Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διασυμμαχική Θράκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος διασυμμαχική Θράκη (γαλλικά: Thrace interalliée) χρησιμοποιείται για να περιγράψει το καθεστώς που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Δυτικής Θράκης κατά την περίοδο Οκτωβρίου 1919 - Μάϊου 1920, ως επακόλουθο της ήττας της Βουλγαρίας (που από το 1913 κατείχε την περιοχή) στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και της ευρύτερης παρέμβασης των Συμμάχων στην περιοχή.

Ο δισταγμός[1] των Μεγάλων Δυνάμεων να αποδώσουν τον έλεγχο της περιοχής στην Ελλάδα, οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου "πολιτικοστρατιωτικού"[2] συστήματος υπό τον έλεγχο του Γάλλου στρατηγού Charpy και έδρα την πόλη της Κομοτηνής. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι τον Μάιο του 1920, οπόταν και η περιοχή αποδόθηκε στον έλεγχο του ελληνικού στρατού και εγκαταστάθηκε ελληνική διοίκηση (ακολούθησε η Συνθήκη των Σεβρών).

Σημαίνοντα ρόλο για την ελληνική πλευρά διαδραμάτισε ο Χαρίσιος Βαμβακάς, ο οποίος ως "Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης" με τις ενέργειές του μεθόδευσε σε σημαντικό βαθμό την επικείμενη προσάρτησή της[3], και ο οποίος διετέλεσε και Ύπατος Αρμοστής της Δυτικής Θράκης έως τον Σεπτέμβριο του 1920[3], οπότε και ενώθηκε διοικητικά με την Ανατολική Θράκη (που είχε στο μεταξύ περάσει υπό ελληνικό έλεγχο και όπου είχε εγκατασταθεί έτερος Ύπατος Αρμοστής με έδρα την Αδριανούπολη) και σχηματίστηκε τελικά η Γενική Διοίκηση Θράκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dalegre, Joelle (2015), La Thrace occidentale sous occupation interalliée, octobre 1919- mai 1920, https://hal-inalco.archives-ouvertes.fr/hal-01292992, ανακτήθηκε στις 2023-05-04 
  2. Μπακιρτζής, Ιωάννης. Η Δυτική Θράκη στη μετάβαση (1913-1920). Ιστορική ανασκόπηση μέσα από ιστορικές της εποχής πηγές -κυρίως γαλλικές. Θεσσαλονίκη, 2016: Αφοί Κυριακίδη. σελ. 63. 
  3. 3,0 3,1 Παπαθανάση – Μουσιοπούλου, Καλλιόπη. Η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης. Από το αρχείο του Χαρίσιου Βαμβακά. Αθήνα, 1975.