Διεύθυνση MAC

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μια διεύθυνση Media Access Control - έλεγχος πρόσβασης σε μέσα (διεύθυνση MAC) είναι ένας δεκαεξαδικός σειριακός αριθμός (ως προς την αναπαράσταση) ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε δικτυακή συσκευή. Ο αριθμός έχει τη μορφή xx:xx:xx:xx:xx:xx, για παράδειγμα 0Α:12:A1:B2:AE:04 για την 16-δική αναπαράσταση. Η διεύθυνση MAC χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των δικτυακών συσκευών εντός ενός τοπικού δικτύου. Σε κάθε επικοινωνία οποιασδήποτε δικτυακής συσκευής με μια άλλη, ο αριθμός αυτός αποκαλύπτεται από τον αποστολέα (source) στον παραλήπτη (destination).

Μια διεύθυνση MAC είναι δυαδικός αριθμός επειδή όλα τα δεδομένα σε ένα υπολογιστικό σύστημα αποθηκεύονται και διαχειρίζονται σε δυαδική μορφή. Δεκαεξαδική είναι μόνο η αναπαράσταση που θα επιλεχθεί και όχι η ίδια η διεύθυνση, ως εκ τούτου μια διεύθυνση MAC θα μπορούσε να αναπαρασταθεί και στο οκταδικό, αλλά αυτό δεν θα την έκανε οκταδική διεύθυνση. Οι διευθύνσεις MAC χρησιμοποιούνται για την φυσική διευθυνσιοδότηση σε ένα τοπικό δίκτυο όπου η δρομολόγηση με βάση την διεύθυνση IP θα "ανάγκαζε" τους υπολογιστές να κάνουν επεξεργασία μέχρι και το επίπεδο δικτύου (στο οποίο χρησιμοποιούνται κατά κόρον οι διευθύνσεις IP μιας και οι διευθύνσεις MAC δεν εξυπηρετούν το πρότυπο OSI για το επίπεδο δικτύου) κάτι που σημαίνει παραπάνω επεξεργασία που εν τέλει είναι περιττή. Μια διεύθυνση MAC ποτέ δεν βγαίνει εκτός τοπικού δικτύου για τους λογούς που προαναφέρθηκαν.

Στο λειτουργικό σύστημα Windows, οι διευθύνσεις IP (αν υπάρχουν παραπάνω από μια κάρτες δικτύου) για το τοπικό δίκτυο εμφανίζονται με την εντολή ipconfig /all στη γραμμή εντολών. Στο Linux εμφανίζεται με την εντολή ifconfig.

Αντίστοιχα τις διευθύνσεις MAC μπορούμε να τις δούμε με την εντολή arp σε ένα Linux σύστημα (η εντολή arp εμφανίζει τον arp table) ενώ στα Windows μέσω της εντολής getmac .

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]