, ένα απομονωμένο κάστρο. Ο Aaron Thibadeaux, προφανώς ο μόνος σύμμαχος που εμπιστεύεται ο Μακ, φτάνει με προμήθειες για τη ληστεία. Ενώ ο Μακ είναι απασχολημένος με τις τελευταίες προετοιμασίες, η Τζιν επικοινωνεί με το αφεντικό της, τον Έκτορ Κρουζ, από ένα καρτοτηλέφωνο και τον ενημερώνει για το πού βρίσκεται ο Μακ. Δεν γνωρίζει ότι όλο το νησί είναι παγιδευμένο, επιτρέποντας στον Μακ να κρυφακούσει τη συνομιλία τους. Ο Μακ φροντίζει επίσης να κρατήσει μακριά τις ρομαντικές προτάσεις της Τζιν, χωρίς να είναι σίγουρος αν είναι πραγματική συνεργάτης στο έγκλημα ή μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας σε αποστολή.

Αφού κλέψουν τη μάσκα, ο Μακ κατηγορεί τον Τζιν ότι σχεδιάζει να πουλήσει τη μάσκα σε έναν αγοραστή στην Κουάλα Λουμπούρ και στη συνέχεια να τον καταδώσει. Η Τζιν τον πείθει ότι η δουλειά της στο ασφαλιστικό γραφείο είναι η πραγματική κάλυψη και ότι έχει σχεδιάσει μια ακόμη μεγαλύτερη ληστεία στην Κουάλα Λουμπούρ: 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τη "Διεθνή Τράπεζα Εκκαθάρισης" (που παραπέμπει στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Μαλαισίας) στον Βόρειο Πύργο των Πύργων Πετρόνας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, ο Κρουζ και η ομάδα του (με την καθοδήγηση του αθόρυβου Τιμπαντό) εντοπίζουν την Τζιν και επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποστολή για να φέρει τον Μακ.

Παρά την παρουσία του Κρουζ και άλλων μελών της ασφάλειας που παρακολουθούν το κτίριο, η κλοπή πραγματοποιείται στα τελευταία δευτερόλεπτα της αντίστροφης μέτρησης της νέας χιλιετίας του 2000. Η Τζιν βγάζει πρόωρα την πρίζα του φορητού της υπολογιστή και ενεργοποιεί τους συναγερμούς. Γλιτώνουν με δυσκολία από το θησαυροφυλάκιο των υπολογιστών και αναγκάζονται να διασχίσουν τα φώτα που κρέμονται από το κάτω μέρος της γέφυρας που συνδέει τους δύο πύργους. Μετά από μια στιγμή θανάτου όταν το καλώδιο σπάει, η Τζιν και ο Μακ φτάνουν σε ένα φρεάτιο εξαερισμού, όπου ο Μακ εξηγεί το "Σχέδιο Β". Χρησιμοποιώντας μίνι αλεξίπτωτα, επρόκειτο να διαφύγουν από το φρεάτιο. Η Τζιν είχε χάσει το αλεξίπτωτό της νωρίτερα κατά τη διάρκεια της απόδρασης, οπότε ο Μακ της δίνει το δικό του. Της λέει να τον συναντήσει το επόμενο πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Πούντου.

Ο Τζιν φτάνει στο σταθμό περιμένοντας τον Μακ. Εμφανίζεται αργοπορημένος μαζί με τον Aaron Thibadeaux, ο οποίος αποκαλύπτεται μαζί με άλλους πράκτορες του FBI. Εξηγεί ότι η Κρουζ είναι εδώ και ότι το FBI την ψάχνει εδώ και καιρό. Δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο πράκτορας Thibadeaux τον έπιασε και τον συνέλαβε, ο Mac έκανε μια συμφωνία να βοηθήσει το FBI να συλλάβει την Gin, καθώς αυτή ήταν ο πρωταρχικός στόχος από την αρχή. Ωστόσο, ο γερασμένος κλέφτης έχει άλλο σχέδιο: να τη βοηθήσει να δραπετεύσει. Ο Μακ δίνει στην Τζιν ένα όπλο, ένα νέο διαβατήριο και ταξιδιωτικά έγγραφα και εξηγεί αθόρυβα ότι επέστρεψε μόνο επτά από τα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν κλέψει ηλεκτρονικά κατά τη ληστεία. Στη συνέχεια, η Τζιν προσποιείται ότι κρατάει τον Μακ όμηρο με την απειλή όπλου, απειλώντας να τον πυροβολήσει αν οι πράκτορες την ακολουθήσουν. Επιβαίνει σε ένα τρένο και το FBI κατευθύνεται στον επόμενο σταθμό. Η Τζιν πηδάει τα τρένα στη μέση του σταθμού και φτάνει πίσω στην Πούντου. Λέει στον Μακ ότι τον χρειάζεται για μια άλλη δουλειά και επιβιβάζονται και οι δύο σε ένα τρένο.

Τοποθεσίες γυρισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο Ντουάρτ, το κρησφύγετο του ΜακΝτούγκαλ

Η κύρια φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τον Οκτώβριο του 1998. Στις τοποθεσίες γυρισμάτων της ταινίας περιλαμβάνονται το παλάτι Μπλενχάιμ, το ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου, το Lloyd's του Λονδίνου, η αγορά Borough Market του Λονδίνου, το κάστρο Ντουάρτ στο νησί Mull της Σκωτίας, οι πύργοι Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ (με άλλα γυρίσματα να έχουν ολοκληρωθεί στα στούντιο Pinewood) και ο σταθμός Bukit Jalil LRT. Ωστόσο, η σήμανση του σταθμού αυτού που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία ήταν ο σταθμός Pudu LRT αντί για Bukit Jalil.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Κρίστοφερ Γιανγκ.

Ο Βρετανός τραγουδοποιός Seal ερμηνεύει το "Lost My Faith" στους τίτλους τέλους. Στο μουσικό βίντεο εμφανίζεται ο Seal να εκτελεί μια ληστεία σε ένα ψηλό κτίριο, όπου κλέβει ένα φυλαχτό αλλά ενεργοποιεί τον συναγερμό. Καθώς η αστυνομία εισβάλλει στο κτίριο, ο Seal τελικά δραπετεύει πηδώντας από ένα παράθυρο. Στην αρχή, φαίνεται να πέφτει ελεύθερα, αλλά ένας καθετήρας που είναι συνδεδεμένος (ο ίδιος που χρησιμοποιεί ο Τζιν στην ταινία) τον σταματά πριν φτάσει στο έδαφος. Ο Seal ξεκολλάει και απομακρύνεται. Το μουσικό βίντεο περιέχει αποσπάσματα από την ταινία, όπως τον Σον Κόνερι και την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς ως συνεργάτες του Seal.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με εισπράξεις πάνω από 87 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 212 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes, το 40% των κριτικών έδωσαν στην ταινία θετική κριτική βάσει 85 κριτικών, με μέσο όρο βαθμολογίας 5,2/10. Η συναίνεση των κριτικών του ιστότοπου αναφέρει: "Μια κακώς αναπτυγμένη πλοκή βαραίνει κάθε πιθανή χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών της ταινίας». Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένη μέση βαθμολογία 54 στα 100 βάσει 24 κριτικών, υποδεικνύοντας "μικτές ή μέτριες κριτικές».

Κριτικοί όπως η Janet Maslin των New York Times, το New York Magazine, η Chicago Sun-Times, το Variety και ο Desson Howe/Thomson της Washington Post επαίνεσαν την ταινία.

Ο Roger Ebert έδωσε στην ταινία τρία από τα τέσσερα αστέρια. "Λειτουργεί επειδή είναι φτιαγμένη με στυλ. Η πλοκή είναι συναρμολογημένη σαν ελβετικό ρολόι που αλλάζει συνεχώς ζώνες ώρας: Είναι ακριβής και παραπλανητική ταυτόχρονα. Η ταινία αποτελείται από τη μία περίτεχνη σεκάνς καπέλου μετά την άλλη, και συναγωνίζεται τις ταινίες Μποντ στην κλιμακούμενη σεκάνς δράσης της. Οι κασκαντέρ και τα f/x εδώ κάνουν καλή δουλειά... Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της ταινίας είναι ακριβώς αυτό - δράση - και όχι ακραία βία". Ο Ebert σημείωσε για τη Zeta-Jones: "Μπορώ μόνο να αναλογιστώ, όπως έκανα όταν την παρακολουθούσα στη "Μάσκα του Ζορό", ότι ενώ οι όμορφες γυναίκες είναι δεκάδες στον κινηματογράφο, εκείνες με φωτιά, λάμψη και χιούμορ είναι πολύ πιο σπάνιες».

"Υπάρχει μια παράδοση που ανατριχιάζει την κοιλιά των συνταξιούχων κινηματογραφικών τύπων που ζευγαρώνουν με όμορφα μωρά..." παραπονέθηκε το OK! στην κριτική του. «Με δυσκολία πιστέψαμε τον Σον και τη Μισέλ Φάιφερ στο Σπίτι της Ρωσίας- μια δεκαετία αργότερα, ο Σον και η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς; Πρέπει να αστειεύεστε. Η ταινία είναι εντάξει».

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Μαλαισίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας τον Ιούνιο του 1999, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ κατηγόρησε την ταινία ότι παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα της Μαλαισίας. Ο Μαχαθίρ εξέφρασε την αντίθεσή του με την ταινία που συνδύαζε εικόνες από τους δίδυμους πύργους Πετρόνας με φτωχογειτονιές από τη Μαλάκκα. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας είχε βοηθήσει την Twentieth Century Fox με την επεξεργασία της βίζας, τον εκτελωνισμό, τις τηλεπικοινωνίες και την ασφάλεια σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη Μαλαισία ως τόπο γυρισμάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 www.imdb.com/title/tt0137494/. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.adorocinema.com/filmes/filme-8136/. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/entrapment/35973/. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 www.interfilmes.com/filme_12647_armadilha.html. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]