Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
International Trade Union Confederation
ΠροκάτοχοςInternational Confederation of Free Trade Unions (ICFTU)
+ World Confederation of Labour (WCL)
Ίδρυση1 Νοεμβρίου 2006
ΈδραΒρυξέλλες, Βέλγιο
Μέλη207 εκατομμύρια (2018)
σε 163 χώρες
Γενικός ΓραμματέαςSharan Burrow
ΠρόεδροςAyuba Wabba
Ιστότοποςituc-csi.org

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει 207 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω 331 συνεργαζόμενων οργανώσεων σε 163 χώρες. Δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2006, με τη συγχώνευση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εργασίας (WCL).[1] Το ιδρυτικό συνέδριο της ITUC πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία έχει τρεις κύριους περιφερειακούς οργανισμούς: τον περιφερειακό οργανισμό Ασίας-Ειρηνικού (ITUC-AP), τον περιφερειακό οργανισμό της Αμερικής (TUCA), και τον περιφερειακό οργανισμό της Αφρικής (ITUC-AF).

Κύριος στόχος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω μιας παγκόσμιας συνεργασίας.[2] Το Δίκτυο Συνεργασίας και Ανάπτυξης Συνδικάτων (TUDCN) είναι μια πρωτοβουλία του ITUC, με σκοπό να μεταφέρει τις απόψεις των συνδικάτων στις διεθνείς συζητήσεις που αφορούν τις αναπτυξιακές πολιτικές, και να βελτιώσει το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του συνδικαλισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. International Communist Review. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η εργατική τάξη της Βενεζουέλας στο σταυροδρόμι της Μπολιβαριανής Επανάστασης». www.iccr.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «International Trade Union Confederation». www.ituc-csi.org. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019.