Διοίκηση Ιταλίας Αννοναρίας
Η Διοίκηση της Ιταλίας Αννοναρίας ήταν διοικητική διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου συνέχισε να υπάρχει και στην πρώιμη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Δημιουργήθηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό[1] (284-305), με πρωτεύουσα το Μεδιολάνο και διοικούνταν από έναν βικάριο.
Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η διοίκηση περιλάμβανε το βόρειο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου και ορισμένες περιοχές της Ιλλυριας. Οι κάτοικοι υποχρεούνται να παρέχουν τη διοίκηση και τα στρατεύματα, που διατίθενται για το Μιλάνο και τη Ραβένα, αλλά και την τροφοδοσία τους σε εφόδια, κρασί και ξύλο.
Σε μια επακόλουθη μεταρρύθμιση, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας δημιούργησε τη νέα διοίκησις της Ιλλυρίας (379), αποσπώντας επαρχίες από την Ιταλία Αννοναρία.
Η διοίκση φαίνεται να έχει διατηρηθεί και μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επειδή ο βικάριος Ιταλίας εξακολουθεί να υφίσταται στις σύγχρονες πηγές όχι στο Μιλάνο αλλά στη Γένοβα κατά το τέλος του έκτου αιώνα[2]. Προφανώς ο βικάριος Ιταλίας Αννοναρίας, αρχικά ζούσε στο Μιλάνο αλλά μετά τις κατακτήσεις των Λομβαρδών (569) κατέφυγε στη Γένοβα. Πιθανώς ο βικάριος Ιταλίας εξαφανίστηκε με την κατάκτηση από τους Λομβαρδούς της Λιγουρίας το 643 ή λίγο πριν.
Η μέγιστη πολιτική αρχή ήταν ο βικάριος Ιταλίας[3], γνωστές είναι οι εξής διαιρέσεις :
|
|
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ Antonella Trevisio, Fonti letterarie ed epigrafiche per la storia romana della ..., Από τα Google Books
- ↑ Claudio Cordella, L'ultimo secolo di Roma: una storia di possibilità perdute (375-476) Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., Από τα Google Books
- ↑ VICARIO, Enciclopedia Italiana (1937)
- ↑ {Roma antica origini e imperatori
Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Possibile geografia dell'Italia Annonaria
- La riorganizzazione amministrativa dell'Italia. Costantino, Roma, il Senato e gli equilibri dell'Italia romana, Enciclopedia Costantiniana (2013)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Italia Annonaria (diocesi) της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες). |