Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων (International Bat Night) είναι μια καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις Νυχτερίδες (Χειρόπτερα) στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο[1]. Φιλοξενείται από τοπικούς οργανισμούς προστασίας της Φύσης και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς[1] και προσελκύει μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων για την οικολογία και διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες Ευρωπαϊκές Νύχτες Νυχτερίδων πραγματοποιήθηκαν το 1990 στην Πολωνία και στη Γαλλία. Από το 1997 η Νύχτα των Νυχτερίδων πραγματοποιείται υπό τη Συμφωνία για τη Διατήρηση των Πληθυσμών των Ευρωπαϊκών Νυχτερίδων (Agreement on the Conservations of Populations of European Bats, EUROBATS). Η εκδήλωση πραγματοποιείται πλέον σε πάνω από 30 χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλες ηπείρους, όπως στην Αφρική και στην Ασία. Πραγματοποιείται συνήθως την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, αλλά δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλες ημερομηνίες επιλεχθέντες από τους διοργανωτές.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της Διεθνούς Νύχτας Νυχτερίδων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις Νυχτερίδες (Χειρόπτερα), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση των ειδών των Νυχτερίδων.

Κατηγορίες δράσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις Διεθνείς Νύχτες Νυχτερίδων μπορεί να είναι οι εξής:[1]

 • Περίπατοι για παρατήρηση Νυχτερίδων
 • Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
 • Εκθέσεις/Φεστιβάλ
 • Εκδηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.
 • Λοιπές πρωτοβουλίες διοργανωτών

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρώτη εκδήλωση είχε λάβει χώρα στις 31 Αυγούστου 2019 στον Όλυμπο από τη Μ.Κ.Ο. «Λαλίτσα», με τίτλο: «Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων στο βουνό Όλυμπος».[1][3]

Στην Ελλάδα Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2019, στον Δήμο Περιστερίου, με τίτλο: «1η Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων στην Ελλάδα». Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Biofield Science Communication[4] (Στύλιος Ιωάννης, Ζεϊμπέκη-Καρακωνσταντίνου Μαρία, Κοτρίδης Ευάγγελος, Τσάτσου Αντιγόνη)[5] και των συνεργατών τους (Ρούσσου Σταματίνα, Στύλιου Ειρήνη, Καραγιάννης Ιωάννης)[1][6]. Η εκδήλωση έλαβε τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «International Bat Night | UNEP/EUROBATS». www.eurobats.org. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 2. «UNEP/EUROBATS | Agreement on the Conservation of Populationsof European Bats». www.eurobats.org. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 3. Savvas. «Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων και Όλυμπος!». Lalitsa. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 4. «1st international bat night in greece». BIOFIELD (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 5. «Biofield S.C. Members Committee». BIOFIELD (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 6. 6,0 6,1 «1η Διεθνής Νύχτα Νυχτερίδων / 1st International Bat Night». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019.