Διαθήκη του Αβραάμ
Η Διαθήκη Αβραάμ είναι ένα απόκρυφο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Η Διαθήκη Αβραάμ είναι διαφορετικό βιβλίο από την Αποκάλυψη Αβραάμ. Και τα δύο είναι απόκρυφα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.[1] Η Διαθήκη Αβραάμ αναφέρεται στο θάνατο του Αβραάμ.[2] Ήταν γραμμένη στα Ελληνικά στον πρώτο ή δεύτερο αιώνα μ.Χ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πρωτότυπο κείμενο ήταν αρχικά γραμμένο στα εβραϊκά ή αραμαϊκά και μεταφράστηκε στα Ελληνικά. Σχετίζεται ως προς το περιεχόμενό του με τη Διαθήκη Ισαάκ και τη Διαθήκη Ιακώβ.[3] Η Διαθήκη Αβραάμ έχει περισσότερο ψυχαγωγικό ενδιαφέρον παρά κάποιο θεολογικό σκοπό. Σύμφωνα με το κείμενο οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν καλές πράξεις. Κατά τη διαδικασία της κρίσεως δεν γίνονται διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι κρίνονται ανάλογα με τις καλές και κακές πράξεις τους. Όταν υπερτερούν οι καλές πράξεις οι άνθρωποι πηγαίνουν στον παράδεισο, ενώ όταν υπερτερούν οι κακές πηγαίνουν στην κόλαση.[4]
Περιεχόμενο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο αρχάγγελος Μιχαήλ ύστερα από εντολή του Θεού επισκέφθηκε τον Αβραάμ, όταν πλησίαζε η ώρα του θανάτου του Αβραάμ, για να προετοιμαστεί ο Αβραάμ για τον επερχόμενο θάνατό του. Ο Αβραάμ τον φιλοξένησε αλλά αρνήθηκε να πεθάνει. Ο Αβραάμ παρακάλεσε τον Μιχαήλ να μπορέσει να δει όλο τον κόσμο προτού πεθάνει. Ο Αβραάμ έπειτα με τη βοήθεια αγγέλων ταξίδεψε στους ουρανούς, όπου είδε διάφορα οράματα. Ο Αβραάμ αγανάκτησε όταν είδε φοβερά εγκλήματα, που έγιναν από ανθρώπους, και ζήτησε από τον αρχάγγελο Μιχαήλ να τιμωρηθούν με θάνατο αυτοί οι άνθρωποι. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ πραγματοποίησε αυτή την επιθυμία του Αβραάμ. Έπειτα ο Αβραάμ μαζί με τον αρχάγγελο Μιχαήλ πήγαν στον παράδεισο. Εκεί ο Αβραάμ είδε δύο πύλες, μία μικρή και μία μεγάλη. Αντιλήφθηκε ότι μέσα από τη μεγάλη πύλη διέρχονται οι ψυχές των αμαρτωλών, ενώ από τη μικρή πύλη διέρχονται οι ψυχές των δικαίων, που τελικά πηγαίνουν στον παράδεισο. Ο Αβραάμ παρακολούθησε τη διαδικασία της κρίσεως των ψυχών των ανθρώπων. Σε ένα τραπέζι ήταν απλωμένο ένα βιβλίο με μήκος δέκα πήχεις και πάχος πέντε πήχεις, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι καλές και κακές πράξεις των ανθρώπων από δύο αγγέλους. Οι άγγελοι υπολογίζουν, αν οι καλές πράξεις είναι περισσότερες από τις κακές, έτσι ώστε οι άνθρωποι να πάνε στον παράδεισο. Διαφορετικά οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν στην κόλαση. Βοηθός στην διαδικασία της κρίσεως παρουσιάζεται ο Ενώχ. Οι άγγελοι πρέπει να εξακριβώσουν την βαρύτητα των κακών πράξεων των ανθρώπων. Έπειτα ο Αβραάμ και ο αρχάγγελος Μιχαήλ επέστρεψαν στη γη. Η Σάρα πέθανε και ο Αβραάμ έπεισε τον αρχάγγελο Μιχαήλ να πάει στο παράδεισο και να πει στο Θεό τι συνέβη. Ο Θάνατος διατάχθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Αβραάμ μεταμφιεσμένος σε έναν όμορφο άγγελο. Όταν ο άγγελος είπε στον Αβραάμ ότι ήρθε να πάρει την ψυχή του, ο Αβραάμ αρνήθηκε να πάει μαζί του. Ο άγγελος του θανάτου είπε στον Αβραάμ ποιος πραγματικά ήταν, αλλά ο Αβραάμ δεν τον πίστεψε και εξέφρασε την επιθυμία να δει την πραγματική του μορφή. Ο άγγελος τότε εμφανίστηκε με την πραγματική του μορφή και επτά χιλιάδες δούλοι του Αβραάμ ξαφνικά πέθαναν. Ο Αβραάμ με προσευχή προς τον Θεό κατάφερε να αναστηθούν οι επτά χιλιάδες δούλοι. Τελικά, ο άγγελος του θανάτου με τέχνασμα (φίλημα του χεριού) επέτυχε να πεθάνει ο Αβραάμ. Η ψυχή του Αβραάμ μεταφέρθηκε στους ουρανούς από τους αγγέλους και το σώμα του ενταφιάστηκε.[5]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Abraham - New World Encyclopedia». www.newworldencyclopedia.org. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ Αγουρίδης, Σάββας (1985). «Διαθήκη Αβραάμ». Θεολογία (Αθήνα) τόμος ΝΣΤ' (τεύχος 2): σελ. 364-375. http://www.ecclesia.gr/greek/press/theologia/material/1985_2_4_Agouridis.pdf. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «Testament of Abraham». www.earlyjewishwritings.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ «ABRAHAM, TESTAMENT OF - JewishEncyclopedia.com». www.jewishencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020.
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αγουρίδης Σάββας, Διαθήκη Αβραάμ, περιοδικό Θεολογία, τόμος ΝΣΤ', τεύχος 2, Αθήνα 1985, σελ. 364-375.
- Αγουρίδης Σάββας, Τα απόκρυφα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, τόμος πρώτος, εκδόσεις: Έννοια, Αθήνα 2004, ISBN 9789608320307.
- Απόκρυφα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, Ανθολογία, Δεύτερος τόμος, μετάφραση & επιμέλεια: Κουτσούκης Δημήτρης, εκδόσεις: Πύρινος κόσμος, Αθήνα 1992.
- Πατρώνος Γεώργιος, Μεσσιανισμός και εσχατολογικές προσδοκίες στα απόκρυφα και αποκαλυπτικά κείμενα της περιόδου 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ., εκδόσεις: Παρρησία, Αθήνα 2014, ISBN 9789606961427.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Απόκρυφα της Παλαιάς Διαθήκης - Η Διαθήκη Αβραάμ Αρχειοθετήθηκε 2019-12-29 στο Wayback Machine.
- Η Διαθήκη Αβραάμ
- James H. Charlesworth The Old Testament: Pseudepigrapha Vol. 01 Apocalyptic Literature and Testaments 1983.pdf ISBN 0-385-09630-5.
- jewishencyclopedia: Διαθήκη Αβραάμ