Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με την επωνυμία Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς (ΔΔ-Ε) συγκροτήθηκε στην Αθήνα, (Ελλάδα) στις 28 Νοεμβρίου του 1996 σωματείο ως παράρτημα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια που είχε δημιουργηθεί τρία χρόνια πριν στο Βερολίνο από τον Πήτερ Έιγκεν, πρώην διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων που συγκρότησαν την ελληνική οργάνωση ήταν η Βιργινία Τσουδερού, τ. υφυπουργός εξωτερικών, πλαισιούμενη από πολιτικούς, δικαστικούς, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, δικηγόρους, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.ά. περίπου 26 ιδρυτικά μέλη, που υπέγραψαν και το καταστατικό. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο το αποτελούσαν τα ακόλουθα πρόσωπα, Πρόεδρος: η Βιργινία Τσουδερού, Αντιπρόεδρος: ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Γραμματέας: ο Στέλιος Τσέγκας, Ταμίας: η Αναστασία Αθήνη-Τσούνη και Μέλη: οι Χρήστος Μουστάκης, Γιώργος Παπαθανασόπουλος και Ηλίας Φιλιππακόπουλος.

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί στόχοι της ΔΔ-Ε συναθροίζονται στη καταπολέμηση της διαφθοράς με συστηματική εφαρμογή νέων θεσμών με διαφανείς μεθόδους. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους κινδύνους διαφθοράς που υπονομεύει τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη σ΄ ένα διαρκή αγώνα με παράλληλη προώθηση συνεργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να πεισθούν οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο της οργάνωσης αυτής συμπεριλαμβάνονται πολλές κατά καιρούς παρεμβάσεις και υποβολές προτάσεων σε θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις πολιτικών και κομμάτων, κρατικές προμήθειες, θεσπίζοντας κώδικες δεοντολογίας μέχρι και πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2006.

Δήλωση Αθηνών 2002[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγαλύτερη συμβολή της σε διεθνές επίπεδο ήταν το έτος 2002 όταν με πρωτοβουλία της "Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς" εκπρόσωποι από 11 Εθνικά Παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας (αλφαβητικά: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία και Τουρκία) προέβησαν στην "Απόφαση των Αθηνών για την Πολιτική Διαφθορά" (Athens Statement on Political Corruption), σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε η σημασία της διαφάνειας στις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων και επισημάνθηκε η ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την εξάλειψη της διαφθοράς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Το Παρασκήνιο φ.16-12-2012 σελ.29.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]