Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λογότυπο της IUPAC

H Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1919 και έχει ως στόχο του την πρόοδο της χημείας. Έχει ως μέλη του τις εθνικές κοινωνίες χημείας. Είναι η ευρύτερα αναγνωρισμένη αρχή στην ανάπτυξη των προτύπων για την ονομασία των χημικών στοιχείων και των ενώσεών τους, μέσω της μεσοδιαχωριστικής Επιτροπής του, της ονοματολογίας και των συμβόλων (ονοματολογία IUPAC). Είναι μέλος του διεθνούς Συμβουλίου για την επιστήμη ΙCSU.

Εκτός από τις οδηγίες ονοματολογίας, η IUPAC καθορίζει τα πρότυπα για τη διεθνή ορθογραφία σε περίπτωση διαφωνίας. Πολλές δημοσιεύσεις IUPAC είναι διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου. Εκδίδει το βιβλίο Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry, γνωστό και ως "πράσινη βίβλος" με στοιχεία χημικής ορολογίας.

Το συμπληρωματικό έργο Recommendations for nomenclature and tables in biochemical thermodynamics, 1994 με συστάσεις για την ονοματολογία και πίνακες στη βιοχημική θερμοδυναμική είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμο.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Biochemical Thermodynamics