Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία (International Astronautical Federation, IAF) είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για την προαγωγή της αστροναυτικής με έδρα το Παρίσι, όπου ιδρύθηκε το 1951.

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία έχει σήμερα περισσότερα από 270 μέλη από 64 διαφορετικές χώρες. Τα μέλη αυτά είναι διαστημικές υπηρεσίες (κρατικές ή ιδιωτικές) και οργανισμοί, επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματικές ενώσεις. Τα μέλη αυτά καταβάλλουν μία ετήσια συνδρομή σε ελβετικά φράγκα. Συνδέεται με τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) και με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαστημικού Δικαίου (IISL, επίσης με έδρα το Παρίσι), μαζί με τα οποία η IAF διοργανώνει το ετήσιο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο (IAC)[1].

Στο συνέδριο αυτό η Ομοσπονδία απονέμει κάθε χρόνο τρία βραβεία: το «Βραβείο στη μνήμη του Allan D. Emil», το «Μετάλλιο Αστροναυτικής Franck J. Malina» και το «Βραβείο Luigi G. Napolitano».

Εργαζόμενη σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία διοργανώνει επίσης το Εργαστήριο Διαστήματος για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες (Space Workshop for Developing Nations). Από κοινού με την Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών (COSPAR) και με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαστημικού Δικαίου, η IAF συντάσσει επίσης μία ετήσια επισκόπηση των εξελίξεων της διαστημικής για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία εκδίδει τα πρακτικά του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και ενημερώσεις για τις εξελίξεις στον χώρο της αστροναυτικής υπό τη μορφή αναφορών[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About Us». Iafastro website. Iaf. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. «Iaf». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]