Διαβολική χήρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαβολική χήρα
(Black Widow)
ΣκηνοθεσίαΜπομπ Ράφελσον[1]
ΠαραγωγήLaurence Mark και Harold K. Schneider
ΣενάριοΡόναλντ Μπας
ΠρωταγωνιστέςΝτέμπρα Ουίνγκερ, Τερέζα Ράσελ, Sami Frey, Ντένις Χόπερ, Rutanya Alda, Τέρι Ο' Κουιν, Νίκολ Γουίλιαμσον, Lois Smith, Νταϊάν Λαντ, Τζέιμς Χονγκ, Ντ. Γ. Μόφετ, Ντέιβιντ Μάμετ, Leo Rossi, Mary Woronov, Κρίστιαν Κλέμενσον, Gene Callahan και Thomas Hill
ΜουσικήΜάικλ Σμολ
ΦωτογραφίαΚονραντ
ΜοντάζΤζον Μπλουμ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή1987, 14  Μαΐου 1987 (Γερμανία)[2] και 8  Μαΐου 1987 (Δανία)[3]
Διάρκεια102 λεπτά και 99 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[4]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Διαβολική χήρα (Πρωτότυπος τίτλος: Black Widow) είναι Αμερικανική νεο-νουάρ [5] ταινία θρίλερ του 1987 σε σκηνοθεσία Μπομπ Ράφελσον και σενάριο του Ρόναλντ Μπας. Πρωταγωνιστούν οι Ντέμπρα Ουίνγκερ, Τερέζα Ράσελ, Σάμι Φρέι, Νικόλ Γουίλιαμσον και Ντένις Χόπερ σε έναν μικρό ρόλο στην αρχή της ταινίας.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό δράμα που αφορά δύο γυναίκες: η μία που δολοφονεί πλούσιους άντρες τους οποίους έχει παντρευτεί για τα χρήματά τους (και συνεχίζει να κινείται δυτικά), και η άλλη μια πράκτορα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αποκτά εμμονή να την οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ειδική πράκτορας Αλεξάνδρα Μπερνς υποπτεύεται ότι ορισμένοι θάνατοι πολύ πλούσιων ανδρών δεν είναι φυσικοί, αλλά προκαλούνται από έξυπνα συγκαλυμμένους φόνους από μια κυνική και μυστηριώδης γυναίκα, πρώτα ως σύζυγος και μετά ως δήμιος, θα ήταν ο πανούργος αρχιτέκτονας. Με επιμονή, η Αλεξάνδρα ρίχνεται σε μια αναζήτηση της υποτιθέμενης «μαύρης χήρας» για να την ξεσκεπάσει. Οι έρευνές της θα την οδηγήσουν στη Χαβάη, όπου οι δύο γυναίκες θα έχουν ακόμη και τον ίδιο πλούσιο εραστή. Όμως ο στόχος της διαβολικής χήρας είναι να πιάσει άλλο ένα θύμα, ενώ της Άλεξ είναι να τη σώσει από τα νύχια της.

Έχοντας παντρευτεί τον Πολ Νιούτεν, η Κάθριν φεύγει για την Καλιφόρνια, για να αναλάβει επίσημα την επιχείρησή της. Μόλις νωρίτερα σκότωσε με υπερβολική δόση έναν ντετέκτιβ που είχε ακολουθήσει τον Πολ και την Αλεξ, φωτογραφίζοντάς τους σε συμβιβαστικές πόζες. Όταν ανακαλύπτουν το πτώμα, η Άλεξ επικοινωνεί με την τοπική αστυνομία, η οποία στο μεταξύ προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Πωλ για τον κίνδυνο που διατρέχει καθώς όλα τα θύματα της διαβολικής χήρας πεθαίνουν όταν ο δολοφόνος είναι μακριά. Ο Πολ δεν φαίνεται να την πιστεύει, στην πραγματικότητα, ενώ ενοχλείται όταν ανακαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα ως πράκτορα του FBI.

Στο αεροδρόμιο, έχοντας αποβιβαστεί από την πτήση που την φέρνει πίσω από το Σαν Φρανσίσκο, η Κάθριν βρίσκει τον επιθεωρητή της αστυνομίας να την περιμένει ο οποίος την ενημερώνει για το θάνατο του συζύγου της, που πέθανε από δηλητήριο. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η αστυνομία είναι αυτό της ενοχής της Άλεξ, ερωμένης του Πολ, κάτι που αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στο σπίτι του, μαζί με ένα μπουκάλι γεμάτο δηλητήριο και το γεγονός ότι ο άνδρας ήταν μαζί της το απόγευμα στο που βρέθηκε νεκρός.

Η πράκτορας του FBI συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή, ανάμεσα στους δημοσιογράφους που το έχουν κάνει πρώτο θέμα. Ωστόσο, πριν φύγει, ο αντίπαλός της έρχεται να την επισκεφτεί για τελευταία φορά. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι μια παγίδα. Πρώτα εμφανίζεται η Σάρα στο σαλόνι, η μάρτυρας ενός άλλου φόνου της διαβολικής χήρας, και μετά ο ίδιος ο Πολ που προσποιήθηκε τον νεκρό. Η Καθρίν συλλαμβάνεται, ενώ η Άλεξ, εντελώς μεταμορφωμένη, φεύγει από τη φυλακή, τελικά απελευθερωμένη από την εμμονή της.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Film4 σημειώνει ότι η Διαβολική χήρα πετυχαίνει μέσω της απειλητικής σκηνοθεσίας του Ράφελσον και της πειστικής μάχης με τον πειρασμό της Ντέμπρα Ουίνγκερ, ενώ η Τερέζα Ράσελ κλέβει την παράσταση ως η σέξι διάβολος που κάθεται στον ώμο του διώκτη της. [6]

Ο Βίνσεντ Κάνμπι έγραψε στους New York Times ότι ενώ η ταινία υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να αποδώσει, η αριστοκρατική της εμφάνιση την κάνει τόσο χαλαρωτική όσο και εξιλεωτικά αστεία, εν μέρει, τουλάχιστον, επειδή δεν βυθίζεται στις δικές της πιο σκοτεινές δυνατότητες. Ο Κάνμπι επαίνεσε την Γουίνγκερ για το δώρο της να φαίνεται ότι έχει πάντα κρυμμένα αποθέματα συναισθήματος που μπορεί να ξεσπάσει στο χάος ανά πάσα στιγμή, ενώ η Ράσελ έρχεται στα δικά της στην ταινία και έχει μια γλυκύτητα με καθαρά μάτια που προσθέτει απροσδόκητη διάσταση στην δολοφόνο Κάθριν. [7]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ έδωσε στη Διαβολική χήρα μικτή βαθμολογία 2½ στα 4 αστέρια, επαινώντας τις ερμηνείες των βασικών ηθοποιών, ωστόσο θρηνώντας ότι η ταινία δεν κάνει καμία προσπάθεια να μας κρατήσει σε αγωνία", αποκαλύπτοντας πολύ νωρίς για τον χαρακτήρα της Ράσελ. [8]

Από τον Φεβρουάριο του 2023, η Διαβολική χήρα κατέχει βαθμολογία 54% στο Rotten Tomatoes με βάση 24 κριτικές. [9]

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 20th Century Fox Home Entertainment κυκλοφόρησε μια έκδοση DVD στις 3 Φεβρουαρίου 2004. [10] Το Twilight Time κυκλοφόρησε μια περιορισμένη έκδοση Blu-ray στις 13 Οκτωβρίου 2015. [11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0090738/. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  2. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  3. Danish Film Database.
  4. 4,0 4,1 black-widow-2.
  5. Silver, Alain; Ward, Elizabeth; eds.
  6. «Black Widow: Review». Film4. 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. 
  7. Canby, Vincent (6 Φεβρουαρίου 1987). «Film: Black Widow, from Bob Rafelson». New York City. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. 
  8. Ebert, Roger (February 6, 1987). «Black Widow». The Chicago Sun-Times (Chicago, Illinois: Sun-Times Media Group). http://www.rogerebert.com/reviews/black-widow-1987. 
  9. «Black Widow reviews». Rotten Tomatoes. San Francisco, California: Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2022. 
  10. «Black Widow (1987) – Bob Rafelfson – Releases». AllMovie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2023. 
  11. Reimer, Justin (8 Νοεμβρίου 2015). «Black Widow Blu-ray». DVD Talk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]