Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων
Επίπεδο Χαρακτηρισμός[1]
7 Καταστροφικό ατύχημα
6 Σοβαρό ατύχημα
5 Ατύχημα με ευρύτερες
περιβαλλοντικές επιπτώσεις
4 Ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις
3 Σοβαρό συμβάν
2 Συμβάν
1 Ανωμαλία
0 Εκτροπή

Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων είναι μια μέθοδος ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων και ατυχημάτων.[2]

Μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, οι αρχές της Γαλλίας προχώρησαν στη δημιουργία ενός συστήματος που περιέγραφε το βαθμό επικινδυνότητας πυρηνικών συμβάντων. Πάνω σ' αυτό το σύστημα η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας δημιούργησε την Δ.Κ.Π.Γ.[3] που χρησιμοποιείται από το 1990. Αρχικά, η χρήση της περιοριζόταν σε συμβάντα εντός πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αλλά από το 2006 επεκτάθηκε σε όλο τον κύκλο της πυρηνικής βιομηχανίας, όπως μεταφορά, αποθήκευση και χρήση ραδιολογικών υλικών, με την εξαίρεση των στρατιωτικών εφαρμογών.[4]

Πρόκειται για μια κλίμακα 7 επιπέδων στην οποία τα χαμηλότερα επίπεδα 1, 2 και 3 χαρακτηρίζονται ως συμβάντα και τα τέσσερα υψηλότερα ως ατυχήματα. Γεγονός ήσσονος σημασίας χαρακτηρίζεται εκτροπή ή παρέκκλιση και ταξινομείται στο επίπεδο 0. Το μέγιστο στην κλίμακα είναι το 7 και ονομάζεται μεγάλο ατύχημα ή σε κάποιες γλώσσες καταστροφικό ατύχημα.[1] Μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί μόνο δύο ατυχήματα επιπέδου 7: στο Τσερνόμπιλ το 1986 και στο σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ∆ιεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας.
  2. The International Nuclear and Radiological Event ScaleΔιεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Αγγλικά)
  3. Francis Lambert, Yuri Volkov, North Atlantic Treaty Organization (2006). Safety improvements through lessons learned from operational experience in Nuclear Research Facilities. Springer. σελ. 114. ISBN 1-402-03886-0.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link) (Αγγλικά)
  4. The international nuclear and radiological event scale Αρχειοθετήθηκε 2011-05-10 στο Wayback Machine. Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (Αγγλικά)